Здраво мамички градите ми се по цел ден и ноќ меки се плашам да не однемувам млеко, кога ручка бебето осеќам дека доаѓа млеко и од другата града ми тече малце, ме плаши тоа што ми се меки цело време, на почетокот имав многу млеко и ми беа потврди и преку ден и ноќ ми течеше млеко а сега веќе не бебето има месец и 10 дена
Веќе се воспоставува лактација и нормално е затоа веќе и млеко не ви тече зошто градите произведуваат колку што си треба
Ajde i vo ovaa grupa da napisam i pobaram sovet. Bebuska skoro 9 meseci veke vtor den ne saka da cica. Problem e prvo sto mene tolku mnogu mi e maka sto ne cica ke se izedam ne bev spremna za odviknuvanje , vtoro problem mi e sto ne saka ni moe molzeno mleko a ni vestacko . Jade kasi si pie voda polni peleni ima sve ok . Vcera na dok ja odnesov crvenilo ima vo usite od vcera stanavme kapki no so cicanjevo nikako ne saka da pocni . Pomoss ve molam
Ќе си ја нарачам денес и ја…ептен значи да си го собирам и тоа млекце што капе додека дојам на едната. Засега за месец ипол имам смрзнато само 5кесички млеко од 70 до 100мл различно која како. Ме фсќа страв да не не соберам уште барем 10тина наредниве месец два за да имам за понатака за излегување кога ќе треба да ја оставам
Боза ,чај за доилки ,ставај често на града и откако ќе се тргне молзи дури и ништо да не изчегува пак барем 3-5 минути продолжи со влечење така се стимулира. Пред измолзување/цицање масажа со шише со топла вода колку може да издржиш од вратот накај пупка ,од мишка накај пупка или на тетра стави топла вода и на градите ама поефикасно ми беше со шишево. Пробај еден ден ќе видиш ,моево е 45 дена пробав пред два дена кока кола малку низок ми беше притисокот и немаше грчеви. Ама не сакам да претерувам секако. Истиот совет со шишето со вода пред да испумпаш. Цело време имам такво чувство Од Тему земав две едното се погоди другото не баш... ама секако само за излегување ставам многу непријатно зе осеќам со прслуче Воспоставена ви е лактација и кај мене е така сеа.. освен левата шо се преполнува и боли најчесто ноќе ,веројатно од спиењето дека на десно свртена спијам и таа виси фактички. Или па повеќе млеко прави немам поим .
Уште плитко ме фаќа ама и шише така фаќа. Јас ја местам подлабоко она фрррццц ќе си се измести госпоѓицава
Читав баш деновиве вика shallow latch една пд причините за запушени каналчиња и мојата е мрзливка, бутај подлабоко на почеток
Знам и јас читав баш за тоа минатиот пат кога се направи грутка. Ама со цицање ми ја снема тогаш, само мењав положби да фати сегде. И сега исто правам. Ми намали грутката ама болно ми е тоа место уште на допир. Пак почнав со лецитинот па валда ќе се опраи до утре.
И јас така си створив притисок да имам резерва секое сабајле молзев и напунив фиока, почна лошо да ми влијае и прекинав. И еве сега нема кога да и го дадам, тера 2ипол саати меѓу цицања, а јас ретко сум ја оставала повише од 2 часа. Почнавме и со храна и на крај ќе правам купки со мачно собереното млеко
Како ти влијаеше лоошо ѓмене ми е страв да не се престимулирам па после да почат запушувања грутки чуда
Психички, за да не направам хиперстимулација молзев само насабајле кога имав највеќе, а тоа првиот најкраток буден прозор и што попрво додека измолзам, да се истуширам, средам, ни раат доручек не стигав да си ставам, се трчање. Како прекинав ги обожавам утрата. Ова не значи дека не треба да си имаш резерва, само споделувам искуство да не се прават преголеми залихи по цена на менталното здравје
Да во право си јас искрено немам кога , детево или спие на мене или цица … кога ќе успеам да ја заспијам во креветче ми е бонус еднаш у неколку дена и што попрво што викаш
и јас како @Noemi, само што мојата психа беше баш зошто не успевав да стигнам да измолзам.. на почетокот се измолзував зошто така се храневме, од кога почна да цица продолжив некое време за резерви да правам, и се нервирав кога не успевав да стигнам. не наполнив премногу кесички зошто за брзо си кажав дека нема потреба. неколку само искористив додека да се опуштам да дојам во јавност, сеа дремат. од март ми се па ќе гледам овој месец да ги искористам за јадење, шмукалче и сл. инаку, јас еве 6 месеци не сум ја оставила кујзнае колку долго. макс на 2 часа, ама тогаш ја дојам баш пред да тргнам и одма штом се вратам. си викам ако има потреба на подолго, реално ќе знам со време и ќе измолзам тогаш за тогаш искрено, ова лично јас, не верувам дека за брзо ќе ја оставам подолго таму кога ќе почне да јаде асално, хаха
И мене почна да ми влијае лошо како и на другиве членки што пишаа. Јас сабајле немаше шанси да стигнам ептен беше лепенка мојава па навечер кога ќе ја заспиев се домолзував и тоа негде кога направи 2 месеци и неколку дена кога почна да ми врзува долг сон а јас имав вишок млеко. Пред 2 месеци стварно не ни имаше кога дека она на цице заспиваше цело време. Неколку дена се молзев и некако сфатив дека радо би да се истуширам подолго на раат, да повежбам или да поминам поише време со мм и прекинав со молзењето. Собрав едвај 10 кеси и еве вчера прв пат на скоро 4 месеци мм искористи една дека заглавив на депилација
Тоа си викам и ја, бар 10 да смрзнам да има…највеќе ми е страв од лекарства некои антибиотици во некој момент да примам па да мора да ја одбијам ради тоа… чудна е главава моја, глупости скроз мислам а никаква причина за тоа
Мајки дајте совет малава е скоро 4м за некој ден а мене навечер како едвај да ми стига млеково. Кога ќе стиснам дали едвај некоја капка ќе искочи и она некако се нервира повеќе кога цица. Знам дека и “кризата” со млеко е овој период, пијам течности и лактамикс цело време и денски со менување гради некако е ок ама приквечер ми е страв дека не не се донајадува пред спиење. Згора на се дали од скоков почна денски често да ми одбива цицање, поише да сака да ми се смешка, да гуга, да игра, едвај успевам некако во спална на помирно да ја надојам но почна се повеќе ноќе да станува и да бара да цица и баш влече како да е многу гладна. До сега супер напредуваше, наредна недела на контрола ќе видиме дали и овој месец така. На мисла сум да пробам со АД само пред спиење а јас да се измолзувам за да задржам млеко, има ли некоја позитивно искуство да се подобри ноќно спиење? Можда џабе ќе пробувам и само до скокот и е ама се полошо е ноќе само вадам цице во сон…
Знам те разбирам и јас бев со црни сценарија во глава и се нервирав што не успеав порано да почнам да правам залихи ама по која цена? Да останеш ненаспана или без воопшто me time? Види со школката на haaka колку ќе вадиш, таа не одзима време и плус кога ќе можеш уште малку да се одмолзуваш ама без стресови како што те советуваа и другите. Постои и АД ваљда ќе ти прифати ако ептен затреба
има антибиотици и скоро секакви лекарства што можат да се пијат и кога се дои, така што не се секирај од тој поглед. плус, 10 кесички сега кога ти пие по 60 мл изгледаат супер, ама што правиме ако не дај боже ти затребаат кога ќе пие по 120-150-180? не викам да не измолзуваш, ама не си стварај притисок и црни сценарија на крајот на денот, за се се наоѓа решение ако е до толку дојдена работата
Штом напредува имаш млеко, еве и кај мене се стегнав по една капка излегува. Буквално борба е цицањето и кај нас, го нишкам да го смирам и полузаспан го ставам да цица жив гладен. Се му е поинтересно од цицањето, мојата маица, комшијата што тропа над над. За спиењето немам совет, дали сат и пол врзува. Не знам веќе, преуморна сум како зајак спие а до мене го легнувам.