Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    873
    Оди од цигарите во млекото мајка за жал, штетно е за бебето. Дури и да е целосно на ад подобро е да не пушиш, тоа мало бебе те гушка и вдишува чад и од твојата облека, здив, раце. И дури и да не вдишува, тоа мало дете ќе порасне во возрасна личност на која и треба здрава мајка. Кога веќе си ги оставила еднаш биди истрајна те молам, и за тебе и за нејзе :l:

2. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    873
    Да не си околу циклус? Тоа ми се дешаваше првите 3-4 пати кога добив, после 2 дена од добиено се враќа во нормала.

3. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    354
    Не знам што ме натерам да запалам цигара, кога разбрав дека сум бремена одма ги откажав, и еве од вчера од 18 часот немам запалено, со првото бебе исто ги откажав во бременост и две години не пушев па пак ги запушив имав стресна некоја ситоација не е за оправдување демек цигарата ќе не смири ама ете све е до мозокот

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  4. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    12.879
    За околу 4-5 часа никотинот целосно е исфрлен, така да ептен ако не можеш да издржиш или молзи после тоа време, или фрли го тоа млеко ако молзиш на два часа.
    Инаку може да имаат удел во намалување на млекото.

На Aledarkali му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    354
    Вчера од ко ја испушив цигарата се молзам и тоа го фрлам не има кој знае колку количински 20 до 30 мл, прееска и дадов го поврати па по 15 мин и дадов ад го испи и си заспа

6. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    873
    Те разбирам, ја што цел живот не пушам еднаш скоро си помислив дај да запалам може ќе ме смири. Тек па да си била зависна од тоа. Седни прочитај на интернет совети, пиши на chatgpt, јас не знам ама мора да има начин. Најди си друг метод за справување со стрес, како вежбање. Можда не е споредливо ама јас бев како зависна од благо при стрес јадев количински многу. Блага физичка активност ми помогна, млекото не се намали.
    Ај неповикана и ова да прашам, зошто се молзиш а не цица? Не можеше да фати? Да ја побараш Јасна да ти помогне ако е таква работата. Не за друго многу е полесно за тебе да не миеш пумпи, а гледам дска сакаш да му даваш мајчино на бебето, кога веќе се грижиш и за количината и за цигарите :l:

7. Nasmeano coece

Nasmeano coece Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    11
    Дали е дозволено доење со терапија нифедипин?

8. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.015
    Здраво мајки. Породена сум пред 5 дена царски со второ бебе. Млеко ми надојде вчера и тоа наеднаш премногу. Бебе не фаќа баш цице некако нервозна е, ќе повлече 2-3 мин и толку. Валда и е тешко. Морам да се измолзам бидејќи ќе ми пукнеа градите. Ми дадоа медела пумпа и прво измолзев околу 60мл (по 10 мин града) иско можеше упте сма ми рркоа да не претерувам. После 5-6 саати пак молзев и извсдив 90мл исто по 10 мин од града.
    Сабајлево ќе пукнеа градите, само што завршив со молзење, 60мл, но мене уште ме болат.
    Дали болат пошо е уште многу рано и допрва треба да се воспоставува лактација или дека не ги измолзувам скроз? Не сакам па да предизвикам уште повеќе да се лачи посо бебка пие по 45мл. И вака има повеќе од доволно.
    Со првото некако постепено ми надоаѓаше млеко, ова сега мнлгу наеднаш се плашам да не ми се направи мастит.

Исто такс имам само рачна пумпа, со првото си ја користев не ммогу често ама ок ми беше. Дали да земам електрична или да си пробам прво со рачната?

9. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.003
    Допаѓања:
    11.450
    Не знам зашто те советувале да не ги празниш, ама ако толку брзо ти надоаѓа ќе фатиш мастит ако не ги празниш. Јас имав многу по 250мл вадев, можеш да си ги складираш замрзнати, ќе ти се најдат кога ќе треба да ја оставиш бебка. Ако не фаќа убаво, ќе треба од шише да и дадеш, за да се најаде, јас цел месец се молзев цело време зашто не фаќаше бебе, па и давав измолзено од шише. Викни ја Јасна ако не за да ти помогне да фати бебе али и да фати, ако имаш одвишок, молзи си го за да си имаш залиха.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    6.215
    Те болат од млекото што останува. Молзи до момент ко ќе осетиш дека ти олеснува, не до крај. Рачунај дека колку што молзиш толку му даваш сигнал на телото да продуцира млеко, па и повеќе. Ако не цица преку ноќ ќе ти се преполнуваат, мене рано ми надојде вториов пат и дека не цицаше неколку саати преку ноќ не можев да спијам од болка една ноќ и од следната ми ја носеа.
    Со бебо работи на фат, менувај позиции, ќе влезе во шема.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  11. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.664
    Допаѓања:
    23.923
    Имам замрзнато одмолзено млеко, кажете ми како го одмрзнувате, под млаз топла вода? Или да го извадам сега на собна темп да се одмрзне?
    Ми треба за вечер да оставам за малата.

Колку време може да стои одмрзнато молзено млеко на собна темп?

12. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.003
    Допаѓања:
    11.450
    Јас го одмрзнувам во топла вода, за 5 минути е одмрзнато. Иначе во рок од 1-2 саати треба да се испие, после фрлај.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    592
    Можеш и да го извадиш во фрижидер, таму ќе си се одмрзне, и после ќе го стоплат под млаз вода. Ставено во фрижидер да се одмрзнува може да се користи во рок од 24 часа :)

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    354
    На болница му дав
    на болница му даваа од шише кај мене се нервираше не фаќаше,и да фатеше ја местев неправилно од што имав болка на раната па ѓи се разранија брадавиците па зедов силиконски мачисе бебето мачисе јас па рака се измолзував на крај и менструација ми дојде некако се ми се собра па сега целосно е на ад млеко

15. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.015
    @Feniksgirl @Autumn Love и пишав на Јасна уште сабајлево. Рече да и давам упдејт па ќе се видиме до петок.
    Дома два пати се одмолзив денес, еднаш 60мл и вториов пат 90мл вкупно од двете гради.
    Молзам додека осетам олеснување што е 8-10 мин по града грубо. Ама уште се така тврдички само не толку напнати и болни како пред молзењето. Сега не знам дали да продолжам вака или да измолзувам уште некоја минута подолго за повеќе да ги испразнам. Инаку молзам на 5-6 саати а на бебе му нудам секако града на секои 3.

На Autumn Love, kozuf и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  16. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    873
    Јасно ми е, сме поминале низ слично, живо здраво да е и бебе и ти, најважно да е мешето полно и што полесно да ви помине тешкиот период :l:

17. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    188
    Како да знам дали имам доволно млеко во градите и дали цица, премеки ми се значи препре и не знам дсли после 10тина минс цицање од една града има уште млеко и дали и е доволно. Еден месец сме.
    Да напоменам дека цело време кака и мочка. На преглед сме дури за месец дена за проверка на тежина. Исто и после скоро секој подој знае да бљуцне повеќе, дали тоа е дека има вишок испиено или..

18. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.003
    Допаѓања:
    11.450
    Ете, си одговори сама. Полни пелени, бљуцка дури. Меки се зашто е воспоставена лактација, ако ја слушаш дека голта, значи јаде. Бебе ако е гладно ќе знаеш.

На An43 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    354
    Ти благодарам ❤️ нема мајка што несака да си го дои бебчето ама ете има и случки кај мајки кои што неможат поради некоја причина да дојат, ама битно бебчето да не е гладно и да си е сито

20. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    354
    Ако кака
    Ако какат и мочкат има полни пелени нема зошто да се грижиш значи дека имаш млеко,и секако ако добро напредуват, ако имаш дома вага качисе прво ти на вага да видиш колку кила имаш па после заедно со бебчето одприлика ќе знаеш колку кила има

На An43 му/ѝ се допаѓа ова.