Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    1.061
    Овој цел муабет се деси зашто кажав дека беба се нафрла на газето зашто јадев гравче 2 лажици.
    Значи во ред може било сплет на околности ама и сеа беба коа се нафрла на дунде педијатрите прво, не ни ме прашаа, туку кажаа дека е од што сум јадела јас нешто, на кожно докторка кажа дека е кандида, па ај сеа...
    Значи све со доење, млекце, храна.. кај секој е различно и треба да престанеме да си докажуваме една на друга што како е правилно зошто секој си го оди својот пат. Може да се советуваме и да си помогнеме, друго све е апсурдно.

На Hinebrra и Lady Miami им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.879
    Допаѓања:
    176.983
    Во доење сме и тука се даваат совети. Педијатрите, сестрите, гинеколозите не се експерти по лактација и немаат едукација на тоа поле. Нивните совети се многу често застарени, па од таму и често погрешни.

Ама прво бебе, хормони, неискуство, неподдршка си го прави своето. Не е докажување, туку споделување, јасно ми е дека на тазе мама што и да и кажеш особено ако прави нешто кое може и не е неопходно е притисок, ама во тема доење доаѓаат и да слушнат позитивно искуство, да се мотивираат, да прочитаат нешто повеќе оние кои сакаат да се информираат повеќе, некогаш и да се фатат за сламка. Пишав и претходно. Вашите чувства се исто валидни, ако тоа што го правите ви дава поголем мир и сте задоволни, супер, продолжете. :)

На tambelina, mariz, Johanna22 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    389
    Нормално јас тргнувам од моето искуство, ама ако прочиташ низ темава ќе видиш колку мајки прашуваат што прави грчеви кај бебе од исхраната кај мајката, па од кога смеат да почнат да јадат ова и она, па колку мајки околу мене ми се чудеа зошто јадам се' кога нив им беше кажано ова и она да го избегнуваат. Значи не сум само јас, како што не си само ти што од комбинирано поминале на ексклузивно доење, ама не значи дека се' што функционирало кај тебе, ќе функционира и кај некој друг.

Само сакав да доловам дека не мора и тој притисок да го носиме, зошто се што му е на бебе автоматски се товари на што мајката направила погрешно.

Сега се гледа на доењето како некој исклучиво тежок процес и навистина кај некој е, не негирам искуства, ама јас бев спремна уште пред да се породам колку доењето е макотрпно, колку треба да пумпаш за зголемена лактација, што треба/не треба да пиеш и слично, а на крај јас немав никаков проблем. Сето тоа е стрес и притисок на нова мајка која што можеби тука чита искуства за да смири глава, ама ајде ќе збориме дека треба да јаде месо и јајца и ако денес касни тост или заборави да јаде, готово, замина млекото.
    Ти не прифаќаш дека и кога заборавам да јадам некои денови по 6 саати, и кога не јадам месо со денови и кога ќе се деси да јадам тостови три дена по ред, пак имам исто млеко, колку што му треба на бебе.
    Не го промовирам ова дека е правилно туку дека е реалноста на многу мајки.

На merriel0, Mother of 2boys и Lady Miami им се допаѓа ова.
  4. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    389
    Ете ми го муабетот, нешто што можеби нема врска ќе го искоментират, па сега ти анализирај што имаш јадено, од што може да е, исфрли ова и она, стрес, нервоза, а на крај не е тоа.
    На крај ќе се јави некој да ти каже дека кандида се храни со шеќери, па да не конзумираш, и не било притисок, абе ајде. :D

5. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    1.061
    IMG_20241229_121648.jpg IMG_20241229_121701.jpg IMG_20241229_121724.jpg IMG_20241229_121736.jpg IMG_20241229_121749.jpg IMG_20241229_121802.jpg IMG_20241229_121813.jpg IMG_20241229_121831.jpg

На tambelina, Spidy и Hinebrra им се допаѓа ова.
  6. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    1.061
    Имам пишано во мајчински муабети, ние дома реновиравме, без кујна бев првиот месец. На супа и колачиња бев. Имав млеко. Научив како да дојам од тикток. Ама тоа е мое, и само мое. Затоа сеа ми се расипаа 3 заба, пола коса ми е падната... Ама успеав. Ама инает сум луѓе, никој ништо не дозволив да ми каже. Без брадавица на беба и пикав цицка у устето.

Секако секоја доенечка приказна си е своја. Не викам дека за следно бебе исто вака ќе ми биде. Јас само посакувам на сите да им е лесно доењето ко мене што ми беше.

Тоа со грчевите незнам, со храната... Јас секако пазев што јадам, грав, зелка грашок... Леќа... ... Т.е. у глобала не јадев :rofl:

На Autumn Love, Lady Miami и Hinebrra им се допаѓа ова.
  7. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.070
    Леле ве читам како се натегате што како требало, абе ова е исто кога некој ќе каже како требало да се постапува со деца. Нема правило за ништо, сѐ е индивидуално и зависи од личнста состојба. Може да се применат некои совети, што не значи дека кај секоја ќе функционира. Еден едукативен клип видов со порака, она што е важно, што и да се прави, ништо не треба да боли или да е тешко. Доењето е природен процес и токму затоа треба се глатко да биде, ниту да ја исцртува мајката, ниту да болат гради. Доколку е спротивно од ова, значи нешто не се прави како што треба.

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.685
    Допаѓања:
    7.947
    Меки гради не е индикација дека немаш млеко. Чим си напредува супер, не буди бебе. Уживај си, имаш млеко.

На Laura7 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  9. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.070
    Еве почнав да ве слушам, не правам нагло но одложувам подој. Сега навечер ја будам на 4 и пол саати. Полека ќе продолжам на 5. Па ќе видам дали ќе ми успее да ја преспие ноќта. Инаку стварно имам повеќе млеко сега, дали дека поспивам некој саат плус или па со самото одложување на подој повеќе се полнат. Како и да е овие два три дена наутро осеќам дека ми се пополни.

На Lady Miami, Feniksgirl и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  10. HappyAsItGets

HappyAsItGets Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    307
    Мајки, какви витамини пиете поради доење? Дали се доволни само мултивитамини х1 на ден?

11. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    983
    Majki dali doenjeto so zabi e bolno?
    Veke 5ti den kako me boli, bradavicata mi e otecena, bolna. Go cicam samo od ednata grada, izgubiv mleko vo drugata.
    Mackam lanolin no ne pomaga.
    Nervozi mi se pravvi doenjeto.
    Bebe veke ima 4zabi, I sega use edno zapce ispadna.
    Dosega ne me bolese, no sega placam koga dojam. Nikako ne mi zazravuva ranata.
    Ako prodolzime vaka tesko mene.
    Dosega mi bese uzivanje doenjeto.
    Dajte mi soveti. Sise ne prifakja, silikonska se mislam dali da probuvam. .

12. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.839
    Допаѓања:
    10.528
    Е боли :D мојата има 8 заби, обично е нежна, ама знае да се занесе и заби ми остава..ставај ланолин, кога можеш без градник, често лади ги и ќе помине. Ќерка ми од 4 месеци не користи цуцла, така да, јас сум и цуцлата. Силиконска никогаш немам користено, од прв ден е на града. Воздржи се ќе помине, знам колку е болно.

На Bellaa1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. HappyAsItGets

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    307
    Исто, ве молам споделете што ви помогнало да го појачате млекото. Јас се измолзувам и од почеток до сега (40 дена) многу помалку мл измолзувам во еден ден.

14. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    756
    Допаѓања:
    1.093
    Јас се извинувам ама често ве читам дека се измолзувате мајките.
    Јас во овие 5 години доење 5 пати се имам измолзено и ми беше многу тешко. Миење пумпа, шишиња. Се измолзувате за да олеснам малку дека многу имав млеко со првото. А за второто да оставам млеко дека два дена не бев дома тој беше околу 6-7 месеци.
    Кога беше сте решиле дека ќе биде на мајчино да пробате некако да си олесните барем да доите, не знам силиконски или консултација со некој експерт.
    Мене ми беше многу тешко на почетокот, немаше кој да ми каже како треба да правам, ама не можев да пумпа. Купив АД кога се вратив на работа ама бебе не сакаше. Па додека не бев дома му даваа по три оброци.
    Второто кога го оставив на два дена не прифати АД, оставив малку мозено околу 200 мл може и не сакаше и тие да ги пие од шише.
    Додека бев во болница носев рачна пумпа да олеснам по малку, а не за да го нахранам и пак ми е тешко колку малку и да треба.
    Ви се восхитувам на сите што сакате бебе да биде на мајчино молзено. Навистина треба многу трпение. Барем барајте помош по дома и ручек да имате.
    Јас не се хранев здраво, не внимавав што јадам, а имав млеко и слабее. Бебињата и двете напредуваа супер , така да и јас ја подржувам теоријата дека треба бебе на града и ќе има млеко. Се трошат резервите од мајката и веројатно така се слабее.
    А кога веќе се меки градите тоа е знак дека лактацијата е воспоставена според потребите на бебе.

На Bellaa1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. HappyAsItGets

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    307
    Јас имам и силиконски брадавици ама помачно ми е со нив и некако ги баталив. Вчера пак пробав да го дојам со нив ама гледам дека се нервира и не можам да видам колку пие. Со молзењето гледам колку внесува, ама не е доволно и зато му давам и вештачко

16. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    756
    Допаѓања:
    1.093
    Ќе се навикнеш, пробувај по малку секој ден не се откажувај. Не се оптеретувам колку сака нека цица, некои цицаат по 5 мин и им е доволно, некои половина час.
    Однеси го во темна соба, со бели звуци, легни го до тебе и така нека цица.
    Имаат периоди кога се им е поинтересно па се тргаат од града. Твоето веќе е навикнато на шише, ама со малку истрајност ќе си олесните.
    Да не ставаш навечер, си спие до тебе му даваш да цица и продолжувате да спиете.

На HappyAsItGets му/ѝ се допаѓа ова.
  17. HappyAsItGets

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    307
    Се роди порано и не знаеше да фати да цица, а плус и немам брадавици. Некогаш знае да фати и влече, ама кратко трае :(
    Фала на советите, ќе пробам бидејќи полесно е со доење, вака и мене ми е мн малтретирање

18. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    756
    Допаѓања:
    1.093
    Читам членките се консултираат со Јасна, експерт за доење. Мислам дека пишаа околу 1500 ден е консултација. Ако може некоја нека ти пише контакт, сите што ги читав беа задоволни.

На HappyAsItGets му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    983
    Molzenjeto ne e voopsto pokazatel.
    Samo neka cica bebe pocesto.
    Piev surutka(pregadno ama mi pomogna)
    Ovesni musli so ovosje, jogurti, voda, meso, boza piev, i caj za doilki na becutan. Nz kolku pomogns se toa, no dobiv mleko I laktacija ko so treba po 40dena

На HappyAsItGets и Lady Miami им се допаѓа ова.
  20. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    983
    Duri sega opustija nekako. Celo vreme so lanolinot sum.
    Slatkii makii bas

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.