Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. autumn_s

autumn_s Активен член

Се зачлени на:
    8 декември 2024
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    74
    Јас два месеци користев силиконски. И медела и чико. Лично повеќе ми се свиѓаа на чико, некако помек силикон имаат и поубаво ми се местеше. А и она кога цицаше повеќе сакаше од чико. Посебно на почеток. После и беше сеедно.
    А нудев цицка паралелно цело врмее и сама си ги тргна силиконските. Мислам дека повеќе ги користев за себе од страв да не не фати добро и да остане гладна.

На Трагедијаупмм и Autumn05 им се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    2.752
    Вчера попладне и ноќеска со чико бевме, да ти кажам поубаво мислам дека фаќа подлабочко и силиконот како да е помекичок повеќе прави вакум за да се шмукне брадавицата. Отворот исто приметив на чико се две линии, кај меделата се четири дупчиња, вероватно и повеќе млекце стига со едно шмукување

На Autumn05 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    283
    Единствен проблем со силиконските (освен замарањето да ги имаш цело време при рака стерилни) како што ми кажа патронажната е дека дур цицаат вовлекуваат воздух па ќе има повеќе гасови

4. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    2.752
    За стерилизирање искрено еднаш дневно ги превривам по 10мин а после секое цицање под млаз врела вода од проточен бојлер мијам обилно… не знам дали е ок тоа … зошто па вриење на саат ипол не знам и дали се стига со сите работи околу неа :(

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  5. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    283
    И јас така правев, повеќе од тоа е стварно невозможно треба некој околу тебе цело време да ти ги подава.. глеј пробувај дур е поуспана и не толку гладна да и даваш без не се откажувај. Ок е да тераш и со нив знам мајки што до крај доеле со нив ама стварно е замарање. Јас некои 10тин дена само бев со и стварно ми беше мачно

На Трагедијаупмм и Baby warrior им се допаѓа ова.
  6. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    2.752
    Инаетчиче е еептен не знам зошто нејке од града директ а пробувам на секој подој… ама од друга страна па вака со силиконскиве не ме разранува и не ми се нежни брадавиците како во болница првите денови цело време со ланолинот бев

7. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    168
    И мојов е инает, некогаш и со силиконските не сака, ги вади и ме мава со рачињата, се бори и со мене и со цице :?: ама нарачав на чико, се надевам поуспешно ќе биде :D

На Трагедијаупмм и Baby warrior им се допаѓа ова.
  8. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    2.752
    А поефтини се од медела дупло 8) од енци менци ги земав околу 500 и нешто

9. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    168
    Толку и јас од ананас :D ама во болница дека медела користеа и викам ај истите

10. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    2.752
    Иначе знаеш за да фати убаво вакум под вода малку навлажни ги пред ставање и ептен се вовлекува брадавицата со шмукање на крај кога ја вадам оваа од чико е скоро до врв навлечена а на медела до пола … што би значело поише воздух вероватно и поспоро млекце

11. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    168
    Баш ќе пробам после така и со меделата додека стигнат другиве, ми штрајкува од вчера едвај синоќа цицна малце, другото само шише, го потепаа грчеви деновиве, ништо живо не помага

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    2.752
    Колку направи твоето? Мене од систина ме испратија само со био гаја 5капки дневно … до прва контрола во понеделник и ги давам попладне пошто приквечер како да ја осеќам дека ја мачи мешето … вие што пиете?

13. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    168
    4 недели е моето со тоа што беше и на интензивна првата недела… д3 со к1, омега, бејбитол неонате пробиотик(дека со царски па затоа тој требало), и после прва контрола ни рекоа нешто по наш избор за грчеви и давам infacolic, ама можда треба и време да пројде да проделуваат :?: а и не се секој ден грчевиве, некои денови е супер

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    489
    @Baby warrior @Autumn05 Пробувајте пред да станат за јадење да ги ставите. Ние така ги тргнавме без проблем, одма фати, а кога пробував кога беше веќе буднс и гладна немаше шанси.

Значи на 1 саат и 45 мин дтавајте на цице, генерално спијат моментот преф да станат да јадат во вашиот ран период, така да уште заспани, кога ќе има поминато 1 час и 45 минути од почетокот на претходниот подој ставајте на града. Исто нас многу ни беше успешно со football hold ама тоа дека и јас имам големи гради па така ни беше позгодно:)

На Autumn05, Трагедијаупмм и Baby warrior им се допаѓа ова.
  15. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.022
    Допаѓања:
    2.333
    Не е и кај нас сјајно. Кога ќе се унервози само зјае околу пупка и не фаќа морам да стиснам да капне да сфати кај е шо не секохап успева. Ноќеска беше предизвикувачки. Таа плече на фаќа ,големата се лути зошто плаче па сакала она да ме гушне дали 3 саати сум спиела.
    Мислев ќе паднам сосе бебе пошо нели различни пози пробувам.
    Сеа од сабајле изцица убаво може 2 пати по 1 час беше на града еве ја си спие...
    Се надевам и ноќеска ќе спие инаку ќе колабрирам. Инаку на десната уште тешко и тече не знам зошто толку со таа града проблем и со големата имав. За силиконски немам искуство ама може треба да земам за деснава. Денес па патронажна беше рече ок си е фатот... ама градата тврда.

На Autumn05 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    3.769
    Провери дали имаш грутки на десната и масирај под туш, кај мене левата тешко течеше ама постојано бев со грутки па ги разбивав.

17. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.022
    Допаѓања:
    2.333
    Грутнки не ама многу тврда е

18. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    1.665
    Мајки..
    По консултација со педијатар (инсистираат на доење) го намаливме адаптираното млеко на 2 пати дневно, другите оброци се доење. Вчера во 9ч пиеше адаптирано, па во 12ч и беше во ред, но во 15ч кога дојде време за доење саат ипол цицаше активно од двете гради и кога ја тргнав плачеше како да не и беше доволно па и дадов уште 30мл од шише по што се смири и заспа. Следните оброци и беа исто од шише адаптирано и молзено. Од 15:00-22:00ч не беше на града, во 22ч измолзев само 70мл од двете гради. Ме загрижува дали имам доволно млеко. Млекото од шише што претходно го пиеше по 20минути сега го пие за 5минути, плаче почесто и се смирува само со млеко. Исто така мислам дека 60мл веќе и се малку, а толку ни препорачаа бидејки до сега качуваше дупло од тоа што треба по 50гр дневно, но бевме на адаптирано и молзено. На града ретко ја ставав.
    Тотално сум збунета.

19. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    489
    Прво, мантрата овде: пумпањето не е репер за тоа колку млеко имаш И колку може бебе да исцица, пумпа не може да извади.

Второ: грешката ти е баш тоа - што не ја ставаш на града :) мора на града на секои 2 часа за стимулираш за да ти дојде млеко, ако поради некоја причина не сакаш на града - што не гледам која би била ако сакаш да доиш - тогаш молзи. Ама мора да биде на 2 часа, како што би јадело бебето за да му дадеш сигнал на телото да произведува млеко.

Трето: не верувам дека активно цицало саат ипол, ама бебињата си сакаат да си дремат на цицка, и кога ќе ги тргнеш плачат за цицка, не за млеко. Пробај да и одвлекуваш внимание со цуцла, нишкање, зборење, а не со уште млеко :)

Да не редам уште броеви не знам што ми текна така хахаха :rofl:

Зависи колкава е бебка, ама на почетокот им се доволно 60мл, се што е повеќе може само да им рашири желудник :) Почнало побрзо да пие зошто добива повеќе сила :)

Како и да е, ако сакаш да доиш мора честа стимулација на града, најлесно и најубаво е со ставање на беба на града :)

На Трагедијаупмм и Iva.T им се допаѓа ова.
  20. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.562
    Допаѓања:
    9.640
    4 месеци дојам и вадам по 50мл од двете заедно и тоа насабајле кога треба да имам највеќе млеко. Сеа ќе ти кажам случај, станувам сабајле левата града камен малата веќе цицаше од десната, не е гладна а јас ја осеќам веќе топла града. Пумпај пумпај 15минути искача млеко ама не е тоа тоа не ми олеснува сеуште, де компресии де мењање сетинзи.

Огладне бебка ја ставам на града за 4минути мека ослободена.

На MariaBouli, Baby warrior, Iva.T и 1 друга личност им се допаѓа ова.