1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    48
    I jas taka sakam, no bebe ednostavno ne bara tolku cesto.. se budi na 3h i zaspiva na grada za 10min.. toa e mn malce i zatoa ne e naprednat… se budime, menime pelena, skokotkame, no ednostavno ne se budi..

2. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    48
    Tvoete e samo na grada? Dohrana davase? Go budam, se pravam, no ne saka ednostavno spie.. i koga e na grada izrrzuva 10min..
    Koga vi se regulira mlekoto samo vadite kolicina?

3. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.268
    Допаѓања:
    5.915
    Големо е моево одамна не цица, ама само на доење беше. Се пронајдов во вашиот случај и затоа ти одговорив. Многу спиеше првите две недели и ич не ми качи на килажа, откако сменив тактика почна по 300 грама неделно да качува. По цел ден на града првите неколку месеци, денски така и спиеше. Првите денови имаше жолтица и немаше сила многу да влече и беше поспан, а никој не ме посоветува дека треба да го будам.
    Јас со лактација немав проблем, како што растеше бебето така си се зголемуваше, вишок немав никогаш него само според потребите на бебето.
    Иначе нема не сака, го земаш го расоблекуваш, му мењаш пелена, малку со влажно марамче на стомачето ќе се подразбуди и ќе фати цице пак.
    Ти давај и дохрана, ама не го оставај долго без храна, нека добие сила малку па после ќе почне да си врзува, рано е уште.

На TamDi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    4.203
    Јас сум со близнаци. Едната уште во болница фати да цица, убав фат, убаво лакомо влечеше. Другата со малки повеќе жолтица, помрзлива, никако нејќеше ни да фати града ни да отвори уста. Дома кога дојдовме почна да цица по малку, ама очигледно недоволно пошто за 10 дена само 60 гр качи. Се уште со висок билирубин, поспана и не влече. Бевме на детска клиника и таму ми дадоа совет да се измолзувам или ад ако немам доволно, но да пие само од шише за да сме сигурни колку испила. Вака да терам додека не качи 3 кг. После тоа, на таков режим, за 2 дена качи 80 гр. После за 1 недела уште 300 гр. Еве сега има 3.100, уште е малку мрзлива за цицање, но јас пред секое шише и давам да цица, па кога ќе видам дека не сака веќе, и давам шише.
    Будењето ти е задолжително, со скубкање на косичето, со миење лице, менување пелена, чешкање на мешето, чешкање на брадата одоздоле… пробувај секако

На TamDi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.408
    Допаѓања:
    9.134
    Нема да зголемиш лактација вака со давање града на 3 саати. На почеток на 2 часа максимум да нудиш или пумпаш, прави и dream feed (и со шише можеш) додека спие, активен им е рефлексот за цицање само треба да го скокотнеш под брадичка. Во краен случај допри го со мокро крпче зад вратот, жално е ама мора да јаде.

На Izzy_0504 и TamDi им се допаѓа ова.
  6. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    48
    Fala vi najmnogu vo ovoj moment mi znaci previse! Se plasam samo na grada, bez dohrana.. probav 5 Dena taka i bebco ne napredna ic..a koga se molzam sabajle izmolzuvam 40-50ml, a potoa vo tekot na denot max 30ml od izmolzuvanje.. ne znam dali e uste rano za da nadojde mleko (15 dena, carski rez) se mi e tolku konfuzno i me tera veke na placka od so ne znam so da napravam a sakam epten da go dojam..

7. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    48
    A i davase dohrana dodeka nakaci na tezina ili izmolzeno?

8. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    4.203
    Само 2 пати дохрана кога не стигав да се измолзам на време

9. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.133
    Допаѓања:
    12.330
    15 дена после царски има млеко. Ама лактацијата е на база побарувачка-потрошувачка. Ако ти му даваш шише макар и измолзено нормално е млекото да се намалува.
    Убави совети ти дале погоре, нека биде бебе на града цело време.
    И таа количина што ја молзиш реално е одлична.
    Малку посамоуверено и без плашење. Следи мочкани пелени обавезно.

На TamDi и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  10. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.875
    Здраво, сакам да прашам, денеска е 6ти ден од царски, од 3ти ден почна да тече колострум и да се измолзувам во болница ама ради антибиотикот морав да го фрлам :doh: е сега сум дома денеска почнав на интезивна сабајле еднаш да се измолзувам и да и даваат.. до сега се имам измолзено 3 пати во денот и имам по 20-22 мл вкупно од двете гради. Млекото уште е жолто, пијам лактил таблети од вчера и течности колку можам во текот на денот. Незнам дали влијае тоа што не е до мене бебево :( и што само на пумпа сум. Дали мислите дека е многу малку?

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.829
    Допаѓања:
    9.702
    Не е малку, предвреме си породена, некој толку има во полн термин. Бебе има желудниче колку оревче, и тоа му е многу што се вика. Не знам колку се роди, ама таму по 10мл и даваат сигурно, ад на 3 саати. Одлично имаш, молзи се често, и ќе си надојде повеќе, со царски и покасно доаѓа. Сакам да кажам, поголемите толку јадат, твоето срценце, уште помалку јаде моментално.

Последна измена: 17 април 2025 во 22:16
    На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.706
    Допаѓања:
    3.371
    Не е многу малку супер е, ама ако можеш во најскоро време на доење. Бебе влече многу повеќе од пумпа.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.268
    Допаѓања:
    5.915
    Никако не е малку, јас никад поише не извадив. Не е исто пумпа и бебе. Едино што би ти дала совет е да пумпаш почесто, да се навикнат градите дека бебе ќе цица на два саати после.

На Ladyme и Malesia им се допаѓа ова.
  14. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.875
    Феникс женска бара по 20 мл на 3ч и даваат, денеска и сондата и ја извадиле изгледа од шприц директно ќе пие више. Ја тргнаа скроз од кислород, на маска е што е во близина на неа, сатурација е одлилна. Од пон ќе прават испитувања очи, слух итн. Ама добро напредува за една недела. :inlove:(highfive) само двојна терапија антибиотик пие, да кренеме малку имунитет со млекото мое супер ќе биде.

На Dodo1, Noemi, Izzy_0504 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    4.203
    Еј не сум отворила во Труднички одамна, Лејди станала мама :inlove:
    Честитки!! Да е жива и здрава малата, голема да расте и многу да ве радува, борец на мајка :sun:
    Се радувам што сте добри :hug:

На merriel0 и Ladyme им се допаѓа ова.
  16. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.875
    Да Изии, фала :inlove: здравје и среќа да си имате, супер сме, од понеделник ќе ми ја пуштат некој ден (fingers)

На Izzy_0504, Sladjask, merriel0 и 1 друга личност им се допаѓа ова.