Секоја чест за истрајноста мајка капа доле ти симнувам! Се надевам ќе успеете да си продолжите директ од града, далеку полесно е од молзење дефинитивно, немаш точно време, миење шишиња, планирање, само вадиш цице и завршена работа. Ти дадоа корисни совети и другите членки еве и од моево искуство со бебка. Време одприлика на 2 саати ми бараше пред да преминеме на цврста храна, максимум 2ипол ако издржала. Сега на 4 саати ако има убав оброк, ако не пак бара како и помала дур беше. Ако е нешто престимулирана знае и почесто да бара и ако и се спие ама верувам вие се успивате на поинаков начин. Мојава кога сака ја познавам освен што е ќенкава, одма ме шмата кај ќе стигне особено ако и се приближам со фаца, носот партали хах. И знае да ми нурка со главата во гради. Нуди во секој скучај ако поминат 2 и нешто саати и да не ти побара. Како растат така сакаат да цицаат повеќе легнати, во темно, мирно, без галама и дистракции. Мојава прекинува пример татко и ако помине или зборне. Друго нешто што ја деконцентрираше еден период беше ако ја гледам во очи, прекинуваше да цица и мислеше си играме. Дури сама ме чекаше, ќе прекине да цица и ме гледа чека да се свртам. И претешко беше да и одолеам да не ја погледнам кога душичка едвај чекаше ама морав да ја игнорирам малце за да исцица убаво. Тоа е вака што ми текна да споделам, ти посакувам среќа да си терате прекрасна доенечка приказна
Јас мислам дека ноќно време уште поубаво ке фаќа пробај прво и ноќно време на града ако ептен не бидува дај и од шише јас така правам и јас имам млеко на едно одмолзување по 140-150 мл а оно кога влече сигурно и повеќе има за силиконски не ти препорачувам жива мака со првото имав ама не сакаше никако да фати без нив
Не би требало цело време да те боли, само ако гризне бар кај мене е така. Во врска со гризањето, неколку пати ме гризна откога и искочи запчето, ја искарав така поднаљутено и прекина
Eden sovet kako na sestra, klavaj bebe non stop na grada neka cica. Plache-cice Dosadno vi e-cice se gushkate-cice za zaspivanje- cicea ama ti pak molzi, bebe nema da ja prazni gradata i ke go izgubish mlekoto ako samo taka ostajsh. Ova ke bidi malku pobaven proces, ama bidi strpliva i ke uspee. Daj grada non stop i pak molzi, ako si molzela na 2 i pol saati, sega na 3 saati i poddavaj i od shishe. Poleka namalvaj na mleko od shishe, i zgolemvaj saatite za molzenje, oti ke pochni da gubi na tezina ako e samo na grada. Na grada treba da raboti poteshko za da se nacica od kolku od shishe. Nldaj shansa da se nauchi i neka stekne navika poleka poleka. Na vecher neka cica, najmnogu mleko imash togash, najvisok e prolakninot. Nema poubavo neshto da doish bebe. So srekja Da dodam na 3-4 meseci se slushuva neshto shto se vika breastfeeding crisis, bebeto e po alertno i se saka da vidi, pa zatoa na pochetok mozesh i vo tivka zatemneta soba da pochnesh oti bash na taa vozrast ti e
Мн ме израдува дека фатилаааа браво пеперутче упорна до крај мама! Се сеќавам на чувството после 40дена со силиконска брадавица кога прв пат цицаше од цице мојава бебка - сакав на сите да им се јавам и да им кажам колку сум среќна сабајлето! Уживај во доењето мами!
Мислите дека се најадува по 15 мин кога цица? Некогаш и 10? Вака има полни пелени ама пак не знам.. Се измолзувам после кога ќе исцица и имам уште млеко. Не знам да не грешам нешто.
Ако сама си се трга, не плаче после тоа, си заспива или си е мирна, весела, си се најадува за тој подој. Само што може да ти сака побрзо од тоа што е научена претходно со конкретна мерка од шише. Млеко имаш затоа што имаш направено стимулација за произведува повеќе, имаше пишано дека молзиш по 200мл. што е доста голема количина на млеко за една сесија. Пробај да намалуваш и со молзење да не си направиш проблем, зошто бебе нема да исцица 200мл на еден подој
Можно е, кај мене уште на два месеци почна за многу кратко да се најадува, се прашував истото, гледам полни пелени, кака, напредува во килажа. Бараше точно на два часа да цица, но од 3ти скок почна да бара на час, час и половина. Дури и откако ќе цица полни ми се градите со млеко, но не ги чувствувам тешки, а млеко си има.
секоја чест што си издржала да се молзиш 3 месеци ја ретко се молзам ама и тоа кога треба да ми ствара нервоза, се надевам ќе успеете со доењето мн полесно ќе ти биде, а и чувството е преубаво. иначе јас и давам цело време кога ќе побара, не гледам саат, некогаш и за смирување и за успивање секогаш пошо така заспива. мојава па сега преку ден додека цица си игра фати пушти прави гледа наоколу, абе еден подој асален немаме, навечер кога е успана некако најубаво си цица.
Поголемко е, има веќе сила да влече. Мој совет ти е да не молзеш да не си напраиш проблем..да не пишувам многу, пребарај мислења..јас 10 дена се молзев на 2ч, само што фати града одма баталив пумпата, еве се доиме 16м скоро многу лоша работа е мастит и запушени канали..
Ќе ја тагнам @thinkerbell ама и друга ако има искуство со сончогледов лецитин, после едно болно запушување пред мастит земав да пијам ама до кога да ги пијам не знам, веќе месец помина.
Извини ќе се вмешам, само да споделам дека мене Јасна ми има кажано да ги пијам само кога имам проблем (грутка) а не константно. Зошто не знам
Јас од летово кога почнав не сум ги прекинала. Не знам зошто ама овој пат доењево го поминав со грутки, запушени канали и 3 пати мастит. Со првото никаква мака немав. Ако ги прекинам после два дена одма имам грутки. Еве минатата недела скратив уште еден подој и страшно беше, колку орев имав грутки. Тогаш пијам по 3 апчиња, кога ќе се стабилизира по 2, а кога немам мака само навечер. Реално немаш баш никаква штета од лецитинов, ама ако до сега си немала проблем со често запушување канали можеш и да го прекинеш. Јас ќе го пијам додека да ја одбијам скроз, планирам крајна јануари да завршам со доењево.
девојки едно прашање, бебе 4 месеци постојано на доење, денес нешто многу лошо се осеќам почна со болка во стомак па омалаксаност па болка по цело тело незнам дали некој вирус е, дали од храна, ама цел ден неможам да функционирам прашањето ми е дали може нешто на бебето да се префрли дека цица од мене, а во петок треба вакцина да примаме.
Баш напротив, треба да го доиш бебето, со тоа му пренесуваш антитела. Јас со стомачен ја доев, ништо не префати.
Биотрината не е проблемот, мн добар состав е и хемоглобин ќе е добар и општиот имунитет. На моево му давав уште од болница кога ја зедов, 2кг кога имаше. Одлична и е крвната слика и во настинка немаше никаков пад. Даваш нешто за гасови? Саб симплекс еспумисан?
Давав порано еспумисан ама го прекинав. Не знам, еве го деновиве му кркори мн мешето, на секој час станува за цицање минутата ја цепи. Порано барем првата дремка навечер му беше 3 часа минимум, сега ни тогаш не спие, ваљда му се има изместено спиењето, денски ми спие во количка 2/3 часа и покасно стануваме деновиве можи тука е проблемот.
Искуство со лактил таблети? Јасна ми ги препорача, ама не сум користела таблети до сега. Или нешто друго што имате користено? Имено бебето е скоро 7 месеци, на ексклузивно доење сме, од кои веќе скоро 2 месеци почнавме и со цврста храна. Пред еден месец почнав да осеќам како ми се намалува млекото, но со редовна употреба на чај за лактација се среди. Чајот ме престанав да го пијам, пијам по 2 чаши на ден. Во последните денови исто чувствувам дека немам многу млеко, бебето често бара да цица, нервозно е и плаче на града. Исто и кога нема да ја надојам подолг период не ми се полнат градите, што не било случај претходно. Пијам доста течности во текот на денот, почнав покрај вода и чај да внесувам у сок од јаболка, компоти и слично. Исхраната ми е добра, овесни снегулки, јајца, месо, риба...Поради која причина може да снемува млеко и како да го 'вратам'.