Колкаво е бебето? Мислам скроз мало е така? Имате поминато контрола прва на педијатар? Ако има поминато контрола и напредува убаво најчесто препорачуваат да не се буди. Мојава како на саат се будеше на точно 2 часа. Еве ја 2 ипол недели е, последниве неколку дена на 4 часа прокенкува за цицање навечер, а преку ден си е се уште на макс 2, 2 ипол часа. Ама имаше качено 350 гр за 8 дена и педијатарот ми рече да ја оставам навечер и по 5 часа ако спие.
Каков црн чај фрлај тоа. Само млеко давај. Си содржи млекото и мајчиното и адаптираното и вода да не се секираш што се поти. Немаат тие развиени бубрези за води и чаеви толку мали само проблем можеш да му направиш во иднина. Млеко давај и нема гајле. Немој да го дуеш со чаеви, желудничето му е прилагодено исто само на млеко, нема капацитет за друго. Ако потењето е нормално, ако приметиш прекумерно потење може да е поврзано со недостаток на витамин Д.
Нас па педијатаров ни кажа да ја будам на секој 1 ипол час за доење и плус х3 пати во денот дохрана 20-45мл со мајчино млеко. На контрола пред скоро недела имаше качено 130гр. односно напредок +30гр. од родилната тежина што некаде читав дека било океј за 2 недели бебе. Патронажна кога дојде се чудеше зошто ми сугерирале да давам дохрана, но сакам да прочитам и тука мислење околу ова.
Si prima vit D se regularno kako sto treba. Go iznesuvam nadvot na sonce po 15-20 min koga e potoplo. A potenjeto ne e klasicno potenje tuku koga go drzi soprugot vo race i od samata toplina kako vlazen mu doagja. Ama so maz nemozes da se razberes. Pogolema majka od mene e. Se on znae jas nisto neznam.
Dohrana vo slucaj ako ne kacuva kilaza ppveke od 3 nedeli kako vo mojot slucaj. Ako si kacuvalo kilaza mislam nema potreba. Jas go prekinav na 2 dena adaptiranoto i nemase voopsto laceno tie dva dena,i pak ppcnav so dohrana. Dnevno treba da kacuvaat od 25g do 35 i nagore zavisi sekoe bebe razlicno
И моиве се потеле кога ги држел маж ми. Не се секирај. Нормално е. Нема потреба од вода/чај, особено е штетно за бубрезите, плус тоа се само празни калории немаат никаква нутритивност а само ќе го наполнат стомачето. Откако ќе почнеш со цврста храна ќе си воведеш и водичка. Ако има грчеви давај капки, кои што имаат бенефит за цревната флора. Иако грчевите се многу нормални, цревата проработуваат и секое бебенце помалку или повеќе ги чувствува, на моите ништо не помагаше, си поминаа сами од себе.
Јас не будев ни првата недела,само дење будев ако се успие повеќе од 2ипол часа,ноќе врзуваше по 4-5ч првото спиење па потоа по 2-3ч, на првата контрола после 7 дена имаше качено 200гр,ми рече можеш да будиш а и не мораш, и продолжив јас по старо со не будење, на следната контрола по една недела имаше качено 320гр и ми рече дека е одлично и не треба да будам. Види одлучи сама гледајќи го бебето, ако е ептен малечко ситничко и слабо цица дење буди го, ако си е океј дење не го буди. Мене ми беше страв да не го научам па да ми станува ноќе на саат ипол два и затоа одлучив ич да не будам. Со првото си имав така мака, си остана до 18м да станува ноќе на брзо време за да цица,и со оглед на траумата овој пат одлучив да се наспиеме
Еве сега и на прихрана ќе бидиме и пак истото на 2 3 часа ...А баш сакав само на доење да сме ... Попусто се беше и чаеви и молзење и се
А ти како стоиш со млеко? Немој да се откажуваш од доење во никој случај! Ние напредуваме многу малку исто, само првата недела кога бевме на комбинирано, зошто не фаќаше града мојата туку давав измолзено, а уште немав толку многу да молзам, напредна 220 грама. Од тогаш најмногу за една недела има напреднато 140 грама, што според "правилата" е малку, но ниеден педијатар (а одиме на 3ца) не ми има спомнато збор за АД, а еве веќе сме 7 недели. Нема да бидам од тие што ќе ти кажат аааа никако не давај АД, искрено како мајка ќе те разберам ако се одлучиш да даваш, но штом имаш желба за доење, не се откажувај. Мање више комбинирај некое време, па ќе се префрлите на ексклузивно. Читав погоре дека не си сигурна колку јаде од тебе, и јас имав голема мисла за тоа. Имаш показатели што ќе ти осигураат дека јаде, како што е тоа да се смирува бебчето после подој, да е спокојно и да си полни пелени. Килажата е важна, но сметам дека не е најважна доколку се друго е како што треба.
Колкаво ти е бебето? Не се откажувај од доење ставај го на града, молзи стимулирај, да има млеко бебе ќе ојача и ќе цица повеќе. Продужи да си пиеш чај. И јас губев надеж првите недела дена и тука пишував, па еден ден магично се смени и од контрола до контрола беше само на доење и накачи по 30гр на ден.
Ќе му дојде силата. Масирај ја градата кога цица за да му тече повеќе млеко и да го стимулира да влече повеќе. А ти продолжи си да пиеш чаеви, јади житарки, особено овес, молзи ако имаш пумпа, и се ќе си дојде на место А ако имаш пумпа можеш да му даваш и измолзено од шише за да се осигураш колку јаде наместо АД (внимавај со цуцлите, топло препорачувам Авент Натурал 0 или Медела Калма зошто тие две не течат сами туку бебе мора да влече)
Јас давав Бекутан, ама за грчеви. Ни помогна многу во комбинација со сируп Nurse Harvey's. Кратко давав, продолжив само со сируп, а сега и него го преќинав. Мене педијатар ми рече кога прави вака можно е да има гасови, воздух внатре. Може да ставиш термофорче тогаш, да се затоплат цревцата. Јас го подигам да ждригне и ако плаче пак го враќам, ако не најаден е.
Мајки до кога ги пиете витамините што се пијат и во тек на бременост? Бебе е 6м до сега ги пиев( нормално некогаш од замор и ги заборавав) па се мислам дали има потреба да продолжам? Искуства ??