1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    1.764
    Нема никаков притисок, ќе се оградиш. Колку недели направивте?
    Нема правилно или неправилно, ќе си го следиш својот инстинкт. Јас и дозволував на беба да спие на цице. Оние толку мали па сакаат близина, да те осеќаат, контакт кожа на кожа... Доењето е многу повеќе од млекце.
    Не си стварај никаков притисок. Јас една и единствена у фамилија сум што успеа да дои па сите ми солена памет преку мајка ми, како треба, па и таа сите го слушаше и ми паламудеше. Ти ја разбирам фрустрацијата. @Aschenputtel точно ти објасни, тоа е таа жртва. Јас исто бев без помош, царски, дома реновиравме, пуно мајстори, јули, без клима. Јас затворена во спална бев, и може и немав друг избор освен бебе на цице да чувам. Прави како ти одговара, но најважно знај дека имаш поддршка. Еве минатиот пат коа пиша, сите жени на форумов што се активни ти дадоа совет.

На Mother of 2boys и Stone им се допаѓа ова.
  2. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    50
    2ипол недели направивме.Не мислев притисок во тој контекст туку дека секој знае да ти каже мислење а сам се бориш реално посебно што не знаеш ни дали добро го правиш.Не можам цел ден да лежам со него на цицка ,психички многу сум падната,но не сакам да се откажам за доењето навистина.

На Aschenputtel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    1.764
    Тоа солење памет и палмудење е неизбежно. Најстрашно е што сите различно ќе ти кажат и ќе ти влеат несигурност што како тазе мама ептен ни влијае. Претпоставувам дека од тоа и ти е тоа што се осеќаш падната психички, а искрено, нормално е. Со пораѓајот имаш преголем агресивен дисбаланс на хормоните. 4тиот триместар не е заебанција. Најтежок е од сите. Не се плаши да побараш психичка помош. Јас тек сега застанувам на нозе а не бев свесна колку бев даун...
    Чекори си го својот пат и гушкај си беба. Све ова е пролазно. Биди присебна за периодот кој следи па макар и АД да дадеш на беба. Или стегни заби ако сакаш да доиш. Тука сме за билошто. :f:

На FarfallaBlu му/ѝ се допаѓа ова.
  4. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.529
    Допаѓања:
    4.873
    Аналгин не е дозволен, кој ти кажа?

5. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    785
    Гинеколог ...За доење бил дозволен а во бременост не

6. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    8.973
    Станува полесно, знам дека сега изгледа неиздржливо, ама станува полесно кога ќе помине периодот на cluster feeding. И јас се осеќав бескорисно, само седев со бебе на града и гледав тв со денови. Вода не стигав да станам да си земам, над глава и јадев. Ако имаш поддршка остави друг да ги врши сите други работи. На крај на ден секогаш можеш да решиш да прекинеш, ама ако сакаш да пробаш уште малце ќе видиш дека е период.
    Ќе доаѓа пак со скоковите, при вадење заби, ама во обични денови ќе се нацицува за пократко. Ние сме 6 недели и веќе најчесто цица 10, а максимум 20минути и тоа е кога има спиено 5 саати. Верувај дека бебе кое цица многу полесно се смирува, градата му е комфорт, не можеш да го прејадеш и имаш храна во секое време. Но и твоето здравје нема цена. Fed is best.

На Mother of 2boys, Autumn Love и Stone им се допаѓа ова.
  7. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    1.474
    Женски, дали смее нешто за алергија за време на доење?
    Јас сум со алергии па кај и да е ќе ми почнат ,па дали ќе смеам нешто да се напијам.. бременоста ја поминав без ништо

8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.604
    Допаѓања:
    9.426
    Не си прави притисок. Пак ќе ти кажам, не значи дека е гладно. Сака и блискост. Дали бевте на педијатар. Искрено мислам дека е премногу за толку мало бебе 90мл. Но сепак ти си го познаваш бебето најдобро. Јас повеќе од 60 не би дала, мало им е желудничето, а како што можеш да приметиш и не ти јаде повеќе од 60. А да ја викнеш Јасна? Стварно ќе ти помогне, јас заради нејзе дојам, иначе готова бев да се откажам.

На Stone, Izzy_0504 и Noemi им се допаѓа ова.
  9. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.529
    Допаѓања:
    4.873
    Мене гинеколог ми рече дека не смее :| еве и на странава исто пиши
    https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/analgin/tradename/ јас овде проверувам за секој лек.

На Lady Maria му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MariaBouli

MariaBouli Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    124
    Ајде и овде и да се пофалам и да се пожалам.

Бебка цица директно од града веќе од вторникот, ги баталивме силиконските :party: Ја викнав Јасна, и нормално Марфи, одма фати и цицаше како цел живот да е на града, и од тогаш со советите од Јасна не сум имала никаков проблем :sun:

Арно ама, имам големи гради нели, а мали брадавици, и како и да фатам, и да ги извлечам брадавиците со масажа претходно, она не фаќа длабоко, и ме боли, кога ги пушта брадавиците ми се пак премали и смачкани, и еве денес гледам веќе и рани ќе ми се направат ;( Мачкам ланолин од Медела уште од средата, така да не можам да кажам дали е подобро со него зошто не знам како е без него. Ќе ја викнам пак Јасна да видиме што можеме да направиме за да фатиме убаво, а до тогаш ќе стискам заби и ќе си плачам од болка.

Anyway, сакав да кажам алал нека ви е на тие што сте издржале подолго да доите со рани и болка, веќе полудувам, ама толку се мачев за да се доиме што не сакам да се откажам сега никако :worried:

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    8.973
    Пробај да и буткаш од ареолата од долу повеќе нема врска што се мали брадавиците, она ќе си ги извлече. И јас сум со големи гради ти ја разбирам маката додека се наместиш. Ама со техниките на Јасна ниеднаш не направив рани до сега.

12. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    50
    Педијатарот во Систина ми рече 90мл...ама не му иам даено поише од 60мл со тоа што секој пат прво и цица.Од вчера почнаа мислам и грчеви не ја допива дохраната почесто е на града капките малце му помагаат но тешко заспива.Страв ми е кога е подолго време буден.Јасна ја викнав дојде но не ми помогна освен советите да пијам чаеви и апчиња.

13. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.604
    Допаѓања:
    9.426
    А што ти вика, цица ли убаво бебето? Мора да прекинеш да се плашиш. Верувај за брзо ќе се уходаш. Најтежок е почетокот дека се е ново, ама полека ќе ти биде се полесно. Опушти се само, и ќе ти биде полесно. Како напреднува?

14. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    50
    Да но ми рече и она да продолжам со дохрана а секад прво да цица.Истото што и педијатарот.
    На првата контрола бебе 60гр само напредна на втората 300гр што мислам дека немаа измерено асално.Дури и да е 300гр ми нема логика да му бутам 90мл.Секако одвај пие 60мл.

Не се плашам туку се осеќам ко кретен што не се снаоѓа,како неспособна.А баш мислев ќе сум снаодлива и се тоа а ја на секое негово плачење не успевам да се снајдам.Мислам дека сега количински цица повеќе од мене зошто почна да не ми ја пие дохраната и тие 60мл.Од друга страна се грчи додека пие па може и ради тоа не ја допива.Денес и вчера сме држи го во раце и думкај го,спушти во креветче плаче.И уште кога некој ќе рече е го научивте во раце...а што да правам да оставам да плаче?

15. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.604
    Допаѓања:
    9.426
    Ама душо, 4 и нешто е па еве, завчера се изнаплакав. Тоа што го чуствуваш е сосем нормално. Кој да ти каже дека се снашол од прв ден те лаже, верувај те лаже. Се ти е ново, се ти е непознато, што е сосем нормално и природно, не се стресирај, верувај ми, опушти се и гледај го сето ова како најнормално и најприродно нешто. Одлично напредува, гледаш и сама веќе осеќаш дека цица повеќе, што на почеток не знаеше и паничеше дали јаде, гледаш колку веќе се уходуваш и си го запознаваш бебето. Значи батали ги ти сите, толкацко бебе каде да биде ако не во раце, ти прави си како што мислиш дека е правилно. Секогаш ќе има некој паметен што ќе се прави. Јас полудував на почетокот, секој ден плачев, и кога се опуштив и ја прифатив целата состојба се почна полесно да е. Пробај ќе видиш дека ќе ти олесни.:l:

На Mother of 2boys, zver4etoo, the12345 и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    50
    Ти благодарам :l::l:

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MariaBouli

MariaBouli Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    124
    Некако мн слабо ми отвара уста според мене, а и смотана е, наместо да отвори и да чека цице, кога ќе и го доближам она лиже :D Плус што исто многу мрда, кога ги гледам бебињава на видеа како се блажени и мирни, мојава како оние куклите за во кола што им мрдаат главите е :D

Ние се фокусиравме со Јасна да фати без силиконска зошто тој беше првичниот проблем, сега пак ќе ја викнам да видиме со фатот како да се уходаме.

Во која поза ти е најзгодно? Јас сум само во football hold другите се бетер...

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    8.973
    Леле ова со куклите за во кола на маж ми му го кажував, како кученцата што клата глави е:rofl:
    во craddle сме најчесто ама со куп перници и со рака ја држам градата секогаш, се подгрбавив ама тоа е за сега.
    @Stone те молам следен пат кога некој ќе ти каже дека бебе од 2ипол недели си го научила на раце кажи им дека тоа новороденче уште знае дека е едно со мајката. Попрост муабет од овој нема. Contact naps се скрос нормални и кожа на кожа има куп бенефити. Лежи си со бебе и не слушај никој, само ти му требаш моментално твојот мирис и топлина. Вчера баш читав дека мајки што дојат повеќе се потат за бебето да ги најде по мирисот, особено ноќе.

На Mother of 2boys, Izzy_0504, merriel0 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    1.272
    Бебето е мало и нема сила многу да влече, ставај го често на града и ќе ти стимулира повеќе млеко. Некогаш измолзи се. Јас се породив исто во систина ме отпишаа со 3x30 ml дохрана. . Со помош на јасна со чаеви таблети и здрава исхрана мене ми надојде добро млеко и бебе сега 4та недела сме цица супер ж. Биди упорна, бебето ќе добие повеќе сила и ќе влече убаво. јас давам една дохрана 30 мл навечер, прво цица после дохранатабза да поспие поубаво и јас да одморам и после си цица навечер.

На Mother of 2boys и merriel0 им се допаѓа ова.
  20. zver4etoo

zver4etoo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Здраво, може некој да ми даде повеќе информации за Јасна? Гледам се спомнува ви помогнала за доење? Денес си одиме дома од Систина па помош за доење ќе ми биде добредојдена