Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. A.V.S 91

A.V.S 91 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2023
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    84
    Колку што знам новороденчиња кои се дојат може да не какаат и до недела дена. Се смета за нормално

На Elly989 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    331
    Ако има мочкани пелени значи дека сѐ си е во ред. Ова второво ептен ретко кака, еднаш на 2-3 дена, ама мочка доста, па знам дека и е таман цицањето. Читав дека ако не какаат често, значи дека сѐ што цицаат оди на раст и развој и нема што многу да се кака. Не се секирај од 7-10 дена е нормално за доени бебиња.

На Mother of 2boys, Elly989, Lady Miami и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Elly989

Elly989 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    216
    Daj boze da e taka. Do sega kakase sekoj den skoro sekoja pelena, i odednas nisto.

4. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    2.477
    Да не почна со пробиотик? Тоа може да влијае на столицата.

5. Elly989

Elly989 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    216
    Probiotik davam sekoj den od start bidejki e so carski rodena

6. Elly989

Elly989 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    216
    Дали им давате чајче на бебињата, и од кога може да се почне? Дали после прв месец е ОК?

7. MkdBoy

MkdBoy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    718
    До која возраст е најпаметно да се дои бебе/дете?

На blackdeath и A.V.S 91 им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.274
    Допаѓања:
    76.331
    Според Светската Здравствена Организација препораката е шест месеци ексклузивно доење, до 2 години доење со комплементарна исхрана (копирав).

На Mother of 2boys, Abc baby и merriel0 им се допаѓа ова.
  9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.473
    Допаѓања:
    13.542
    До кога тебе ти одговара. Си има препораки од аспект здравје на бебето, сепак си има некои бенефити, ама зависно од ситуацијата на мајката, можеби паметно е и од старт да не доиш. Индивидуално е.

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    872
    Допаѓања:
    1.658
    Ако ти годи и тебе и на бебе до кога сакаш. Ако ти предизвикува стрес, подобро да прекинеш, бидејќи стресот се одразува на млекото и бебе осеќа.

11. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    518
    Допаѓања:
    191
    Ние сме веќе 3 недели ама уште се немаме навикнато како треба и што треба, кога го дојам не сака да ждригне, може после саат два или од после дремка дури да ждригне така да секојпат го оставам на страна и си пвраќа по малку ама денес мислам едно 8 пати ми поврати и цело време плаче за цицка некојпат и кога цица дури на неа ми има повратено кажете ми што да правам, мислам дека се прецицува ама цело време се врти за цица и на се случува на пола саат на саат да бара. Незнам колку патии го пресоблекувам ..

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.274
    Допаѓања:
    76.331
    За цицањето исти бевме... на секое на цице беше, ама тоа беше поради грчевите :( А исто чудно не ждрига, ретко да ждригнеше и како новороденче... сега па скоро 3м е, па незнам од кога нема ждригнато :?: А не бљуцка. Месечно по 1500г става. Тоа што бљуцка може не ти од од неждригнување... имаат бебињата едно капаче кај желудникот кое кај некои поспоро се затвара и треба време да се затвори скроз... Па и да ти ждрига, пак може ќе бљуцка. Да гледаш на подкренато да држиш 10тина мин по цицањето.
    Првото така ми беше, премногу бљуцкаше.. па и повраќаше сварено млеко, млазови фонтани. Решение не најдовме.. до кај 7,8м бљуцкаше (дури и каши).

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  13. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    518
    Допаѓања:
    191
    Го имам држано и по 30 мин. Не ждригање. А што велиш денес само фонтани беа,некојпат како проурдено. Дали е можно да е гладно дека испорака и пак бара да цица?? И кога бара цицка се треска мислам одзеемја многу силно плаче и ништо неможе да фо смири освен цица.прета со нозе раце мава мислам ќе го испуштам некојпат. Што користите за грчеви? Јас земав еспумисан ама педијатар ми рече мало е доволно е само пробиотик.

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.274
    Допаѓања:
    76.331
    Тој период и еспумисан и колиеф по препорака од педијатар од Ремедика. Нека си цица ако се смирува така... тоа што бљуцка е вишокот само. Како напредува?

15. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    518
    Допаѓања:
    191
    Дека вчера не беше само бљуцкање туку обилно повраќање преку 10 пати, само што ќе ги пресоблечем и пак исто. И почне да вришти, како цел денда нема цицано,дали дрка го поврЌа незнам или има др мака. Пред една недела го меревме си ја враќаше првородената килажа.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.473
    Допаѓања:
    13.542
    10 пати обилно повраќање кај новородено е опасно. Побарај видео, има на youtube, примери за повратено, дека мали количини изгледаат многу кога ќе се истурат на облека. Ако е стварно обилно, како цел оброк да го повраќа, итно на лекар. Бебе од неколку недели може за неколку часа да дехидрира, да не има некој стомачен вирус на пример.

Мене двете деца ми бљуцкале, ждригнато или не, мора да плукнат малце. Второто кај е стрвен, плус грчеви, ќе цице ќе поврати и пак ќе цица. Никогаш не му беше доста. И плаче и јаден и гладен. Кога пројдоа грчевите, се смири. Ама никогаш не повратил огромна количина наеднаш.

На Lady Miami и blackdeath им се допаѓа ова.
  17. Elly989

Elly989 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    216
    I moeto ne zdriga...pa posle ika ili povraka...so grcevie sega bara samo da cica i neznam ni jas dali bljuca od prejadeno ili sto ne mu raboti zeludniceto sesuste ko sto treba

18. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    714
    Ако не е вирус, проверете со педијатар да не има рефлукс. И моето ептен вриштеше. Тоа дека го гори хранипроводот од повраќањето. Моето повраќаше до 2 часа после јадење неколку пати.
    Има сируп за рефлукс за деца кои се на доење.

19. Elly989

Elly989 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    216
    Dali AD se pravi isklucivo so flasirana voda ?

20. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    759
    Бебе ми ја преспива цела ноќ - од 10 до 7 наутро.
    Ретко се случува навечер да цица 1-2 пати по заспивање.
    Забележав изминативе денови дека се скрати многу времето на подоите..односно трае 7-10 минути од една града. Претходно знаеше да цица 15-20 мин од една града..
    Денес цицаше само 6 пати на секои 3 часа, за разлика од претходно кога цицаше на 2ч и цицаше 10-12 пати дневно.По цицањето градите ми се видно смалени и меки, претпоставувам испразнети таман. Бебуш не изгледа гладен по хранењето..се смее, си игра, заспива/седи буден како и вообичаено, сакам да кажам не е вознемирен, пелените се полни мочки, а си кака на 3-4-5 дена уште од раѓање..
    Во ред е вака нагло да се промени бројот и времетраењето на подоите?
    Инаку 3 месеци е :)

На Abc baby му/ѝ се допаѓа ова.