Мало е, затоа повеќе спие. Треба да го будиш на 2 саати да цица. Штипкај го за носе, расоблечи го. Можеш да пробаш да се измолзиш и да дадеш од шише.
Pa place periodov. I nepcata sega go macat, se sprema za zabi, pa od toa e ultra kenkav i placliv. Ama toa druga maka e. Do pred 1 nedela si polnese peleni fino, sega od petokot e so poslaba i poretka stolica i zelena e, ama i toa moze od viroza nekoja posto sve zivo stavi vo usta. I skokot bese ovoj mesec. Se na kup. Vaka posle cicanje e ok mislam deka e sit so znam
Ти ја сфаќам загриженоста мама иако верувај немаш реална потреба за тоа. Важно е што бебе напредува сосема солидно, до 6 месеци ќе дуплира и повеќе од родилната килажа. Како ќе одминуваат месеците така на подолг временски период ќе цица, помалку ќе качува килажа што е и нормално, поактивни се од 4ти месец па натаму. Тука ќе ја вклучам и генетиката што често е занемарена и се форсира во ист калап да растат сите бебиња што просто е невозможно. Млеко нехранливо нема, претпоставувам веќе е воспоставена лактација и меки се градите плус бебе поголемо има повеќе сила и побрзо се најадува па тоа дополнително притисок ти создава. Бојата на каката може да варира во сите нијанси, не е исклучиво показател на глад. Може да е настинка, некој вид на храна ти што си ја јадела или таков му е периодот. Дигестивниот систем не им е целосно зрел. Второво бебе од 1 месец има зелена боја на кака па одлично напредува. Не се оптоварувај, чувај нерви и мисли, долг маратон е пред нас. Уживај во доењето и верувај на педијатарот. Најважно е бебе да е среќно и да полни пелени, ќе порасне дур трепнеш.
Фала многу мајка, и на тебе и на сите што одговоривте. Само нешто премислувам...и ја сфаќам тек сега мајка ми во целост, кога 20 пати ке ми се јавеше зашто каснам, а јас се журкам во диско Да ни се здрави живи, најслатка бескрајна грижа
Немам искуство со пумпање. Почнав да се одмолзувам денес накај 17ч, ама бебе со грчеви и нон стоп се будеше, па морав да го земам. Го ставив шишенцето во фрижидер. Дали смеам сега во истото да одмолзам па да замрзнам?
Одлично си напредува бебето, и погоре ти пишале дека е скоро дуплирана а нема ни 5 месеци. Секое бебе си качува различно и си проаѓа низ секакви фази во првата година. Килажата не е во единствен показател, важни се и сите пропратни моменти. Да се грижиш е најнормално ама за килажата биди си смирена и секако прати си ја и понатака за да знаеш најдобро дали е се ок
Одмолзи се и излади го и тоа млеко на иста температура па после мешај. Барем јас така знам и така правам.
Немој да се грижиш и да се оптеретуваш да мериш, напредокот од 1кг на 30 дена на пример не е линеарен, секој ден да качува по 33 грама. Има периоди кога нагло растат, и кога стагнираат. На околу 4 месеци моето нагло почна да цица пократко и поретко, ама во едно цицање си земала повеќе млеко од порано, пелените битно беа полни (во 24 часа мин. 6 мочкани пелени). Ако е весело и не плаче сигурно е и најадено. После подој можеш да стиснеш рачно на града да видиш дали има уште млекце, ама сигурно има.
Devojki kolku vreme vi trae podoj? Nie sme 40 dena Posle 20 min go trgam bebe Sam ne se trga Dali e ok? Imame i mn grcevi pa si vikam da ne vnesuva samo vozduh… Pedijatar mi kaza oni jadele samo pet minuti i mi kaza preku sila 20 min Da ne ostamuva gladno bebe?
Каков е тој педијатар, 5мин? Менувај педијатар под хитно. Дојам колку сака да се дои, зошто го тргаш од града, греотка. Јас чекам сама да ја испушти градата и тогаш знам дека е готова. Некогаш и по сат и пол се доиме, ама после и си спие по два сати.
Девојки после колку дена од пораѓај ви дојде млеко? Бебе влече по неколку пати на ден за стимулација на празно ама нема ни м од млеко. Од едната града сосем малку колострум и толку беше. Ваши совети?
После неколку дена почна да надоаѓа млеко. Пиј повеќе течности, пиј чај има такви во аптеката за доилки јас пиев доста време.
обично може веќе нема проблем, иако претходно не е лошо да му се укаже на забарот, безадреналинските анестезии се безбедни
Ставај го на 2.5 саати бебето и ден и ноќ, ако е гладно после 20тина минути цицање од двете гради (до 40 вкупно ако сака) додај ад
Фала за советите, надојде млекце сега се адаптираме, за сега цица кога сака колку сака, цица па се успива на града, ваљда тогаш му е доста. Се буди по отприлика 2 саати пак за цицање. Ке следам овие денови како ке биде ситуацијата, за сега мислам дека е ок. По прв пат сум мајка, секои совети се добродојдени.