Јас вчера првпат со страв дадов вода, дека прво цица, па после јаде и за да не давам пак да цица после јадење дадов вода и детево се воодушеви не можеше да престане да пие
Јас пијам се посебно, цинк, вит Д од 2000, омега и повремено магнезиум. Зголеми дози на вит Д и цинк, па види како ќе се чувствуваш.
Кога почнавме со дохрана, и малава после јадење ми бараше да цица, ама мн слабо пиеше вода. Она и сега знае на година и 3 месеци да бара да цица после јадење такво си е детето, од бебе е по цицката по правило треба некој оброк да заменува подој ама ете, не кај сите деца е така.
Sin mi imase 9 ipol meseci koga trgnav na rabota I togas si zimav edna lazicka na den za imunitet, a go doev nemase reakcija, sega kerka mi ima 3 ipol meseci no ne konzumiram med strav mi e ke pocnam vo dekemvri duri ona togas ke ima 13 meseci
Смеете да конзумирате мед. Бебето лично не смее, зашто е рано и е алерген. Вие немате проблем да користите. Јас секој ден во смути си ставам.
Majki zdravo. Imam edno prasanje. Jas dojam,bebe mi e staro 22 dena. Se rodi 2670 a izlegovme od bolnica so 2540. Do sega mi ja ima vrateno samo rodilnata tezina. Mu davam 2-3 dohrani,mnogu malku kacil na kilaza spored mene. I so kakanjeto imame problem. Nekogas mi kaka na 3 dena nekogas na 6. Ve molam za sovet.
Здраво мајки имам едно барање до вас,ке може ли некоја да измери колку точно тежи полна пелена на бебе.Бебе намалува со килажа и треба да бројам полни пелени .
Ама тоа зависи и од бебе до бебе. Неможе исто да мочкаат сите. Некое со какање надокнадува, некое мочка повеќе и ретко кака. Плус што се сите и различна килажа. Подобро подој да ви мерат, него вака мочкана пелена... Цица бебело или и на ад? Колкаво бебе?
Убаво ти пишала @mariz за секое бебе е различно тоа. Е сеа има пелени со линија една што посинува кога е полна евентуално со нив да пробаш...
Мојава па малку моча, ама па си кака по неколку пати во ден Додека еве на @angel4444 послабо кака, ама моча 2 тона ахахах
На колку време менувате пелени? Некад си викам да не е малку... на 3ч знае да и е еднаш мочната малку пелената... Дури еве ја цица по 3-5 пати ноќе 2 месеци и не менувам ноќе, а пелената сабајле нормално мочки. Кога не стануваше ноќе, сабајле имаше суви пелени скроз. Какањата и се баш обилни (па едно 300г сигурно и се две столици и другите по помалку). Не сум приметила ако еднаш кака во денот, дали тој ден повеќе мочка... Баш ќе запазам.. Напредува екстра, ваљда е ок.
Па така на три саати. Ама стварно многу моча. Само што ќе и ја облечам новата одма ја моча. Ама мојата не напреднува вака во килажа.. не знам што се дешава со детево. Цица 6 пати дневно. Многу ретко да побара да цица, значи на 2-3 саати цица. Не плаче за млеко. Многу слабо качува.. на 13ти бевме на преглед, до сега качила само 200 грама… не знам што се дешава. Еве беше патронажнава ја меревме после цицање, 100грама плус имаше. Од мерењето пред. И приметивме дека многу нервозно цица. Се зачуди и она. Од кога прими рота се поремети… затоа и 840 грама ми качи. Имаше качени 500 грама таа недела пред ротата. Од ротата само 300.. за 3 недели. Еве ја пак исто, а цица и имам млеко. И патронажнава ме виде, имам млеко. Не стануваше навечер, по 12 саати спиеше, сега почна и навечер да станува да бара да цица. Не знам дали е нормално ова. Не сме во скок… детево е преактивно ако има три и пол месеци. Не застанува прета цело време. Карате со ноџињата изиграва. Почнувам да се загиржувам. Педијатарот вика одлична е, патронажнава исто. Помалку ќе качувале. Каде бе на три месеци помалку, ај да е пет да разберам… ама три..
Моето е таков исклучок, по мој пример ако се водите..тешко ваше До 5м какаше на 10-14 дена, најнормална кака и дури количина ко за 2 дена..страшно, а мочаше ненормално. На 2ч пелена фул мочки, дење ноќе. Само на доење инаку. Полни 5м и дента си кака 3 пати на ден и еве до ден денес ( денес 7 точно праавиме) кака секој ден, ептееен ретко да промаши. Кака еднаш или 3 пати. Каките се суви, буквално се тркалаат по пелена, ама бате моча за сите пари. Фул значи, све подуено напред позади, пелената дури стаклеста. Моча у бањање, моча на пресоблекување...не знам што мочало ќе беше Не можеш да се водиш по други бебиња..секое за себе...моево душа ми извади 5м..какаше 2 пати у месец буквално, а напредуваше одлично ко по книга, такво пргаво, живчано целото следи си го бебето како и дали е гладно, почесто носи на мерење доколку се сомневаш во нешто.. Ако мене ми беа репер каканите пелени, ништо не праевме
Ваљда разни метаболизми незнам. Мојава на 6м и 20 дена, убави 9кг тешка. Мочла од старт не е, не моча ств многу вака како шо кажувате... а убаво си качува. Имаше период кај што помалку стави, ама нормално зошто првите 2м ставаше по 1500г. Иначе да те разочарам ама спиеше до 4ипол месеци цела ноќ... од таму навака е бетер и бетер, незнам што ни се случува. Цица од 12 до 6ч сабајле од 2-5 пати Дали е гладно детево дека е големо крупно, заби да беа ќе излезеа до сега (2м е ваква). Ние незнам 7м кога правиме, на 30 е родена Утре ваљда ќе и рачунам дека прави 7м.