Здраво мајки Имав температура во неделата 39.3 и кога цицаше бебето многу ме болеше. Вчера приметив дека ми се разранила брадавицата поточно распукана е. Крв немам ама боли премногуууууу. Едвај издржувам. За колку дена би поминало? Мачкам ланолин и вигантол капнувам. *15 дена е бебето и вака не ме болело ни на почеток на доење. Сега и кога не цица брадавицата ја осеќам ме боли.
Најверојатно имаш рагада ( изгуглај баш дали е тоа). Премногу боли. Јас најмногу фајде најдов во ланолинот од Медела. Пробај бебе да го местиш убаво да ја фаќа градата ( длабок фат) така нема да ти се прават рагади. Ако не успееш, консултирај се со Јасна ( консултат за доење). На многу членки ни има помогнато.
Zdravo da prasam vo vrska so doenjeto navecer,dali gi doite vo legnata ili sednata polozba i dali sekogas cekate da podrignat ili gi legnuvate bidejkji zaspivaat?..i dali nekoj imal maka so povrakjanje posle doenje odma a nekogash i posle eden cas..i kako ste go resile toa?
Jas go dojam vo sednata polozba i koga ke zavrsi so cicanje go krevam ama moeto ne se budi. Cekam nekolku minuti ako ne podrigne go legnuvam. Mi se slucuvase da povrajka posle cicanje ili posle nekoe vreme prvite dva meseci, sega veke ne
Da pa poradi toa prasav, bidejkji se slucuva da ne podrigne i zaspiva,da ne e problem ako go ostavam taka da spie bez da cekam podolgo vreme.. i za povrakjanjeto dali ima nekoja clenka tehnika ,pedijatarot vika normalno no mene me zagrizuva..vekje dve nedeli dali odma dali posle neko vreme znae da povrati..
Pa ako spie mirno posle cicanje nema problem. Moeto znaese nekogas da se podrazbudi i da zakenkuva togas ja krevav vo race i znaev deka saka da podrigne pa ja vrakjav na spienje. Moeto povrakjase koga ke se iznacicase mnogu nabrzina i koga barase na kratok interval da bara cicanje. Posle nekoe vreme pocnav da ne i davam da cica na sekoi 40,50min kako sto barase tuku i stavav cucla za da se smiri. Ako povrajkanjeto e kako bljuckanje ne e problem site toa go pravat kako pomali ama ako e mnogu obilno kako vodoskok i cesto togas moze ima nekoja maka. Sepak gledaj da go drzis poveke ispraveno posle cicanje stom ti povrajka
Falaa ti mnogu na sovet i uste ova dali gi stavate na dvete dojki da cicaat ili eden podoj ednata,pa naredno drugata?
Jas eden podoj edna grada pa drug podoj druga grada..kako ti e pozgodno taka pravi nema nekoe pravilo. Na pocetok me bolea bradavicite i zatoa pocnav taka edna grada na eden podoj za da moze drugata da mi zazdravi. Moze da ja stavas na dvete gradi ako dvete ti se prepolni so mleko za da ne ti se napravat grutki
Мамички како до поголема лактација? Бебе е еден месец и цица, но повеќе е нервозно при доење и како уште да му фали.. Пијам и лактамикс и боза. Дали измолзувањето има улога?
Блуцка или обилно повраќа??? Моето после секој подој блуцкаше се додека не воведовме цврст оброк ( некогаш и саат време после подој). Престана некаде на 7ми месец.
Девојки породена во вторникот царски, млеко во изобилие, градиве почнуваат камен да ми стануваат. Уште сум во болница, бебе цица, ми дадоа да се измолзувам плус со пумпа. Се молзам ама пак не е тоа тоа, нешто да спречам мастит со време, зашто колку и да цица и да молзам уште се тврди.
Подолго време со пумпата, ако веќе ти се стврднати мора рачно да стискаш да почнат да пуштаат каналите. Мене тоа ми се случи наеднаш млеко ми надојде преку ноќ и сабајле имав среќа мајка од цимерката ме виде и вика ауу ова е затнато и ставивме бебе на цицка и таа ме стискаше со 2 прсти, многу болно
Mnogu tecnosti voda, svezo cedeni sokovi, pozdrava hrana i bez stres. Bebe ke cica ke stimulira da se napravi mleko. Jas imam primeteno ako se nerviram ili nemam vreme da jadam, pijam tecnosti gradite mi stanuvaat meki
Ме стискаше сестрата… господ го видов во пижами. Ама пак некако одма стврднуваат. Пак еве се молзев… омекнаа малку ама за брзо се стврднуваат. Не знам што да правам.
Треба време додека се воспостави лактација, бебето е мало и нема сила многу да исцица, во меѓу време со пумпата влечи
Нормално е, спаваќата до колена ми беше утоп од млеко буквално на трети ден. Одмолзувај колку да омекнат малку и масирај со рака и повеќе рачно одмолзувај. Ќе фатиш убаво од горе, па надолу накај брадавицата. Бебе и да цица убаво, сепак не може нешто многу да ти олесни ептен е малечко тоа желудниче. И нека не му даваат дохрана ич. Нека ти помогнат сестрите, влези под туш и нека тече топла вода а ти масирај и одмолзувај.
Истото и мене ми се случи, ќе омекнат сами, нормално било на почеток стврднување, применувај се што ти напиша членката погоре, мене сето тоа многу ми помогна и особено туширање на градите со топла накај жешка вода, одма ќе осетиш олеснување и каналите ќе се отворат, многу полесно ќе оди молзењето.