Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Што е финтата што не вадам капка на пумпа? 7 месеци е бебе, не сум користела пумпа до сега, само на цицање е...ама викендов ќе морам да го оставам со баба. Има некоја финта за одмолзување? Електрична имам, се е ок со пумпата, убаво се мести брадавицата, може 20мин си пумпа, капка не вадам!!!

2. mariz

mariz Форумски идол

Ај пробај сабајлечки молзи.. како пумпаш на која јачина? Јас пример почнувам со масажа (она брзо влечење на секое, но слабо), потоа на неколку секунди зголемувам јачина и стигам до една јачина кај што почнува убаво да влече млеко и тука ја оставам да вади. Побарај и видеа на јутуб.. со пумпата која ја имаш.

Secret-Angel7 likes this.
  3. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Два дена пробувам вака навечер ова време кога заспива бебе. Почнувам одма со молзење програма, од најспоро кон најсилно. Баш ќе пробам сабајле...малку паника ме фати

4. mariz

mariz Форумски идол

Абе има доилки и кои не можат да извадат млеко, а успешно дојат. Без паника, ако е на неколку саати излегувањето да израчунате кашичка нешто да јаде тој период ако не успееш да извадиш млекце. Адаптирано обично доени бебиња тешко прифаќаат, па којзнае дали би ти пиело ако не успееш да молзеш..

Secret-Angel7 likes this.
  5. warrior

warrior Истакнат член

Има некој искуство со одмрзнато млеко кое бебе не го пие и има многу лош мирис и вкус? Читав дека до некој хормон може да биде ама не знам.. Неколку дена на сабајле се молзев и третиот ден ги собрав и замрзнав. У фиоката од замрзнувачот има и други работи дали од тоа може да е?

6. mariz

mariz Форумски идол

Читај една страна назад, истото го прашував :)

Ова го направив прееска на молзено, да видам дали така ќе мириса...

warrior likes this.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Со првото склдирав млеко и кога го одмрзнував многу лошо мирисаше и не беше убаво, а и не го пиеше. Не знам од што така, ама еден куп млеко фрлив

warrior likes this.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Тоа е дека млекото било многу калорично со многу масти. Јас прееска анасон и ставив и така ми го испи. Расипано не е... Ако не го сака и со анасон (дека уште 10тина имам така замрзнати), ќе го искористам на бањање во кадичка :D А другите нови што ќе ги мрзнам, прво ќе ги загревам ако ми успее тоа..

warrior and forumce like this.
  9. Spidy

Spidy Форумски идол

Расипано млеко смрди. Во секунда ќе ти се слоши да го мириснеш а не па да го испиеш.
    А ваквото млеко не е вкусно, не е благо како обичното млеко, ама ништо не му е, во смисла сосема е во ред да се пие.
    Со првото дете сум го пробувала секое одмрзнато млеко, баш благ вкус имаше. Сега со второво имам вакво сапунасто млеко, мене ми е многу гадно, малиот го пие без проблем. Сега веќе и ад пие, и со тоа немав мака да воведам. Јадач си е на се :)

merriel0, mariz and forumce like this.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Ова пред 7 години беше. Тогаш не ни прашав, ми беше гадно, малата не го пиеше и го фрлив

11. merriel0

merriel0 Истакнат член

@mariz @Spidy каква луда работа... Јас фрлив неколку кесички млекце... Баш таков вкус имаше.
    У каков прав момент се дешава муабетот. :hug:

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Фрлив и јас две, имав некој проблем со замрзнувачот и убедена бев дека се одмрзнале и пак замрзнале, зошто претходно 2 месеца не беше такво. И третиот пат маж ми му даваше од млекото, пола испиено, и тогаш сфаќа дека нешто не мириса убаво. И тогаш видов дека не му смета на бебето, почнав да гуглам и најдов што била работата.
    Најинтересно ми беше дека не само што не ми беше такво млекото со првото бебе, не ми беше такво и со ова на почетокот. Ама ова бебе јаде 2-3 пати повеќе од првото, така да млекото се сменило да биде покалорично да одговара на неговите потреби. Сега веќе не се молзам, бебе има 3 оброка и плус му давам и ад ако сме излезени, иначе баш ме интересира дали сега тоа липазата е намалена кога има оброци.

13. Isabel

Isabel Популарен член

Мајки кога ви дојде менстурација? Еве 10.5 месеци има малото, се уште се доиме, нема ни м од менструација.
    Со првото ми дојде кога имаше 7 месеци, ама на 6 месеци прекинав со доење.

sani99 likes this.
  14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Баш пред некој ден со колешка правевме муабет, со царски доела, добила после 12месеци. Со второто, а со првото после 11, исто царски и доела, и после 12етиот е бремена хахах, пошо мислела дека нема да фати.:lol:

Isabel likes this.
  15. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Na 4ri meseci, na doenje

Isabel likes this.
  16. IvIv

IvIv Истакнат член

Ве молам за совет.
    Дали некој има искуство бебе од комбинирано па само на АД порсди прекин на млеко. Денес добив водени гради дали можам да се префрлам на комбинирано. бебе 6месеци.
    Благодарам на секој совет.

sani99 likes this.
  17. Bannana

Bannana Активен член

Со првото ми дојде на 2ри месец. Сега бебе е 11 м и уште ми нема дојдено. И двете на доење.

Едит: Првото, првите 2-3 месеци беше само на молзено!

Last edited: Sep 30, 2024
    Isabel likes this.
  18. Isabel

Isabel Популарен член

Не сум за такво изненадување :rofl:, имам две дечиња, живи и здрави да се, доста ни се. Имав тешки бремености, се плашев и за второ дали да одам. Само се прашував до кога вака со менструацијава. Секако ќе појдам на гинеколог кога ќе направи годинка малиот.

Feniksgirl likes this.
  19. merriel0

merriel0 Истакнат член

Да јасно, и јас имав сличен муабет со замрзнувачот па затоа мислев исто расипано па одма фрлав... Си го пробав ја млекцето, незнам зашто толку се гадат луѓево... :D
    А твоето бебле е веќе пораснато, скроз си едуцирана и тертип си имаш... А ја со Мариз тука сме 12 дена разлика. И двете ни се љубителки на цицка скроз, мојава недојадена е 24/7 а напреднува 1400 за 1месец, па сигурно затоа такво искача млекцето...

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Големата е скоро 6год, а малиот 7 месеца. Таа и ден денес не јаде, а тој имаше 1800 качено првиот месец. Секое дете приказна за себе, затоа и млекото е различно.