Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. LEA24

LEA24 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    Не покажува никакви знаци дека е гладно, си спие мирно, не плаче...не знам што да правам, му давам и дохрана навечер

2. LEA24

LEA24 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    2,5 месеци сме

3. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.182
    Допаѓања:
    2.436
    Во Систина додека бевме на прегледи што му одеа со пакетот со породување ми кажаа дека зелена кака е или ако е гладно или ако е премногу храна па хрната брзо поминува низ цревата и не стигнува да се обработи.
    Матичната ми кажа уште на прв преглед дека каката може да се менува од окер жолта до зелена без образложение. Ако бебето ти напредува, јас мислам дека не треба да се грижиш.
    Едит: на моето каката тогаш беше зеленкаста а тој качи 1.300 првиот месец.

4. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.681
    Допаѓања:
    7.940
    До вчера ја будев на 2 саати да јаде, и давам мое измолзено. Од денес почнавме и со цицање. Бебе јаде на 4 саати.. бидејќи спие 3 саати, па еден саат е будна и 4 ја фаќаат дур јаде следно. Дали е премногу? Ми е страв да не не напредува.. прва недела ќе ни е вака, до сега супер напредува. Ама ја будевме на 2 саати, зашто имаше жолтица, веќе нема и сега педијатарот ни рече на 3 саати макс. Навечер и 4 е оке, она и сама спие по 3, ама ме фаќа паника дали ќе напредува, цица по 15 минути. По колку време треба да цица?

На lala15 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LEA24

LEA24 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    Напредува и си е супер расположено, зеленава кака се појави утредента откако јас јадев спанаќ и марула, ама веќе поминаа неколку дена и уште му е зелена и затоа се плашам

6. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.182
    Допаѓања:
    2.436
    Немам забележано, ама и слабо јадам зелени раб, а би требало да внесувам повеќе. Ако си е се во ред, не се грижи. Искомуницирај со педијатар чисто мисла да не ти е.

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.263
    Допаѓања:
    76.317
    Мојава какаше зелено, а качи прв и втор месец по 1500г. Ми кажаа дека е од многу цицање, брзо варење. Како цица? Да не цица и од предното млекце повеќе?

Јас и превише млеко имав, како регулирав лактација и да речам смали нормално млекото.. каката се оправи скроз. Најверојатно цицала и многу предно млеко и не стигала до покалорично...

На Mother of 2boys и Lady Miami им се допаѓа ова.
  8. LEA24

LEA24 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    Немам баш и некоја обилна лактација ама доволно чим напредува, така ми кажа педијатарот. Често е на цице од што мислам да не не е доволно...

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.263
    Допаѓања:
    76.317
    Ако убаво качува, каката зелена не е од гладно... следете..

10. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    498
    Кај мене првото дете имаше мн.изразена жолтица, долго траеше и каката беше скоро цело време зелена. Второто немаше жолтица и каката од почеток си беше златно жолта ама на месец и пол фати вирус од големото и тие неколку дена какаше зелено.

11. Elly989

Elly989 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    216
    Ne se opteretuvaj so vremeto. Sekoe dete e razlicno. Nekoe ke cica 5 min intenzivno i ke ja iscica cela grada, nekoe 25 min sporo ke cica. Sledi dali dete e zadovolno posle cicanje, spokojno, dali zaspiva, sledi broj na mokri peleni vo denot :) inace mislam deka do 3h max treba da cekas preku den, taka da budi ja.

На Lady Miami и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  12. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.681
    Допаѓања:
    7.940
    Пелени мочани цело време, исто и какани. Си полни стално пелени. Денес прв ден почнавме со доење само, да не и давам измолзено и малку ми е така страв дека немам престава колку пие од мене, од шише знаев. Ептен ми е паника да не паѓа на килажа.

13. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    1.054

Нема простор за паника, бебе си знае колку млекце му е потребно. Мене дали два пати ми пиеше измолзено, после престана да прифаќа шише, цуцла никако. Она цело време беше на града, немам поима колку пиеше. Ниту сеа. Бебла супер напредуваше, дури последно ми кажаа дека е дебелка, но дека на доење нема проблем.
    Додека ти трае транзицијата носи ја неделно на мерење ќе ти биде мирна душата. Без стресови, лека полека :f:

На Mother of 2boys, Feniksgirl и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  14. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.070
    Исто и јас така бев исплашена дали прима доволно кога почна само да цица. Ја носев на неколку дена тогаш на мерење и следев пелени и дали е мирна после цицање. Така направи и ти, ако е се океј и напредува терај си така.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.274
    Допаѓања:
    8.570
    Немаш потреба да се оптеретуваш околу ова, бебето си цица онолку колку што му е доволно, некогаш и повеќе ама го исфрла вишокот преку "бљуцкање"
    Не се води по тоа правило да цица на 3 часа, давај му кога сака, премало е за да го ограничиш, некогаш сакаат само утеха. И не се плаши дека не му е доволно, гладно бебе ќе плаче, нема да е расположено, нема да полни пелени, итн... :hug:

На Mother of 2boys и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  16. Elly989

Elly989 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    216
    Ako e gladno ke bara, ke place, veruvaj nema potreba da go mislis

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.681
    Допаѓања:
    7.940
    Уплав имам од тоа да не не качува на тежина.. педијатарот вика 3 саати макс 4ри мора да јаде.. и сеа некако ко на тајмер сме.

18. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.681
    Допаѓања:
    7.940
    Пелени си полни, нема гајле тоа, али ајде иди па не се грижи за нешто само.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.070
    Инаку ве читам за ноќните будење и подои, па да споделам мое искуство. На почетокот по препорака од педијатар, ја доев на секои два и пол до три часа, и ја будев и навечер нормално. Така си теравме некаде до месец и пол и супер си напредуваше во килажа. После читав тука искуства, препораки, а и самите педијатри се поделени за ноќните будења и решив навечер да не ја будам толку често и практично и рипав подои бидејќи ја будев на 4 часа и малку ќе цицнеше успана цела и продолжуваше. Одев по логика на муабетот абе ако е гладна она ќе стане па ти, остај ја да спие. Така терав некои две недели ако не се лажам. На нареднито мерење во просек дневно дупло помалце имаше качено. По тоа сфатив дека тие подои навечер и се многу важни и одма сменив тактика и си терам навечер на три часа,а преку ден на два, два и пол часа. Исто приметив кога ги редуцирав ноќните подои, многу помеки ми станаа градите преку ден, ми се намали веројатно лактација, бидејќи пролактинот е активен највеќе навечер.

На Giiirl23 и Lady Miami им се допаѓа ова.
  20. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.070
    Прочитај го мојот коментар погоре, не значи дека ако е успана дека и е доволно млеко.