1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    254
    Не бев сугурна ни јас но сум давала и после 4 часа и немало проблем

На LeNora му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.513
    Сега сме во ред, меки ми се градите но сме само на цицање и после 19h иначе давав измолзено затоа што не беше најадена плачеше и бараше уште се нервираше дека (претпоставувам) и има течено веројатно помалку. Можеби е нормално додека да се воспостави лактација да има промени. Дека ми е прво бебе ме фати паника дека снемувам млеко. Си полни пелени редовно.

3. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.513
    Побарав на интернет видов дека може. Ти благодарам

4. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.419
    Допаѓања:
    6.151
    Ама ставај ја на града обавезно пред да даваш шише. И мојава од кај 7-8 до 11 навечер е само на цицка и не можам да ја спуштам во креветче - cluster feeding е тоа, а поентата е да се зголеми лактација бидејќи растат и имаат зголемени потреби.
    Ако и даваш само молзено тој период ризикуваш да намалиш продукција.

5. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.513
    Обавезно прво цица па после тоа давав плус 50 мл. молзено . Сега веќе не давам молзено навечер само цица. Некогаш кога излегуваме и давам измолзено додека сме надвор ама сега како што фаќаат жештини веќе ми е страв да носам со мене па да дадам така иако имам во чантата преграда што држи температура ама сепак станува многу жешко.

Веќе е подобро навечер не бара толку често цицање веројатно си се најадува убаво, инаку тој приод само на цице висеше и веќе кај 22- 23 морав да дадам измолзено за да си заспие убаво без да се буди на 10 минути. Мислам дека имаше проблем додека се воспостави лактација и плус беше во скок па хаос бевме тие денови.

На dummy и Autumn Love им се допаѓа ова.
  6. Moonlight mini

Moonlight mini Активен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2024
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    8
    Supeeeer

7. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.538
    Допаѓања:
    10.740
    Како се доите на пеколов? Жива вода се правиме и двете, па кенкаме па се превртуваме, зашто воопшто не трпи топло моево дете.

8. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    1.791
    Исто.. и ракава кај што ја држам ми е утоп и главата нејзина, и косата мокра.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.538
    Допаѓања:
    10.740
    Пробав легната да е на кревет, џабе исто е…

10. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    1.791
    Јас ја расоблекувам колку можам пред доење барем нозете секогаш голи и ги оставам ама пак се поти. А не се потеше ич, последниве денови почна

11. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.538
    Допаѓања:
    10.740
    А цело лето е пред нас. :drunk:

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.219
    Допаѓања:
    12.614
    @Dodo1 @Feniksgirl јас ставам тетра пелена на раката. Врши работа.

Ќе се отрујам, ми се направи мастит. Бебе има 3 месеци, воспоставена лактација, гради меки пача. Изгорев вчера од тт. Од што сум претерала вчера со врели облоги масирање, денес имам гребаници и изгореница на градата.
    Да си пукне човек.

13. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.538
    Допаѓања:
    10.740
    Зелка, обавезно зелка. Јас на 6 запушив канал пред мастит… одвај ме отпушија..

Иначе не помага тетра, пробано.

14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.219
    Допаѓања:
    12.614
    Не ми помага зелка. Ми кажаа еден рецепт со магдонос и кисело млеко, па со тоа се мачкам и ми олеснува. Моево е баш мастит, со црвенила, температура, вчера грозници цел ден и омалаксаност. Бебе цица, пумпам, масирам и рачно молзам, ама уште е тврдо, иако веќе попушти болката и веќе немам температура. Многу нагло, за два саати се случи се. Му реков на маж ми осеќам некоја грутка, ама скроз горе, скоро кај мишката. Влегов под туш, се масирав ама џабе, за два саати отиде се по ѓаволите. Човекон еве 2 дена одмор зема, вчера само ми носеше бебе на цицање и одма ја тргаше.
    Бебево и од болнава града си цица супер, има млаз, голта, ама очигледно не го гаѓа запушениот канал да извлече. А и пози сменив и се. Пробувам без антибиотик да поминам, пред еден месец пиев оспен и ич не ми се пие ништо пак.
    Каде беше да го отпушат каналот?

15. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.538
    Допаѓања:
    10.740
    Кај матичнава моја, она се јави на жена што работи на гак лактант, дојде женава коа ме грабна, знаеше кај да фати бе, одма рече тука е, ме растиска, и сприцна, ми стави пумпа, молзење 140мл, и тоа беше пола града, ама ќе ми експлодираше мислам, не собираше во шишето уште, па остави бебе да ме доцица, дека веќе се пушти каналот. Ама мене многу ми помгна зелка, листови менував цело време.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    848
    Матичен гинеколог? Не знаев за нешто вакво, а имав мастит едно 6-7 пати не ни знам точно :drunk: Јасна ја барав ама немаше баш како да помогне.

Мајка извини не сум ажурна и сега прочитав. Звучи како да се исплашило, ама ако сакаш да доиш птодолжи да нудиш, забораваат. Од друга страна може и подобро така "лесно" да се одбие. Како сте сега?

Касно е се надевам се средило до сега. Ако не, маслиново на вата и во прслукот да стои бар 30 мин- саат, и после со чиста газа триеш. Боли страшно, повраќав од болка ама ништо друго не ми помагаше за жал. И пиев соја лецитин апчиња. На лекар бев, креваа раменици, можеби не сум го погодила правиот лекар. а
    Ама ради вакви работи имав мн пати мастит.

На Dreamer. му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dreamer.

Dreamer. Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    67
    Дојде Јасна и истото ми го кажа па го средивме заедно :) Еве уште ме боли местото кога цица бебе ама барем.се одзатна.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.538
    Допаѓања:
    10.740
    Не, општата матична одма ми е тука блиску.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    267
    Бебка 8.5 месеци, не цица повеќе од 3 мин.на града. Нема шанси. Се трга, мава. Ова трае извесен период. Слични искуства?

20. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    348
    Здраво мамички јас не пушев цигари цела бременост се породив и продолжив да непушам до пред една недела почнав да палам по две три цигари на ден, малата не цица јас се измочзувам и тоа млеко и го давам, повеќе е на ад, еве сега неколку дена слабо имам млеко пијам чај за лактација, можњби и дека добив менструација е намалено, само некако ова со цигариве ме плаши затоа што све што јадеме и пиеме оди во млекото па така и од цигариве