Само парацетмол можеш да пиеш од лекарства за ублажување на болка. Тој спаѓа во групата Л1 т.е најсигурен лек и не се излачува или ептен малку се излачува во млекото. Од антибиотици само доколку се потврди присуство на бактерија. Но, кај тебе гледам дека е само настинка и не може да го заразиш бебето доколку си на активно доење. Повеќе течности, витамин ц и често миење на рацете.
може ли уште од почеток наместо да го дојам бебчето да се измолзувам и да го хранам со шишенце самиот чин доенје ми е некако
Зошто така размислуваш , многу е убаво чувството да си го земеш бебето во прегратка и да го гледаш како се храни . А мислиш дека молзењето не е мачно , уште потерсене е, а можи и да е болно зошто кога веќе планираш да го храниш со мајчино млеко да не си го диош???
Потполно те разбирам. И јас на почетокот многу лошо се чувствував, прво имав вртоглавици и гадење во тек на доењето, потоа се чувствував многу многу лошо и кога ќе дојдеше ред да јаде малата ми доаѓаше да побегнам од дома. Сето тоа траеше околу еден месец. Ми кажуваа дека ќе помине и да не се откажувам од доењето, искрено воопшто не ми се веруваше дека може да помине тоа чувство, но ете последните 10дена нема ништо од тоа, како воопшто да не се случувало. Не се откажав од доењето прво поради фактот колку е корисно и важно мајчиното млеко за бебето(на секоја помисла да се откажам, кога ќе си го погледнев бебето се чувствував мизерно, незнам зошто ), а второ поради финансии(сепак ова е бесплатно, а АД се купува). Не дека не давам АД, давам, но само доколку е навистина неопходно(јас да немам доволно млеко,па малата да вришти од што е гладна), а тоа не е повеќе од 10шишиња неделно(можеби и помалку). Исто на излегување , никогаш не одиме никаде без АД, но прво ако имам услови дојам, а потоа одиме со шише. Нема да ти велам да размислиш или да настојувам да сте на доење, зошто знам колку е силно чувството кога едноставно неможеш. Само би ти кажала да пробаш, зошто на непробано неможеш да си сигурна дека ти е добро или не. А доколку цврсто одлучиш да не доиш, тогаш веднаш премини на АД, зошто многу е по мачно да се одмолзуваш, а и по болно(веќе ти кажаа погоре) + секако ја немаш близината со бебето, така да незнам и неверувам да е нешто многу паметно да се измолзуваш. Не знам и дали би доаѓало повеќе млеко така, зошто јас кога се одмолзував(на градата која ми беше со рагради) ми се намали млекото, па после со редовно ставање на бебето да цициа од таа града повторно ми се полни добро. Сепак прво пробај, па ако не бива, советувај се со педијатар и така ќе знаеш што е најсигурно и најдобро за твоето бебе.
Не убедувам никого, ама чувството кога го доиш бебето, уште насмевката кога ќе ја види дојката или кога ќе го земеш во раце за доење, или начинот на кој си ја држи дојката со малите прстенца за да не му избега.... незаменливо!!!! Ќерка ми ја доев скоро до 1,5 години и немав проблеми, а синко 2 месеци веќе цица иако имам рагади и боли, ама повторувам, не би се откажала од таа единствена блискост со бебето за ништо на светот... Кој како сака... ама се измолзувам само кога морам и ми е најодвратната работа на светот (може дека ме боли, ама како казнета се чувствувам) Тоа е мој став, а секако дека може да се измолзуваш и да ја храниш, мене тоа и ми го предложија, ама повторувам, едно со друго не се споредува... Се топам кога синко ќе ми се насмевне во очекување на дојката и кога сласно си мљацка
Ви благодарам на сите на одговорите па кога ке се роди бепчето ќе пробам да го дојам, ако не можам тогаш ќе бараме друго решение
И јас многу сакам да го дојам моето синче кое наскоро доаѓа на свет, прочитав многу мислеља дека доењето и не е така баш едноставна работа, во врска со молзење ако имаш повеќе млеко, одмолзување де , рани на пупки, болки итн. но тоа не ме спречува да го дојам моето бебе, како за сите така и за мене, боли не боли, ќе помине. Само не знам колку и дали ќе имам и јас млеко за да го дојам, дали зависи од нешто тоа појма неам За сега немам некои симптоми или предзнаци дека ќе имам млеко,еве влегувам во 8 месец.....па ќе видиме , здравје кога ќе се породам, дали ќе имам или не млеко
Мамички после 9 месеци успешно доенюе се разделуваме со цице , би го доела уште но имам здравствен проблем и сум изложена на мн лекарства. Неколку дена не цица и проблем не гледам со грутки ниту пак ми се полни градите, малиот и така последно време само на вечер цицаше, така да од тоj аспект добро што нема да треьа да пиjам апчина. Многу сум разочарана од изгледот на градите, исушени висат, а предходно имав убаво деколте какви очаjни мисли ми поминаа низ глава се мислам и дали да ги споделам, се надевам нема да ми се смеете, ноква гледаjки се во огледало ми светна сиjaличката со една очаjно депресивна мисла да пиjам малку боза да ми надоjде млеко па по неколку капки да одмолзувам да не случаjно има некаква промена Какво е вашето искуство, што мислите за налудничавава идеja : Само да не бидам погрешно сватена од идните маjки или да ги обесхрабрам, да напоменам дека доенюето за мене беше прекрасно искуство, веке ми фали, не само од аспект на тоа што е наjздравото нешто што можеме да им го пружиме на нашите малечки, но и од блискоста коjа jа прави нашата врска нераскинлива, тие што пробале знаат што се обидувам да доловам иако со збор е невовозможно да се опише. И уште едно друго мисленюе, од вас какво млеко после маjчиното им дававте на вашите малечки, од кога кравjo, кое е наjдобро и што мислите за соиното? Ние сме на Лактовит, го зедовме за проба и ова го прифати додека Хип и Нан на Нестле не ги сакаше, мене малку чудно ми е на вкус, а со педиjaтарот не сум се консултирала
De Melo немој повторно да го враќаш млекото затоа што после навистина ќе си имаш проблем и ќе мора да пиеш Бромергон,а тој знае да биде многу непријатен.И самата велиш дека си имаш некои здравствени проблеми ,па посвети им се на нив,а ова со млекото остави го самото како процес да си заврши.Можеби некои од лековите кои ги примаш го спречуваат создавањето на млеко и затоа немаш проблем. Градите по доењето и на мене ми беа како издишани балони,НО само првиот месец,потоа си се вратија во нормала.Веројатно и на нив им треба време да се нормализираат,а и да се врати нормалниот тонус на кожата.Доколку можеш прави ги оние вежби со притискање на дланките една од друга ,за кои велат дека ги зацврстуваат градите
Кај мене количината на млеко зависи од тоа дали јадам или не. Првиот месец си бев во тешка депресија, ни доење ми беше убаво , ниту пак бев задоволна како изгледам и не јадев. Кога се вратив малку во нормала и видов дека ми е убаво кога ја дојам малата почна млекото да се намалува, имаше периоди во денот кога немав воопшто(ова се случуваше пред две недели), но јас не јадев, што од што немав време, што од демек да ослабнам. Ептен ми стана мака, сега појачав јадење, т.е. јадам секој ден по два пати, не калорична храна, но јадам. Претежно се салати(од зеленчук), супа, јогурт со некое тесто и сл., има резултати, успеваат да се наполнат градите. Вчера ниту еднаш не и дадов АД, моето млеко и беше доволно.
Значи дали ќе имаш млеко откако се породиш зависи многу од исхраната, што е и логично, но што е со тоа пред да се породиш, како ќе знам дали ќе имам млеко и штом го родам да го дојам веднаш? Треба ли ченшто последните денови пред пораѓај да се пие,да се јаде или не знма ни јас што....Тоа малку ме буни, не знам дали ќе имам млеко јас сакам многу да го дојам моето бебе, поубаво нешто од мајчиното млеко нема, нели, па тоа ми беше зборот.....
Ама зошто се оптеретуваш предвреме со тоа? Па никој не знае, дури е трудна, дали ќе има млеко или не кога ќе се породи....опушти се, уживај во овој период и спремај се психички за тоа што те чека. Доењето првично ќе ти го покажат сестрите на болница, па и тебе со тек на време природно ќе ти дојде
Кога се породив сестрата ми го стави бебето на града да цица ... Јас појма си немав како иде тоа , бебето си почна да влече , да цица..не дека одма имав млеко Ама Нeoпишливо чуство и така успешно се доевме до 5 ипол месеци ... после секна млекарата ,преминавме на АД млеко
Убаво ти кажа Моира, не се оптеретувај пред време. Мене цела бременост не ми се пијави ниту капка млеко. Кога се породив, дали дека бев царски ,а и првородка немав млеко првите 4 дена, 5ми дојде но не доволно за малата да се најаде, после една недела ми се регулира, до тогаш обавезно давав дохрана. Мој совет за секој случај да си имате АД дома. Кога се вративме од болница си цицаше малата, ја пушти градата и се искина од плачење. Дома беа собрани мајка ми, татко ми, свекрва, едно друго, и сите мешето ја болело, а јас си знам, т.е. осеќам дека детето ми е ненајадено, знаев дека сеуште немам доволно млеко. И дадов еден шприц АД и додека го пиеше си заспа. Затоа не ризикувајте, додека да си дојде убаво млекото не оставајте да си плачат. Со тек на време ќе почнете да го разликувате и плачот, кој за што е, па ќе знаете дали е гладно, какано, дали мешето боли ... Калиас ако сакаш да си го доеш само биди упорна. Нема што да пиеш пред пораѓај, но земи си чај за доилки, дали на Хип , дали од билна аптека. Уште веднаш ќе ти го дадат бебето да цица, да се научи, но и ќе го дохрануваат.
Пред да се породиш нема некој начин да знаеш дали ке имаш млеко или не... Јас кога се породив сестрите ми ја донесоа ми покажаа како треба да ја дојам , претходно малку ја стиснаа брадавицата и потече млеко и така ќерка ми почна да си цица Потоа осекав сама како ми се полнеа градите , колку повеке доиш толку повеке и млеко ново се создава и се додека бебето добро си напредува и си цица а и жената гледа дека има млеко нема зашто да се дава и дохрана , јас никогаш не и дадов друго млеко на ќерка ми 11ипол месеца цело време ја доев
моето 2 бебе се откажа само кога имаше 9 месеци се гадеше сега не пие млеко воопшто.само сок и сок.на лекар ми кажаа дека не е страшно ако јаде кисело млеко демек исто е ама јас не мислам така сакам да пие млеко.како да ја научам не знам се сум пробала ама не сака има ли некој идеја како да ја натерам да пие млеко?доењето е најдобро јас првото го доев 2 и пол години и бумбарче беше ем здрав ем мирен.мислите ли зашто не пие млеко е нервозна?што да правам и со какво млеко да бидам упорна да и давам help...
Емче и jaс го доев малиот 9 месеци, педиjaтарот ми рече супер, доволно е, иако jaс сакав до година барем, но бев приморана. Добро ти кажале др. Штом си jaди кисело млеко добро е, денешното кравjо млеко и не е толку здраво ( полно е со хормони, на тетрапак купечки мислам ) доколку имате домашно тогаш е друго Прави и дома овошни joгуртчина, така ке надокнадува, и поздраво е каде каде од благото, joгуртот содржи позитивни бактерии. А можеш да пробааш со Чоколадно млеко или шеjк во блендер направи и млеко, банана, несквик или бенквик, нема да го осети млекото мн е вкусно маjка ми како мала постоjано ми правеше Што се однесува до нервозата не би требало сигурно да е поради недоостаток на млекото ако jaде повеке благо пр ако jаде чоколада, шекер, церали засладени, купечки сокчина може тоа да и предизвикува нервоза баш сум читала дека Шекерот ги интензивира негативните емоции каj децатв и поради тоа треба да се избегаваат тие купечки слатки, чоколада, церали а да примаат природни шекери преку многу овошje.
Ако пие и јаде кисело млеко и јогурт е подобро. И син ми не пие никакво млеко, ама што му фали што пие јогурт и кисело млеко? Ништо. Тоа што е нервозна е од други причини, а не од непиење млеко. Детето те чувствува тебе и твојата нервоза, ама и си бара внимание и љубов. Инаку, секое дете е различно, индивидуа за себе. Не значи дека ако првото било мирно и второто ќе биде. Обично е обратно. Ама како и да е, ако е здрава, права, ако убаво напредува, немаш причина за грижа и невоза.
баш ќе пробам со чоколадно млеко повеќе ќе бидам упорна фала многу за советите нема зашто да се грижам значи мајками само ме предупредува дека нервозна е зашто не пие млеко знам дека нема право.благодарам феминки поздрав