Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Здраво, би сакала да споредат искуство мајките кои доеле и им се случил напад на жолчка и имале камења во бубрезите. Бебето мице 7 недели и вчера добив напад на жолчка и сум во болница. Тука се одмолзувам за да не се случи прекин на лактацијата но дома кога ќе си одам како да пазам на исхраната за жолчката кога тоа птомтреба да се јаде за повеќе млеко е лошо за жолчката? Исто дали за камчињата во бубрезите може да пијам чај од брусница бидејќи сакам да продолжам да дојам кога ќе се вратам од болница дома

2. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Јас сум израсната на адаптирано млеко, што на времето го препишувале на рецепт, бидејќи, наводно, мајка ми немала млеко, т.е. и рекле дека млекото и е "слабо", чиста глупост, а вушност не и пружиле никаква поддршка ниту пак имала некоја едукација во врска со доење. Од друга страна, јас уште во бременоста гледав видеа, слушав работилници на тема доење и добивав совети од пријателки, пиев Лактамикс чај, Лактил таблети за поттикнување на лактација, ставав бебе на града... Еве не сега, синко има 19 месеци и уште цица :l:

3. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Мајки, знам дека треба време да се воспостави лактација, ама еве не веќе скоро месец дена е бебе, си цица, не е на дохрана, на мерење напредува...ама АМА на пумпа ни капка не вадам?!?!? На стискање капки само? Тоа значи дека немам доволна количина или ќе надојде со тек на време повеќе?

4. macka91

macka91 Форумски идол

Може пупмата да не ти одговара. Јас имав медела електрична и не паѓаше капка, бев на лактациски консултант и ми ги мереше брадавиците и ми даде соодветна пумпа и нормално сега можам да извадам повеќе.

DaisyDream and Fenix05 like this.
  5. Thor

Thor Истакнат член

Мајка ми баш пред да се породам ми кажуваше дека имале советувалиште пред породување но праксата дома со бебе била пиење боза секој ден по литар и млеко колку за еден подој во предвечерието. И јас и сестра ми сме доени до 2 месеци. Сестра ми исто го доеше внук ми до 2 месеци и покрај лактамикс и слично и иако беше упорна и го доеше секој час едноставно немаше доволно млеко и бебето беше гладно. Нормално и јас очекував дека ист случај ќе е со мене но еве бебе утре прави 3 месеци, се роди со царски, имав уште следниот ден млеко и само на доење е, си напредува а јас се случува да измолзам и по 120 мл.
    Со лесно (fingers)

A.V.S 91 and Mihaela123456 like this.
  6. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Мајки дали ако земам сега од таблетите лактил бебе скоро 3м сме на доење ќе има ефект за повеќе млеко?

Mihaela123456 likes this.
  7. kozuf

kozuf Истакнат член

Би требало, јас ги пиев накај 4ти месец и осеќав потврди гради.

Fenix05 likes this.
  8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Мене кога ми се воспостави лактација јас мислев немам млеко земав купив ги пиев 3 дена плус и чај лактамикс пиев, ми се направи грутка на градата. Болеше, 2 дена под туш масирав за да ми се одпушти каналот. Ти кажувам да пазиш случајно да не направиш проблем.

Fenix05 likes this.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Мајка ми немала млеко ни со брат ми не со мене.
    Ете ме дојам успешно 10 месеци ;)
    Мајка ми изгубила млеко зошто имала постпородилна треска и по двата пораѓаја.
    Само позитивна мисла и ќе успееш верувај.

MeowMeow, A.V.S 91 and Mihaela123456 like this.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Еее вакви искуства ми требаат. Мајка ми слабо не доела. Незнам дали тоа време и немало едукации и подршка, пред 30+ години, ама колку имам желба да можам да дојам…. Мислам дека се што ќе чујам , ќе пијам и ќе направам, за да можам да дојам.
    Ве читам секојдневно на оваа тема и само запишувам совети.

MeowMeow and Ceneva like this.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Јас бев упорна многу , а имав потешкотии, немав некоја едукација да бидам искрена. Така што имав читано за време на бременоса, ама да ти кажам не ми помогна многу. Имав среќа нагазив на бабица која ми покажа како да се молзам рачно, зошто со пумпа ништо не вадев, толку ми беа тврди градите. Масажи, топли облоги и си пробијаа каналите. Дете на града, по доење се измолзував само за да олеснам зошто јас имав многу млеко и морав така. Е од кога се воспостави лактција стана многу полесно. Престнав да се измолзувам по подој и ете не со синко си уживаме во таа блискост.
    Само течност пиење и редовно хранење. И користи момент кога спие бебе и ти да одмориш. Нека биде стан во хаос на почеток, ти е гајле. Граби да одмориш. Тоа ти е совет од мене.
    А и ако не успееш немој да си правиш притисок од типот јас сум лоша мајка и не знам што. Ти дај се од себе, а друго ќе си налегни како треба.

12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Далеку дека би се осудувала сама себе ако не успеам, ама ќе дадам се од себе за да успеам.
    А за хаос и сегс не се потресувам многу, помина тоа време кога секој ден чистев како да е последно.

Carolin. and Ceneva like this.
  13. defocus

defocus Истакнат член

Само да кажам дека обожавсм кога вака ќе ме утешите дека не сум сама:lol:

Last edited: Mar 29, 2024
  14. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Мајки кажувајте спас за каналите како да ги пуштам на едната града, камен е направена, немам на неа извадена брадавица и бебе ја неќе, на пумпа молзам, излегува ама не омекнува се уште. Хелп

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Масажи со кружни движења под туш со топла вода. Прво извлечи ја малку со пумпа па понуди ја на бебе. Но немој кога е прегладнето и вознемирено,гледај да е смирено.

16. annamommy98

annamommy98 Активен член

Мајка ми и со мене и со сестра ми немала млеко, еве веќе 6 ти месец се доиме успешно од почетокот е малку тешко да ама биди упорна, уште кога ми го донесоа бебе во болница го стaвив на града да влече и од првиот ден ми надојде млеко, и да не слушај баби и тетки јас имав многу коментари од типот немаш доволно млеко пааа не ти е квалитетно млекото ( нема квалитетно и не квалитетно млеко )па не ти знам што во еден момент бев и готова да се откажам ама за среќа имав голема подршка од мм…на тик ток имаш профил dojenje sa anom, има многу корисни совети…Поздрав и со среќа (fingers)

MeowMeow likes this.
  17. Bannana

Bannana Активен член

Пред да измолзиш ставај топли облоги.

18. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Како шишенце со топла вода врз градата?

19. Bannana

Bannana Активен член

Да, можеш и така. И најдобро е ако може бебе да цица ( како што кажа @Sofi.ja бебе да не е прегладнето), па после подој да се доизмолзиш рачно, ама да има кој да ти покаже како. Мене на болница ми покажаа.

20. kozuf

kozuf Истакнат член

Ти препорачувам да слушаш некој курс за доење од сега да си спремна, првите денови по пораѓај се клучни.
    Види на инста zdravobebemk, doenje_so_ljubov, mamma.mk.prenatal.education. Тие 3 ги знам кај нас, ако има други подобри надополнете.
    А мислам дека нема врска искуството на мајка ти, повеќе е до тоа што правиш од тоа какви гени имаш. Со среќа и со лесно :l:

MeowMeow, Mihaela123456 and A.V.S 91 like this.