Не бе каков тајмер, кога ќе посака дете давај да цица, ич не сум сакала ограничувања, плаче измеѓу подои или? Јас не верувам да падне на килажа, ќе видиш ќе си биде супер, а и да падне постои решение, секогаш има решение, ова ти е само вовед во се што следи со бебко.
Не плаче за јадење никогаш.. ако е мочана или какана плаче… сака да спие.. ужива во спиење… не знам стварно како да правам, навечер дури и кога ми рекоа на 2 саати да ја будам заради жолтицата ја оставав 4ри да спие, не сакав да и кршам сон навечер и супер напреднуваше, ама сега дека се префрлив скроз на доење, и некако немам предвид колку внесува, цица по 15-20 мин и заспива на града.
Месец и пол беше тогаш. Да знам дека не е знак, но ја слушав и како влече тегне но и не голта, како да немаше доволно млеко, што и се востанови дека не напредуваше толку интензивно како на почетокот и морав да сменам нешто.
Буди ја навечер обавезно, мала е за да не цица често, ноќни подои после 6 месеци кратете, па и после 1 година. Следна недела на мерење и ќе видиш како ќе биде. Иначе, на бебе од 1 месец не се кратат подои и се дава да цица кога сака, понуда наспроти побарувачка. Така и се воспоставува лактација.
Веќе ми рече педијатарот да не ја буфам на два саати, сега си станува она на 3 таман. Навечер е на 4ри и за тоа ми рече да не ја будам, на 4 ри и давам да јаде. Ама сега паникава ми е дека почнавме само на доење, па не знам како и колку прима храна, затоа.
Нема како да знаеш освен по пелените. Дали е бебе задоволно по цицање, мирно. Пишував погоре на мојата нецели 10 мин и требаа за цицање. Јас како некоја луда земав кујнска вага, дете голо на тетра легнато во вангла и ја мерев. Ми беше срам за тоа да одам на педијатар , а немав убава обична вага за да се мерам со неа. Следи го детето, следи мочкани пелени, колку пати кака во денот не е битно ако е само на мајчино млеко. Следи ја бојата на каката, златно жолта, окер да биде. Навечер на 4 часа е сосема ок, нека си фати дете ред, да се знае што е ноќ, што е ден
Таква ни е каката, си кака неколку пати на ден. Мочка цело време хаха. Задоволна е после цицање кома е на цицка, ужива.
Мајки, имам грутка под десната града, најверојатно затнат канал. Ја приметив прегеска додека држев града за доење, ме болеше. Масирав дури го доев ама некако слабо. Претходно имав на левата ама горе и некако полесно масажата одеше, за две три цицања се реши. Ова на деснава ми е страв дека ме боли. Инаку цицаше на сите подои на десната ама некако со плачење и го местев на левата. Не напипав сабајлево ништо. Исто чудно ми е денеска не осетив ниту еднаш let-down. Иако си беше најаден од левата. Кажете некое брзо чаре. Се туширав и измолзував, исто ништо. Едит: дали се става топла или ладна облога на затнат канал?
Мамички дали циклусот може да влијае на количината на млеко? Не приметувам дека бебе лошо реагира, но осеќам како помалку млеко да имам деновиве..
Пред доење ставаш топла, па да цица бебето, и после ладна облога. Масирање накај ареолата, со рачно измолзување.
Здраво, породена сум со царски пред 3 недели. Млеко имам, но само по 20-30мл на ден. Пробувам со измолзување, боза, безалкохолно пиво, бебе не сака многу да цица. Се лути бидејќи не и тече доволно млеко како од шише. Навечер почнувам цела да се потам и имам грозница, ова се случува секоја вечер, градите не се потечени или тврди. Некоја да ми даде совет како до повеќе млеко.
Леле јас почнав со треска, потење ненормално и температура навечер само најпрво... Па после на крај да ме држи скоро цела недела дење-ноќе над 39,40 цело време... Парацетамолот ми спушташе за два саата само, пола степен - степен. Почнав и по два наеднаш да пијам. Измолзувај се обавезно ако бебе не доцицува. Масирај ги градите под топол туш, или со топли облоги. Иако ти се меки, не се оставај така. Може за рок од 4 ч да станат топли и тврди.