Хаха сакам се набрзина да биди одма да почнам по 1 литар млеко и рајат да бидам... а вака само се плашам јади не јади дали му е доволно ...Мајка не било лесно да си
Леле ве читам со милилитриве и се чудам. За две недели успеав да соберам 6 ќесички по макс 60мл. Никогаш не сум вадела многу со молзење и не се ни замарам. Ноќеска беба само 2 пати цицаше и ќе ми пукнеа градиве па сабајлево извадив за нијанса повеќе. Кога ќе ги искористам замрзнативе ќе си пие адаптирано кога ќе сум излезена. Многу пати е кажано тука, премногу дури, молзењето нека не ви биде репер колку млеко имате. Немаат сила на почеток, се уморуваат, заспиваат, ама тоа не значи дека е зошто немате млеко. Може да се случи хиперлактација, а и обратно, да почне да се намалува млекото затоа што ниедна пумпа не вади колку што може бебе да исцица. Единствен репер се мочкани пелени и мирно бебе после подој.
А јас да прашам кога молзите? Почнав да молзам ама откако ќе исцица бебе, ама немам толку многу за оброк пошто бебе ќе исцица, а од другата не ми се молзи зошто ми е страв да не нема кога ќе му дојде време за цицање.
Во право си за се! Јас ги молзам тие зошто сакам некоја залиха да направам, ама јасно ми е дека не е тоа репер колку млеко имам се дур има за бебка другото е се плус Плус јас молзев од сам почеток зошто исто не сакаше да фати. Сега молзам ем за залиха ем и давам по едно шише на ден зошто не ми качува убаво - утре имам консултација со Јасна да видиме дали убаво цица (јас мислам дека не баш, затоа и не качува)
Јас молзам од двете одма после цицање сабајле зошто и тогаш градите ми се најполни, и вечер околу еден саат после подледното јадење околу 11 зошто после си сврзува подолг сон Сабајле излага повеќе од навечер нормално, ама мислам дека и ги навикнав градите така зошто некое време го правам ова веќе
Исто после цицање молзам и тоа ако послабо ми цицала инаку не. А додека цица на другата града ставам од оние колекторине барем да не го фрлам тоа млеко и да не се правам лом. Исто не е доволно за оброк ама ете ќе се најде . И така цел ден се зафркавам за 50-60 мл преку сила. Ама и на тоа малку собрано млеко ќе му дојде крај уште малку додека не се воспостави лактацијава убаво. Едвај чекам. И со првото не уживав посебно во доењето, сега па ич. Првото го одбив на 11 месеци и ова пред годината ќе биде сигурно.
Еве ме мене пак со силиконскиве денес сме цел ден без силиконски. Цица активно да речеме некои 3,4 минути и после почнува да ја тегне брадавицата и да се врти со главчето како да се трга. Ако и дадам пак ја фаќа ама одма ја пушта, не влече повеќе. Дали ова значи дека е најадена? Денес правиме 3 месеци, да не е некој скок? Исто, и давам на 2 саати, можно е да не е доволно гладна па затоа така малце да цица?
Jas pa eve so moe iskustvo. Jas i dojam i davam dohrana. Kaj mene ne napreduvase bebe,prviot mesec nemozevme da ja vratime ni rodilnata tezina. Imav mleko no ne dovolno. Bebe mrzlivo da cica,a i nema sila dovolno. Se ubivase od placenje. Od kako pocnav so dohrana bebe se smiri i eve sega kacivme na kilaza fala bogu. Samo nautro znam da izmolzam 80-90ml od dvete gradi.edvaj. preku den kapka nemozam,zasto si saka postojano da si cica. Nekoj den ke bide samo na cicanje so 1-2 dohrani i e miren. Jas mislam deka nema pravilo molzenjeto. Neznaci deka ako izmozis 70ml toa e se. Jas prodolzuvam i racno da se izmolzuvam(so raka se stiskam) i vadam uste 50ml minimum. Ja viknav Jasna mi dade plan za laktacija (caevi podoi,rableti za laktacija,plan za izmozuvanje kako pravilno da go postavis bebeto na grada itn) mi pomogna za pobrzo da mi nadojde mleko. Sekoja doilka razlicno. Nekoi velat ne mi dojde mleko, ama toa e toa.
На 3 месеци ако е гладна ќе плаче и не ќе можеш да ја смириш дури не се засити. Како растат, побрзо цицаат, добиваат повеќе сила за влечење. Не пратиш по минути што цицала дали е сита, туку според напредок и пелени, ама генерално на 3 месеци бебе само ќе ти каже. Опуштено.
Само насабајле, откако ќе цица. Во текот на денот ретко имам време, а и она почесто цица. Насабајле осеќам дека имам повеќе млеко. Јас вадам максимум 50мл од двете заедно и комбинирам 2 молзења од 2 дена за во замрзнувач.
Majki jas imam i drugo prasanje. Dali davate cajce i po kolku. Jas denes se javiv kaj pedijatarot mi rece mozam da davam. Mu dadov mu se usladi i ako go ostavev celo sisence ke go ispiese. Vie davate li?
А зошто да даваш, за грчеви или? Провери обавезно дали има шеќер. Тоа ти е исто ко сок на маливе ако им дадеш па после не сакаат да јадат.
Ти си одлучуваш, ама јас не би дала, не гледам потреба да се дуе мало бебе со шеќер и екстра течности. Боље свари му сама чај и дај му некое лажиче ако ти треба некој конкретен ефект од чајот.
Pa kao deka se potelo sega i mu trebalo malku cajce. Prasuvam zasto ova mi e novo za cajcevo. Sto znam znam,sto neznam prasuvam ovde,sepak ima nekoj so poveke iskustvo
Јас дадов чај од Бекутан и мене не ми одби млеко. Еден ден имаше грчеви и чајот помогна, премногу. Ако ти рекол педијатар, послушај.