Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Во живот не сум јадела вака количински благо. Не можам да се гледам колкава станав. Во бременост не бев ваква како сега. Не знам дали е фаза ама не е на арно ова. Дури и домашните почнаа суптилно да ми го коментираат изгледот...затоа што цел живот сум најслабата во фамилија

2. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Kako znaete deka vi prekinuva mlekoto? Gradite cesto gi osekam teski, stiskam izleguva mleko a so pumpa vadam mn malku. Sto e problemot?

3. Bannana

Bannana Активен член

И јас многу благо јадам, а ослабена сум. Може дека сум речиси сама по цел ден со бебето. Другото си јадам како и претходно.

4. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Јас сум сама со 2 бебиња. "Големиот" ми е 16м, малото скоро 2м. Кај мене ќе да е на нервна база :)

5. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Баш ја прашував консултантката за доење ова. Кај жени со големи гради што бебињата супер им цицале, знаеле да не вадат млеко при молзење, а бебињата машала ухранети. Сѐ додека бебо цица, немаш гајле…

Carolin. likes this.
  6. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Ne cica, celo vreme sum so pumpa i aptamil. Inace da golemi gradi imam ama mi e cudno da ne e do pumpata vikam.

7. firequeenn

firequeenn Популарен член

@Besbes24 ако ги осеќаш тешки градите најверојарно имаш млеко. Само потруди се ако сакаш да продолжите со доење да одржуваш лактација. Остави пумпата, бебе на града стави. Со пумпата не може да се извлечи толку колку што бебе може да исцица. Не е до квалитетот на пумпата,каква сакаш купи истото ќе е.
    Јас купив за секој случај и кога разбрав како оди сето ова - ми е неотпакована.
    Не знам колку си запознаена дека цицањето е поврзано со сигналите кои се испраќаат до нашиот мозок. Се активираат млечните канали кога бебе е на града и се произведува млеко. Таа функција со користење пумпата не постои. Затоа и не излегува многу млеко со неа.

8. Evangeliaa22

Почнавме да фаќаме ред на доење без користење на силиконска, фала богу. Откако цица вака, градиве ми станаа премеки, ко слајм дури. Вака не ми биле- откако се роди зборам. Дали има место за загриженост? Се осеќам ко празни да ми се

КикиМаус and Bannana like this.
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Така треба да бидат, испразнети на секој циклус доење.

Evangeliaa22 likes this.
  10. Evangeliaa22

Знам, ама и измеѓу подои? Воопшто не ми се тврди ко претходно да речам. Меки се, а имам млеко и од шо се меки некад не знае да се фати

11. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Ако цица на 1.5-2ч денски не може да се тврди. Мене еве на 3++ ми се тврди само ноќе кога ќе врзе сон 4-6ч а цица на 2ч. Следи циклус влече-дише-голта ако голта е ок има млекце

Evangeliaa22 and Bannana like this.
  12. Azalea Bonsai

Azalea Bonsai Истакнат член

Леле мајки ве читам сите сме со сличен проблем само да пратам позитива до сите, ќе успееме со доењето, ќе имаме млекце доволно и ќе се смееме на муабетиве за некој месец кога ќе почнеме со рецепти за први оброци :)))

13. Evangeliaa22

Па знае и на саат да цица, имаш право. Консултантката исто ми рече дека требало да се меки. Инаку и ние кога врзуваме повеќе сон тогаш ми се тврди… ваљда како ќе влече сега повеќе без силиконска ќе доаѓа повеќе млеко

Fenix05 likes this.
  14. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Мајки со првото дете едвај имав малку млеко и после месец дена добив менструација и млекото целосно ми прекина. Сега второво ми е 6 ипол месеци и прв пат имам циклус после пораѓај ама гледам дека се уште имам млеко ама изгледа се намалува пошто бебуш е постојано гладен и морам на секое да му давам и кашичка.
    Ваше искуство со циклус за време доење, знак за крај на млеко или нема врска тоа?

15. Bannana

Bannana Активен член

Кај мене не беше тоа случај. Со првото ми дојде менструација на 2ри месец па имав млеко до одбивање ( на годинка). Не приметив намалување на млекото.

КикиМаус likes this.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Мајки имам големи болки во грбот,ме боли цела лева страна и осеќам болки по рбетот. Дали смеам да се мачкам со коњска маст или нешто друго да препорачате?
    *доилка

17. Carolin.

Carolin. Популарен член

Мене блокмакс ме спасува. Вакво времево кога е буквално една точка ме боли на грбот и тлее и не поминува без апче

Sofi.ja likes this.
  18. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Супер показател се меки гради, значи дека лактација е воспоставена и телото прави млеко колку што бебето пие. :)

Evangeliaa22 and Mari_em like this.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

900ден за ланолин сеа не давам па до таму да е. Купив од ДМ и добро е, ми помогна. Левата града не ја форсирам, само навечер кога знам дека ќе заспие одма па да не ме влече многу, да не се тегне, затоа и ми е ова, од што многу се тегне, се влече.

20. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Првиот доенечки стаж ми беше скоро 2 год, циклус добив 2.5мес после породување.
    Сега исто добив циклус после скоро 3 мес после породување а еве дојам скоро 7 мес ќе прави бебе.
    Може кога ќе добиваш циклус тие дена малку да е понервозно бебе и сл, ама не значи дека ќе снемаш млеко.

КикиМаус likes this.