Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Moonlight mini

Moonlight mini Активен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2024
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    6
    Pravam masazhi i topli oblogi, kakvi kompresii?

2. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.273
    Однеси го во темна соба, и пушти му бели звуци. Ќе се смири и ќе цица.
    Штом толку напреднала за два месеца имаш млеко.
    Сега е во некој скок можеби или период каде што почнуваат да се интересира за околината па тоа да му прави дистракција од доење.

На Izzy_0504 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  3. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    52
    Ete vecerva isto.. gnezdo megu mene i mm, samo sto go spustam place, a do vcera si spiese vo krevetce do nas bez problem. Stanuva na saat vreme za cicanje ama povlekuva samo nekolku pati kako da mu e cucla..

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    844
    Допаѓања:
    1.938
    Дефинитивно е скок во развојот.
    еве како компресија.

5. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    38
    Не знам дали прашањето е за тука, бебето е 11+ цица 3 пати во текот на денот, на сабајле, пред ручек и на вечер. Денското цицање ни е со молење, де сака, де се врти, де станува.. Сакам да намалам на два подои, на сабајле и навечер за заспивање. Не знам дали е рано или да чекам година.. Инаку и крвта ни е доста слаба, а таа веќе си јади цврста храна дури и залачиња. Совет, искуства?

6. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    1.358
    Мајки имам едно прашање кога фативте ред со доењето? Нас не пуштија од болница некогаш цица на два саати некогаш порано. Педијатарот ми рече доволно е 10 минути активно да цица ама некогаш забушава со цицање, ја фаќа мрза и престанува или заспива на града па мора да ја тргнам. Колку дена треба за да фатиме ред. Млеко имам некогаш и давам со силиконска брадавица кога гледам дека се мачи да фати

На TamDi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    6.121
    Никогаш :D
    Две години цицаше без никаков ред и предвидливост.
    Уживај сега првите денови не се оптеретувај со ред и распореди, мало е уште, таму после втор, трет месец може да очекуваш да си направи некој ред на јадење-спиење.
    Ставај го почесто на града, малечко е, се заморува брзо од цицање, не гледај на саат.

На joy1, Noemi и LeNora им се допаѓа ова.
  8. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    1.358
    Така и правам само си мислам да не правам нешто погрешно. Некогаш бара порано, цица помалку од 10 мин, некогаш цица повеќе. Дека прво бебе ќе ми требат доста консултации овде на форумот од поискусните.
    Ти благодарам за советот

9. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.486
    Допаѓања:
    9.360
    Не гледам саат, доењето не е како формула да даваш, на побарувачка е. Некогаш цица пред и после дремка, некогаш после дремка па заспива така. Според апликацијата што ја користам јаде во просек 10 пати дневно од 2 до 2ипол саати вкупно.

На TamDi и Autumn Love им се допаѓа ова.
  10. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.246
    Допаѓања:
    10.281
    Мојата 6-8 од кога е родена. 6 во глобала. :rofl:

11. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    6.121
    Апсолутно ќе оставиш тоа да ти го диригира темпото. Само деновиве не ја оставај да поминат повеќе од 2-3 саати да ти се успие денски, без да понудиш да цица. За навечер ќе ти каже педијатар според напредок, има бебиња што добро напредуваат и врзуваат сон повеќе саати од одма, ние пример после месец ни кажаа дека може да го оставаме сам да се разбуди, првиот месец јас го будев на 3 саати.

На LeNora му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    1.358
    Вчера не пуштија од болница и влијаеше и промената и тоа што дома сакаа да ја видат домашните да ја креваат в раце па остана будна подолго, и се будеше на саат до саат ипол. Од сабајле почнува да се враќа во нормала на саат ипол до два се буди за цицање. Има и жолтица па и тоа знае да ја направи успана. На испуштање од болница педијатар советуваше цицање на два саати. Поради жолтицата имам контрола крајот на неделата па ќе каже што како понатаму. Јас ја оставам да цица кога и колку што сака. Почна убаво да ја фаќа градата, убаво цица па не се оптеретувам да гледам во минути освен што забележувам во колку часот цица за да знам на колку време отприлика бара цицање

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    375
    Како некој што се мачеше да ги тргне силиконските, јас би кажала воопшто да не ги користиш штом бебе цица и фаќа на града. Зошто можеш само проблем да си направиш и после да сака само со нив :) ако има проблем да фати ќе направиш сендвич од градата, ќе смениш позиција, ама пробај да избегаваш силиконски

се друго што си пиша дека го правиш и океј, ќе си се навикнувате и учите се повеќе со време :)

На Izzy_0504 и LeNora им се допаѓа ова.
  14. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    52
    Vo istata nedoumica sum i jas a veke sme 22 dena nekogas cica 20min, nekogas 10.. i celo vreme sum vo prasanje dali e dovolno, deka e epten spanko i na poslednata kontrola ni kazaa deka ne e naprednat voopsto, pa toa me maci epten..verojatno ako e gladno ke plaka, ako si spie i polni pampersi e vo red.
    Dali se izmolzuvas ti?

15. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    52
    Koja aplikacija ja koristis?

16. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    1.358
    Вчера добив млеко породена сум со царски, предходно имав само колострум бебе беше и на дохрана во болница. На испис совет од педијатар беше бебе да цица на два саати, јас и таму имав проблем да ја наместам сама за цицање затоа што градите одеднаш ми пораснаа за два броја што се вели. Таму сестрите ми помагаа ја местеа, дома морам сама, сите позиции ги пробувам. Муабетот ми е советот беше подобро на почеток кога гледаш дека не успеваш да ја наместиш стави силиконски брадавици додека да ти најдојде убаво млеко одколку да се измолзуваш оти ако почне од шише после е многу потешко да се врати на града. Јас ставам силиконски само во момент кога станува бебе премногу нервозно и плачливо и кога после пола саат уште не успеало да фати и покрај сите местења оти реално во такви моменти и мене ме фаќа нервоза. Гледам да избегнувам да користам ама има моменти барем два три пати од вчера до денес да ставам.

На MariaBouli и TamDi им се допаѓа ова.
  17. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    1.358
    И кај мене заспива на града, морам да ја потсетувам да цица нема континуитет. И давам да цица и на саат време ако сака ја оставам колку што сака ако заспие ја тргнувам.
    До сега се немам измолзено не знам како ќе биде понатаму

18. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.406
    Допаѓања:
    2.662
    Моево кога си дојдовме дома цицаше по 40 минути до еден час, па спиеше два часа. И цело време така во круг. Кога ми заспиваше на града, како што ја држев со раката по малку ја стискав за да се подразбуди бебе.
    Е сега некогаш цица на два часа, некогаш на еден час. Давам кога сака и колку сака. И тоа е советот за цицање, да даваш кога сака и колку сака. Да не гледаш на саат. Ќе си фатите ред, рано е уште, многу е мало.

19. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    1.358
    И кај мене така прави па ја потсетувам со стискање под брада или за нога, на грбче зависи како е наместена. Она ако е гладна не заспива само ќе задреме во раце и ако пробам да ја оставам бара уште па и давам. Мислам дека и она е мала и јас сеуште не знам дали е доволно или не. Ама ќе се навикнеме од вчера сме дома сами па ни треба и на двете време да се навикнеме. За сега цица измеѓу саат ипол и два и мислам дека е добра, ги мокри памперсите па мислам нема простор за паника. Освен што сакам да се советувам овде дали постапувам исправно сепак ми е прво бебе.
    Ви благодарам на советите

20. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.486
    Допаѓања:
    9.360
    Huckleberry, има многу опции најлорисна е за спиење, само оваа е бесплатна одредено време после се плаќа, имаш други бесплатни со помалку опции.