Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.345
    Допаѓања:
    4.718
    Нолпаза дозволени се за време на доење?

2. Lilly.

Lilly. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    42
    Здраво мајки

Имав температура во неделата 39.3 и кога цицаше бебето многу ме болеше. Вчера приметив дека ми се разранила брадавицата поточно распукана е. Крв немам ама боли премногуууууу. Едвај издржувам.
    За колку дена би поминало?
    Мачкам ланолин и вигантол капнувам.

*15 дена е бебето и вака не ме болело ни на почеток на доење. Сега и кога не цица брадавицата ја осеќам ме боли.

3. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Најверојатно имаш рагада ( изгуглај баш дали е тоа). Премногу боли. Јас најмногу фајде најдов во ланолинот од Медела. Пробај бебе да го местиш убаво да ја фаќа градата ( длабок фат) така нема да ти се прават рагади. Ако не успееш, консултирај се со Јасна ( консултат за доење). На многу членки ни има помогнато.

На Carpe Diem New му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Marabela

Marabela Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Zdravo da prasam vo vrska so doenjeto navecer,dali gi doite vo legnata ili sednata polozba i dali sekogas cekate da podrignat ili gi legnuvate bidejkji zaspivaat?..i dali nekoj imal maka so povrakjanje posle doenje odma a nekogash i posle eden cas..i kako ste go resile toa?

5. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    1.223
    Jas go dojam vo sednata polozba i koga ke zavrsi so cicanje go krevam ama moeto ne se budi. Cekam nekolku minuti ako ne podrigne go legnuvam. Mi se slucuvase da povrajka posle cicanje ili posle nekoe vreme prvite dva meseci, sega veke ne

На Lady Miami и sani99 им се допаѓа ова.
  6. Marabela

Marabela Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Da pa poradi toa prasav, bidejkji se slucuva da ne podrigne i zaspiva,da ne e problem ako go ostavam taka da spie bez da cekam podolgo vreme.. i za povrakjanjeto dali ima nekoja clenka tehnika ,pedijatarot vika normalno no mene me zagrizuva..vekje dve nedeli dali odma dali posle neko vreme znae da povrati..

7. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    1.223
    Pa ako spie mirno posle cicanje nema problem. Moeto znaese nekogas da se podrazbudi i da zakenkuva togas ja krevav vo race i znaev deka saka da podrigne pa ja vrakjav na spienje. Moeto povrakjase koga ke se iznacicase mnogu nabrzina i koga barase na kratok interval da bara cicanje. Posle nekoe vreme pocnav da ne i davam da cica na sekoi 40,50min kako sto barase tuku i stavav cucla za da se smiri. Ako povrajkanjeto e kako bljuckanje ne e problem site toa go pravat kako pomali ama ako e mnogu obilno kako vodoskok i cesto togas moze ima nekoja maka. Sepak gledaj da go drzis poveke ispraveno posle cicanje stom ti povrajka

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Marabela

Marabela Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Falaa ti mnogu na sovet i uste ova dali gi stavate na dvete dojki da cicaat ili eden podoj ednata,pa naredno drugata?

9. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    1.223
    Jas eden podoj edna grada pa drug podoj druga grada..kako ti e pozgodno taka pravi nema nekoe pravilo. Na pocetok me bolea bradavicite i zatoa pocnav taka edna grada na eden podoj za da moze drugata da mi zazdravi. Moze da ja stavas na dvete gradi ako dvete ti se prepolni so mleko za da ne ti se napravat grutki

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  10. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    571
    Како да добијам млеко? Четврти ден од царски и немам, го ставам на гради и ништо.

11. Barbara_barbs

Barbara_barbs Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    1.335
    Мамички како до поголема лактација? Бебе е еден месец и цица, но повеќе е нервозно при доење и како уште да му фали.. Пијам и лактамикс и боза. Дали измолзувањето има улога?

12. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Блуцка или обилно повраќа???
    Моето после секој подој блуцкаше се додека не воведовме цврст оброк ( некогаш и саат време после подој). Престана некаде на 7ми месец.

13. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.722
    Допаѓања:
    8.056
    Девојки породена во вторникот царски, млеко во изобилие, градиве почнуваат камен да ми стануваат. Уште сум во болница, бебе цица, ми дадоа да се измолзувам плус со пумпа. Се молзам ама пак не е тоа тоа, нешто да спречам мастит со време, зашто колку и да цица и да молзам уште се тврди.

На intj_girl и sani99 им се допаѓа ова.
  14. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    1.223
    Подолго време со пумпата, ако веќе ти се стврднати мора рачно да стискаш да почнат да пуштаат каналите. Мене тоа ми се случи наеднаш млеко ми надојде преку ноќ и сабајле имав среќа мајка од цимерката ме виде и вика ауу ова е затнато и ставивме бебе на цицка и таа ме стискаше со 2 прсти, многу болно |(

На intj_girl и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  15. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    1.223
    Mnogu tecnosti voda, svezo cedeni sokovi, pozdrava hrana i bez stres. Bebe ke cica ke stimulira da se napravi mleko. Jas imam primeteno ako se nerviram ili nemam vreme da jadam, pijam tecnosti gradite mi stanuvaat meki

На Barbara_barbs, Lady Miami и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  16. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.722
    Допаѓања:
    8.056
    Ме стискаше сестрата… господ го видов во пижами. Ама пак некако одма стврднуваат. Пак еве се молзев… омекнаа малку ама за брзо се стврднуваат. Не знам што да правам.

17. ray111

ray111 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2016
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    297
    Треба време додека се воспостави лактација, бебето е мало и нема сила многу да исцица, во меѓу време со пумпата влечи

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    11.804
    Нормално е, спаваќата до колена ми беше утоп од млеко буквално на трети ден.
    Одмолзувај колку да омекнат малку и масирај со рака и повеќе рачно одмолзувај. Ќе фатиш убаво од горе, па надолу накај брадавицата. Бебе и да цица убаво, сепак не може нешто многу да ти олесни ептен е малечко тоа желудниче. И нека не му даваат дохрана ич.
    Нека ти помогнат сестрите, влези под туш и нека тече топла вода а ти масирај и одмолзувај.

На Yowannty, Feniksgirl и ray111 им се допаѓа ова.
  19. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    190
    Истото и мене ми се случи, ќе омекнат сами, нормално било на почеток стврднување, применувај се што ти напиша членката погоре, мене сето тоа многу ми помогна и особено туширање на градите со топла накај жешка вода, одма ќе осетиш олеснување и каналите ќе се отворат, многу полесно ќе оди молзењето.

На Mother of 2boys и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  20. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.722
    Допаѓања:
    8.056
    Фала девојки, ќе пробам.:l:

На ray111 му/ѝ се допаѓа ова.