Женски алергични на полен, дали нешто пиете за алергија, а доите? Значи ме уништи алергијава… не можам вака.
Вчера вечер се молзев и го ставив во фрижидер, можам сега да го замрзнам? Или мора веднаш после молзење.
Јеиии почнав да се измолзувам наполнив 50мл. Бебе има 20 дена, му дадов да цица и плус тие 50мл кои ме ги испи, испи само 40. Мн малце ми јаде и ужасно де нервирам. Навечер бојкот, не сака да јаде или цица мн кратко на 3 часа, дохрана не сака, стиска уста. Денски дохрана исто не сака, а цица околу 10-13мин.. кога давам дохрана почнува да ја плука.. не змам што да направам за да му задржам внимание. Навечер е буден, денски спие ама да речеме тоа ќе се регулира околу 6та недела како што ми кажа Др…
Тоа е доволно мало е , зошто со сила да му даваш. Правилно цицање е 20 минути вкупно да се испразнат гради. Све друго што е подолго или се уморува и прави пауза или заспива. Значи ако си цица тоа е тоа доволно за него ќе видиш како е со килажа. Јас еве се измолзувам двете гради за 15-20мин и тоа е. Све друго ги мачам брадавициве за една капка плус.
Нема правилно цицање за 20минути особено кај новороденче, колку подолго цица толку повеќе стимулира, прави побарувачка за утре понудата да е поголема да му ги задоволи потребите. Затоа е cluster feeding-от. Нема универзално време за кое треба да цица секое дете е индивидуално. Во врска со пумпањето, кај многу се активира и 2 letdown со подолго молзење/масажа/стимулација. @TamDi не го преранувај ќе му го рашириш желудникот многу рано.
И јас тоа си помислив за 20те минути, зошто ние цицавме и по 40 некогаш, а никој не ми спомна дека не треба. После 2 месеци дури ми спомна докторката дека 20тина мин треба да и се доволно, но сепак може да се случи и сега да сака подолго плус, многу е битно и тоа што @TamDi го спомнува дали е за една или за 2 гради, за 2 гради некако малку ми изгледа, зошто тоа излага 5 мин од града, тоа едвај почнало да ја стимулира градата
На 10 недели веќе цица по 8-12минути на хранење само од една, ама до месец беше и по 30-40 на моменти, сосем нормално си е за возраста.
10-15min od grada, na drugata grada veke e cvrsto zaspan i pravam se da go razbudam no ne saka.. no ete od porucokta imame nov moment, pocna da cica na 1 saat.. spie i se budi na saat vreme za cicanje, verojatno i toa e ok. Mn e mal-20 dena, sigurno ke se regulira i toa
Zdravo. Imame 3meseci, na 2 meseci ni beshe skoro duplirana kilazhata od togash do denes ne e voopshto naprednat, vo poslednite nekolku dena e mnogu nervozno dodeka cica, vleche i plache mu ja gledam ustichkata mu e prazna ne mu protekuva mlekce kako porano, mu davam da cica na sekoj saat si vleche i si plache.Spored laktaciski mi reche da dadam od dvete gradi i posle 30ml AD ako go ispie znachi gladno e, taka napraviv go ispi i posle si zaspa ubavo. Koga stana dadov od ednata grada da cica od drugata odmolzuvav okolu 30ml izleze, posle 2 chasa pak isto okolu 20ml samo kapki pagjaa a bebe se donervira,kje smukne kje pushti kje plache go gledav odozgora usteto prazno.Da napomenam pijam chaj na hipp pred doenje. Dadete mi nekoj sovet shto da pravam? Mnogu mi e maka sakam ushte da go dojam no ako nebiva kje mi se odbie samo ako mu davam ad, a gladno da go ostavam nema shansi da go macham.. Sekoj sovet e dobredojden
Да не ти е отпуштањето на млекото тешко. Пробај со топли облоги и масажи пред доење,компресии за време на доење...
Да, во ред си е тоа Само биди упорна на града, ако добро напредува нема потреба да се одмолзуваш и да му го даваш тоа плус на цицањето од града. Или ако веќе го правиш тоа, јас би го заменила измолзаното со цел оброк, и само тогаш ќе се молзиш кога ќе скокне оброк. Затоа што бебињата кога цицаат од шише не знаат за доста, за разлика од тоа кога се на града А од друга страна ако се молзиш после оброк може да си направиш и хиперлактација, така што внимателно треба со тоа Инаку, Мојата одма се будеше ако ја спуштев во гнездо, иначе исто на градата се правеше заспана, ама чим ја спуштев зградата во вис