Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.237
    Допаѓања:
    10.261
    Женски алергични на полен, дали нешто пиете за алергија, а доите? Значи ме уништи алергијава… не можам вака.

2. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    3.221
    Феникс обично лоратадин може и го даваат, и цитеризин. Што имаш пиено претходно пред бременост?

3. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.237
    Допаѓања:
    10.261
    Ништо, тогаш ми рекоа ништо не смее, и поцркав.

4. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.402
    Допаѓања:
    2.393
    Јас пиев а и ме боцкаа лоратадин и урбазол тазе постпартум. Мачкав и синопен башка.

На Lady Miami и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  5. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    3.688
    Вчера вечер се молзев и го ставив во фрижидер, можам сега да го замрзнам? Или мора веднаш после молзење.

6. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.402
    Допаѓања:
    2.393
    Можеш, нема фрка.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    123
    Какви симптоми имаш од алергијата?
    Јас се отепав од кашлање и носот ми течи само како вода...

8. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.237
    Допаѓања:
    10.261
    Кивам јас, и носот ми е раздразнет.

На Butterfly009 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    52
    Јеиии почнав да се измолзувам наполнив 50мл. Бебе има 20 дена, му дадов да цица и плус тие 50мл кои ме ги испи, испи само 40. Мн малце ми јаде и ужасно де нервирам. Навечер бојкот, не сака да јаде или цица мн кратко на 3 часа, дохрана не сака, стиска уста. Денски дохрана исто не сака, а цица околу 10-13мин.. кога давам дохрана почнува да ја плука.. не змам што да направам за да му задржам внимание. Навечер е буден, денски спие ама да речеме тоа ќе се регулира околу 6та недела како што ми кажа Др…

10. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    3.221
    Тоа е доволно мало е , зошто со сила да му даваш. Правилно цицање е 20 минути вкупно да се испразнат гради. Све друго што е подолго или се уморува и прави пауза или заспива. Значи ако си цица тоа е тоа доволно за него ќе видиш како е со килажа. Јас еве се измолзувам двете гради за 15-20мин и тоа е. Све друго ги мачам брадавициве за една капка плус.

На TamDi и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  11. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    52
    fala mila ❤️ moze da mi pises na chat? Sakam da te konsultiram nesto

12. Johanna22

Johanna22 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2024
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    12
    Јас пијам цитеризин, одобрено од лекар. Исто цела бременост го пиев, рекоа дека не штети.

На Ladyme и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  13. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.485
    Допаѓања:
    9.353
    Нема правилно цицање за 20минути особено кај новороденче, колку подолго цица толку повеќе стимулира, прави побарувачка за утре понудата да е поголема да му ги задоволи потребите. Затоа е cluster feeding-от. Нема универзално време за кое треба да цица секое дете е индивидуално.

Во врска со пумпањето, кај многу се активира и 2 letdown со подолго молзење/масажа/стимулација.

@TamDi не го преранувај ќе му го рашириш желудникот многу рано.

На Трагедијаупмм, MariaBouli и naturally им се допаѓа ова.
  14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    375
    И јас тоа си помислив за 20те минути, зошто ние цицавме и по 40 некогаш, а никој не ми спомна дека не треба. После 2 месеци дури ми спомна докторката дека 20тина мин треба да и се доволно, но сепак може да се случи и сега да сака подолго :)

плус, многу е битно и тоа што @TamDi го спомнува дали е за една или за 2 гради, за 2 гради некако малку ми изгледа, зошто тоа излага 5 мин од града, тоа едвај почнало да ја стимулира градата :)

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.485
    Допаѓања:
    9.353
    На 10 недели веќе цица по 8-12минути на хранење само од една, ама до месец беше и по 30-40 на моменти, сосем нормално си е за возраста.

На MariaBouli и TamDi им се допаѓа ова.
  16. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    52
    10-15min od grada, na drugata grada veke e cvrsto zaspan i pravam se da go razbudam no ne saka.. no ete od porucokta imame nov moment, pocna da cica na 1 saat.. spie i se budi na saat vreme za cicanje, verojatno i toa e ok. Mn e mal-20 dena, sigurno ke se regulira i toa :)

На Izzy_0504 и MariaBouli им се допаѓа ова.
  17. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    52
    A na kolki vreme go dois?

18. Moonlight mini

Moonlight mini Активен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2024
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    6
    Zdravo. Imame 3meseci, na 2 meseci ni beshe skoro duplirana kilazhata od togash do denes ne e voopshto naprednat, vo poslednite nekolku dena e mnogu nervozno dodeka cica, vleche i plache mu ja gledam ustichkata mu e prazna ne mu protekuva mlekce kako porano, mu davam da cica na sekoj saat si vleche i si plache.Spored laktaciski mi reche da dadam od dvete gradi i posle 30ml AD ako go ispie znachi gladno e, taka napraviv go ispi i posle si zaspa ubavo. Koga stana dadov od ednata grada da cica od drugata odmolzuvav okolu 30ml izleze, posle 2 chasa pak isto okolu 20ml samo kapki pagjaa a bebe se donervira,kje smukne kje pushti kje plache go gledav odozgora usteto prazno.Da napomenam pijam chaj na hipp pred doenje. Dadete mi nekoj sovet shto da pravam? Mnogu mi e maka sakam ushte da go dojam no ako nebiva kje mi se odbie samo ako mu davam ad, a gladno da go ostavam nema shansi da go macham.. Sekoj sovet e dobredojden

19. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.935
    Да не ти е отпуштањето на млекото тешко.
    Пробај со топли облоги и масажи пред доење,компресии за време на доење...

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    375
    Да, во ред си е тоа :) Само биди упорна на града, ако добро напредува нема потреба да се одмолзуваш и да му го даваш тоа плус на цицањето од града. Или ако веќе го правиш тоа, јас би го заменила измолзаното со цел оброк, и само тогаш ќе се молзиш кога ќе скокне оброк. Затоа што бебињата кога цицаат од шише не знаат за доста, за разлика од тоа кога се на града :) А од друга страна ако се молзиш после оброк може да си направиш и хиперлактација, така што внимателно треба со тоа :)

Инаку, Мојата одма се будеше ако ја спуштев во гнездо, иначе исто на градата се правеше заспана, ама чим ја спуштев зградата во вис :D