Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Orchidea

Orchidea Популарен член

Мала е уште, нема сила да влече. И моето цицаше најмалку 40 минути, до еден час. Исто цицаше на околу 2 часа, само спиеше и цицаше тој период. За килажата, јас се мерам со бебе, па го оставам и се мерам без него. Минусирам и знам отприлика колку тежи. Вака на неколку дена и ќе видиш како напредува.

dummy and An43 like this.
  2. dummy

dummy Активен член

Исто е и со мојава многу бавно цица се уште а еве денес месец дена прави. И јас се секирав за дали напредува па на контрола искочи дека дупло повеќе од што треба и ми рекоа да не ја будам ич да ја оставам кога она бара тогаш да цица. Прелакома е дури хистерично вика ептен дур не добие цице на секој подој

An43 likes this.
  3. LeNora

LeNora Истакнат член

Мојата е 18 дена и некогаш си викам да не правам јас нешто погрешно за 20-30 мин она е најадена, ја плука брадавицата и заспива. Ама голта лакомо ич не и се чека. Во петокот бевме на контрола ја има вратено тежината и нешто плус.

Izzy_0504 and An43 like this.
  4. Sss26

Sss26 Активен член

Здраво, дојам веке еден медец е малото, на почетокот бев една недела со темература кога ми пробиваше, и еве сега после еден месец повторно неколку дена калувам и ми се вжаруваат. на гинекологот што ме пораѓаше и пишав, вика радиолог проверува на ехо но јас мислам не сум за таму.
    Кај кого да се обратам во случајов педијатар ли?

5. An43

An43 Истакнат член

Како знаеш кога и е доволно, кога ќе заспие или? Некогаш пример мојата после 3 сати спиење ќе тргни 3-4 пати заспива и не знам дали е најадена или не…

6. LeNora

LeNora Истакнат член

Ја оставам сама да се тргне од брадавицата, некогаш одмара некоја минута и ја бара пак. Некогаш почекувам и ја нудам јас ама ја затвара устата ја држи стисната што ми е знак дека не сака повеќе и си заспива после. Ако не е најадена може да стекне 15 мин се буди и бара уште. И јас уште се учам не сум сигурна секогаш дали е најадена ама штом си спие повеќе од саат ипол два значи не е гладна

Ladyme and An43 like this.
  7. flower55555

flower55555 Популарен член

Пак се појави исто и си боли едвај го натерав да цица ама џабе белото си стои (facepalm) ќе пробам да пумпам можи ќе пробие неможам да одам на доктор:|

8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Мене ми помина од кога ме измолзеа, па цицаше бебе и мачкав ланолин и за два три дена помина.

flower55555 likes this.
  9. tuti_fruti

tuti_fruti Активен член

Пробувам да биде само ма доење ама не сум сигурна дали добива доволно затоа што многу често бара да цица. На почеток почнува активно да цица и голта и после 7-10 мин голта многу ретко и почнува да се нервира, а кога ќе ја тргнам има млеко излегува кога стискам, и може да цица по цел саат и после саат време пак бара.. Дали тоа значи дека немам доволно млеко? И дали вас бебињата цело време ви голтаат често како на почетокот? Формула деновиве и давам само навечер пред спиење затоа што премногу плаче не можам да ја смирам не сака да фати

10. Dreamer.

Dreamer. Истакнат член

Исто е и моето, засилено цица првите 10 минути па успорува па заспива и треба да го потсетувам цело време. И навечер кога го фаќаат грчеви одбива да цица и многу плаче па се одмолзувам и така му давам до сабајле. Зашто даваш АД а не користиш пумпа? Инаку ние сме скоро 6 недели.

11. tuti_fruti

tuti_fruti Активен член

Каква пумпа користиш? Јас пред една недела едвај 30мл со пумпа, momcozy

12. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Да се убацам во муабетот, задоволна си од пумпата? Јас сеуште не сум стигната до тоа но некако не можам да сфатам која димензија ми одговара од тие додатоците.

13. Dreamer.

Dreamer. Истакнат член

Medela Solo, најбитно е да го држиш прво да стимулира колку можеш пред да одмолзуваш

14. tuti_fruti

tuti_fruti Активен член

Мене ми ја даде сестра ми, знам имаше нешто како мерки за пупката не се сеќавам. Супер е пумпата има сила, мене со неа почна да ми излегува млеко/колострум иначе немав ништо

Kejt362 likes this.
  15. tuti_fruti

tuti_fruti Активен член

Во една сесија од двете дојки вадиш? По колку мл?

16. Dreamer.

Dreamer. Истакнат член

Зависи од кој период на денот, од 60мл преку ден до 120мл рани утрински околу 3-4 сабајле.
    Можеш да пробаш power pumping за да го зголемиш млекото, јас успеав малку и со тоа

Izzy_0504 and tuti_fruti like this.
  17. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Во трет скок ви одбивале цице бебките?
    Неколку дена плаче вришти,некогаш цица некогаш нејќе,еве ја сега и давам измолзено од шише ,го пие , а до сеа коа и да сум дала незнаеше да цуца се грозеше
    Што да се прави, нејќам да се одбие

18. Калатеа

Калатеа Популарен член

На колку време ви какаат?
    11 дена пројдоа, прди мириса ужас, а не кака.

19. confidential

confidential Истакнат член

Моево без 3 пати дневно не е :whew:Даваш ли пробиотик? Нас ваја ни направи запек од едно пиење и одма му го тргнав, може да е слична ситуација.

20. Калатеа

Калатеа Популарен член

Давам Диастоп, после ротата тој ми го препорачаа…3 месеци е моево, така какаше првиот месец само.