Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. KittyT

KittyT Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    206
    Здраво на сите… дали имате некој совет како да ја тргнеме силиконската брадавица?
    Има фатено и без неа да цица, сма по одреден период станува нервозно и не фаќа така па морам пак да ја ставам силиконската…

2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.791
    Ние ја тргнавме на 6 недели. Она што функционираше за нас беше да ја ставам на цице пред да и се прејаде многу, мојата беше како под саат на 2 саати јадеше, па јас на саат и 45 минути ја ставав на цице најчесто кога уште беше заспана за да не биде веќе нервозна за јадење. со тој начин многу лесно ни успеа, на др начин никако не сакаше:)

На KittyT му/ѝ се допаѓа ова.
  3. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    108
    Дали може да ми го раскажете вашето искуство со доење во болница ?
    Мојата си цица одма си фати и си цица може и по еден саат саат ипол де да цица де да спие на града, ама више после тој саат нервозна станува плаче бара града ке завлече две секунди ке цица и пак ке почне да плаче... значи гладна е нема доволно млеко
    Сакам многу да ексклузивно да си ја дојам ама ме плаши моментот да не ни кажат да бидеме и на адаптирано и на доење...

4. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    4.853
    Зошто страв? И моето беше неколку дена на комбинирано, мислејќи дека немам млеко па еве веќе пет и пол месеци е на ексклузивно. Ќе си надојде млеко, со самата стимулација од бебето. Затоа е најбитно да го ставаш цело време.

5. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    1.724
    Мојата на болница не сакаше ни да дреме на града. Ја ставав така ќе цицнеше малку и тоа беше. Цело време очекував дека ќе ме испишат со ад ама последниот ден ми надојде баш млеко. Одвај ред фативме за цицање кај жолтица кај не знае она не знам ни јас да ја наместам ама еве 4 месеци само на доење сме. На почетокот многу ми помогна силиконска брадавица. Мало е ќе се научи нема ни сила многу за тргање не губи надеж ќе биде во ред.

6. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    956
    Допаѓања:
    1.540
    Имам проблем денеска.
    Бебе цел ден од 10 сабајле до ,3 око не склопи, спиеше и се будеше на секој 30 мин за града ама деновиве ми е мн нервозно додека ја фати, турка, греби со рачињата а отвора муце.
    Денес исто така ама кога ќе го ставев да цица како повеќе да си играше со градата отколку што пиеше
    Си дојдовме дома заспавме преуморни двата на спална и кога станав да го дојам не сакаше да отвори муце, поспано беше.
    Потрга 10 мин макс и после тоа му понудив шише молзено не сакаша да тргни поспан беше мн.
    Го оставив да спие и сега по два и пол часа пак исто, отвора муце ама нервозно ми ја турка градата, дали дека пупките ми се малце вовлечени или не знам што е работата, или пак дека го преуморив денски и сега надохнадва со спиење.

7. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    1.006
    Прашањето ми е за новороденче...Ако е најдобро "доење по побарување", а бебето спие ноќе и не се буди да бара, дали е во ред да се остави повеќе часа без доење? Што ако не качува килажа и ако не му се разработува убаво желудничето?

Последна измена: 21 август 2025
  8. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    1.582
    Тоа педијатар мора да те насочи со редовно мерење и според возраста на бебето.. Исто така клучен фактор е физиолошката жолтица. Моето беше ептеееен жолто и поспано и будев на 2ч хранев со молзено, брзо се исчисти после поспивавме :)

На naturally и EarthFire им се допаѓа ова.
  9. GirldD123

GirldD123 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    52
    Здраво
    Дали одмрзнато мајчино млеко може да стои во фрижидер и колку време?

10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    736
    Допаѓања:
    1.082
    Да може во обичен фрижидер до 24 часа

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nice-girl

nice-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    1.001
    мајчино измолзено млеко на собна температура колки може да стои? исто и за ад млеко? колку што читав 1ч

12. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    94
    Мајчино до 4 часа, а АД до 1 час.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    11.885
    Screenshot_20250821_182818_Facebook.jpg

Мамс, ако не сте ги виделе, нови се во Дм, може ќе ви се најдат, па споделив :inlove:

На Kitanova77, Baby warrior и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  14. GirldD123

GirldD123 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    52
    Здраво
    Ве молам доколку некоја мајка има искуство со разбивање на грутки во града, а притоа да се измолзувала... Бебе не цица од града, на измолзено мајчино млеко е целосно, се обидов да го ставам на града за да се регулира лактацијата, но имам мнооогу болки од распукани брадавици. Топол туш, масажи и облоги од зелка ставам. Не знам каква рутина да фатам за измолзување и што друго да направам за побрзо разбивање на грутките, болките се огромни ;(

15. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.276
    Допаѓања:
    17.788
    Ве молам за совет. Уште во болница при првото цицање ми се разранија брадавиците. После секое доење ставам ланолин на медела, но нема некое подобрување. Дали би ми помогнале силиконски брадавици, барем додека заздрават раните, секое доење е многу болно.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.771
    Допаѓања:
    6.313
    мој совет ти е да издржиш, ставај ланолин ќе помине. знам дека е многу болно, ама ако фаќа вака греота е да ја учиш со силиконски

На КаринаТ и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  17. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    4.653
    Пробај со пешкир натопен во жешка вода внимателно да ги завиеш градите напред и држи додека се олади, мене мн ми помагаше ова кога ми се запуши каналче. Топол туш да има пареа во вц и нежно масирај пд горе и надоле према брадавицата. После топол туш стсвај ја на града полесно ќе и биде да влече и млекото ќе биде надојдено повеќе одма ќе и тече, најискрено јас би пробала и со силиконска, подобро бебе да се храни и да не закачиш недај боже некој мастит. После ќе се одбикнувате од силиконска ќе бараш чаре… ама решавај проблем по проблем да не дојдеш до мастит недај боже

На GirldD123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    4.653
    Сите не болеше на почеток… издржи мама :l: туширај се и ланолин одма, не облекувај маичка, седтрите во систина ми викаа намачкај и гола лежи да упие во порите а не да се намачка по текстилот. Ако фака бебе немој да заучуваш со силикон, поминува за два три дена таа болка а ќе доиш цела година здравје боже:l:

На Guns N` Roses и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  19. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    1.724
    Колку мл млеко измолзено давате на 4 ипол месеци, а колку на 5? Ќе имам некои настани кај што ќе треба да носам измолзено да знам од прилика колку треба. Читав дека мајчино тој период пијат околу 160- 180мл ама некоја од искуство да каже.

20. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    4.653
    Еве една листа нека стои тука про форм, мојата е два ипол месеци одтавам 100мл кога излегувам и е ок IMG_7800.jpeg

На Anaroz1 и LeNora им се допаѓа ова.