Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    462
    Едно веројатно глупо прашање, ама ајде де :rofl: Добра ли е позава за доење? (види спојлер)

Се обидувам да најдам поза за надвор, ќе ја покриам со таква наметка за доење, зошто до сега сме или со перница или легнати, и некако ова ми е океј за да фатам убаво цицка и јас и она. И да, стигаат до таму цицките зошто ми се огромни и ми висат :@

IMG_20250614_124719.jpg

2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    10.954
    Јас вака ја дојам, само ми лежи на раката со главата.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    2.719
    Да, и јас вака дојам, со главата на рака ми лежи. Навечер легнати се доиме.

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.592
    Допаѓања:
    7.488
    Да и јас памтам дека син ми го држев со раката некако на главата, мислам тука некаде кај што се превиткува раката му беше главата и надоле со дланката накај газето, ваљда ме сфаќаш. Јас па никако освен седечки не доев..

5. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    10.954
    По колку јаглен пиеше? Не знам дали ми е стомачен или ми е труење.. ме утепаа грчеви и плус дијареа… немам температура.. ама ја дојам малава и налет ми е..

6. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    225
    Зошто се молзиш? Со тоа му кажуваш на телото дека треба да прави уште повеќе млеко и правиш уште поголем проблем. Веќе околу 2 месеци треба да се усогласи побарувачката со производство на млеко. Обавезно поработете на фатот на бебето, многу е важно правилно да цица за да може да исцица што е можно повеќе млеко за време на подој. Пред подој обавезно топол туш и зелка, после подој ладно. Подобро да цица почесто бебето него да се молзиш. Можеш да земеш да пиеш и лецитин, мене многу ми помогна за грутките.

На Трагедијаупмм и КаринаТ им се допаѓа ова.
  7. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.334
    Допаѓања:
    11.264
    По 3 4 можеш слободно, зависи колку ти е тешко. Јас по 3 пиев. Безбедни се скроз.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    8

Почнав веќе и со топло пред доење и со ладно после доење. Лецитин земав исто од пред неколку дена. Имав денеска термин со консултантка за доење, истото ми го кажа - да измолзувам само ако ептен морам и тоа додека да ми олесни - на пример по 20-30мл, а доминантно бебето да си цица, макар и на еден саат. Ќе почнам така од денеска еве не сум се измолзила од вечерта воопшто, грутките уште од вчера се намалија. Се надевам ќе избегнам мастит овојпат и дека ќе се воспостави ред со произвдство/побарувачка. Фала многу за советите.

На LadyInPainting и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  9. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.152
    Допаѓања:
    91.520
    Јас скоро 5 месеци дојам така :)
    Легнат е на перница голема и главата му е на мојата рака како што опиша, некако ми е најубаво и за мене и него, легната да сум не сум пробала ич :$

10. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    462
    Позгодно ми е на нога директно да ми лежи, некако раката кратка ми е, ми доаѓа на зглобот да ми лежи и не ми е згодно :D Само си викам да не и виси вака многу грбчето во воздух, тоа само ме мисли....

11. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.334
    Допаѓања:
    11.264
    Јас само вака ја доев, ниедна поза друга, само што лежеше на моја рака. И на тој начин неколку пати и надвор ја доев.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.334
    Допаѓања:
    11.264
    Во исто време сме пишале. Спој ги нозете само :rofl: и така повеќе како гушната инаку убаво си ја држиш со раката, немај гајле, топло е веќе и за тебе и неа.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    225
    Супер, баш ми е мило. Ви посакувам лесна и убава доенечка приказна, веќе најтешкото го поминавте, ќе биде се добро.
    Совет за во иднина бидејќи имав доста често појава на грутки дур доев но никогаш не стигна до мастит, на првото осеќање на појава на грутка одма реагирав со туш зелка масажа и лецитин, и промена на положби на доење за да може убаво сите каналичиња да ги отвори. Со лесно мајка.

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    694
    Здраво мамички :hug:
    Нова сум во мајчинството и не ми се јасни некои работи. Имам близнаци, едното цица другото не. Сакам да се одмолзувам и да му давам во шише. Колку му е рокот на одмолзено млеко и како да го чувам? Не дека имам кој знае колку ама сакам малце ради имунитет да им давам.

15. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    462
    На собна температура може да стои 4 часа откако е измолзено, а во фрижидерот се става позади и може да стои до 4 дена :) Ќе си го чуваш во шишенца, ако планираш на повеќе дена убаво е да е во стаклено, ама може и во пластично :) мешање може, ама да се на иста температура (на пример, двете да се изладени во фрижидер)

16. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    2.517
    Си пробала да прекрстиш нога колено-глужд и бебе да клапне у долапчето? Јас надвор кога ја дојам , или така или ја ставам количката пред мене и си ја потпирам едната нога повисока од другата да дојде и на беба ептен и е згодно. Ем имам бариера пред мене :)

17. Nasmeano coece

Nasmeano coece Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    11
    Dali dodeka dojam celo vreme treba da boli?

18. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    10.954
    Не треба да боли. Не ја фаќа правилно, затоа те боли.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    1.012
    Дали ова црвенило е од маститис?

Прикачени фајлови:

• IMG_2812.jpeg
      IMG_2812.jpeg
      Големина на фајлот:
      172,9 KB
      Прегледи:
      29
  20. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.529
    Жени давајте совет. Сношти некако брзо ми се наполни градата со млеко, бев излезена со малата ја шетав и додека си дојдов дома за нецел саат почна да ме боли одма и дадов да цица и плус се одмолзив ама осетив дека имам грутка. Како шо се испразни градата грутката остана. Се истуширав одма со топла вода и ја масирав градата под вода, ја ставив после тоа на пареа. Еве денес ставам зелка немав сношти. Ме боли и уште стои грутката. Малата ја ставам да цица на града, веројатно е затнат канал по тоа што успеав да прочитам. Што друго можам да направам и за колку време поминува? Секој совет е добредојден