1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    936
    Допаѓања:
    1.359
    Секоја чест за истрајноста мајка капа доле ти симнувам! Се надевам ќе успеете да си продолжите директ од града, далеку полесно е од молзење дефинитивно, немаш точно време, миење шишиња, планирање, само вадиш цице и завршена работа.

Ти дадоа корисни совети и другите членки еве и од моево искуство со бебка. Време одприлика на 2 саати ми бараше пред да преминеме на цврста храна, максимум 2ипол ако издржала. Сега на 4 саати ако има убав оброк, ако не пак бара како и помала дур беше. Ако е нешто престимулирана знае и почесто да бара и ако и се спие ама верувам вие се успивате на поинаков начин. Мојава кога сака ја познавам освен што е ќенкава, одма ме шмата кај ќе стигне особено ако и се приближам со фаца, носот партали хах. И знае да ми нурка со главата во гради. Нуди во секој скучај ако поминат 2 и нешто саати и да не ти побара. Како растат така сакаат да цицаат повеќе легнати, во темно, мирно, без галама и дистракции. Мојава прекинува пример татко и ако помине или зборне. Друго нешто што ја деконцентрираше еден период беше ако ја гледам во очи, прекинуваше да цица и мислеше си играме. Дури сама ме чекаше, ќе прекине да цица и ме гледа чека да се свртам. И претешко беше да и одолеам да не ја погледнам кога душичка едвај чекаше ама морав да ја игнорирам малце за да исцица убаво.

Тоа е вака што ми текна да споделам, ти посакувам среќа да си терате прекрасна доенечка приказна :inlove:

2. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    1.624
    Јас мислам дека ноќно време уште поубаво ке фаќа пробај прво и ноќно време на града ако ептен не бидува дај и од шише јас така правам и јас имам млеко на едно одмолзување по 140-150 мл а оно кога влече сигурно и повеќе има за силиконски не ти препорачувам жива мака со првото имав ама не сакаше никако да фати без нив

3. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    936
    Допаѓања:
    1.359
    Не би требало цело време да те боли, само ако гризне бар кај мене е така. Во врска со гризањето, неколку пати ме гризна откога и искочи запчето, ја искарав така поднаљутено и прекина

4. Bulka12

Bulka12 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2017
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    365
    Eden sovet kako na sestra, klavaj bebe non stop na grada neka cica.
    Plache-cice
    Dosadno vi e-cice
    se gushkate-cice
    za zaspivanje- cicea
    ama ti pak molzi, bebe nema da ja prazni gradata i ke go izgubish mlekoto ako samo taka ostajsh.
    Ova ke bidi malku pobaven proces, ama bidi strpliva i ke uspee.
    Daj grada non stop i pak molzi, ako si molzela na 2 i pol saati, sega na 3 saati i poddavaj i od shishe.
    Poleka namalvaj na mleko od shishe, i zgolemvaj saatite za molzenje, oti ke pochni da gubi na tezina ako e samo na grada. Na grada treba da raboti poteshko za da se nacica od kolku od shishe. Nldaj shansa da se nauchi i neka stekne navika poleka poleka. Na vecher neka cica, najmnogu mleko imash togash, najvisok e prolakninot.
    Nema poubavo neshto da doish bebe. So srekja

Da dodam na 3-4 meseci se slushuva neshto shto se vika breastfeeding crisis, bebeto e po alertno i se saka da vidi, pa zatoa na pochetok mozesh i vo tivka zatemneta soba da pochnesh oti bash na taa vozrast ti e :)

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    1.251
    Женски, смеам ли да користам прополис без алкохол додека дојам за болно грло?

6. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.334
    Допаѓања:
    4.818
    Да. Слободно прскај.

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    5.214
    Мн ме израдува дека фатилаааа браво пеперутче упорна до крај мама! Се сеќавам на чувството после 40дена со силиконска брадавица кога прв пат цицаше од цице мојава бебка - сакав на сите да им се јавам и да им кажам колку сум среќна сабајлето!
    :inlove: Уживај во доењето мами!

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    3.394
    Мислите дека се најадува по 15 мин кога цица? Некогаш и 10? Вака има полни пелени ама пак не знам.. Се измолзувам после кога ќе исцица и имам уште млеко. Не знам да не грешам нешто.

9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    2.329
    Ако сама си се трга, не плаче после тоа, си заспива или си е мирна, весела, си се најадува за тој подој. Само што може да ти сака побрзо од тоа што е научена претходно со конкретна мерка од шише. Млеко имаш затоа што имаш направено стимулација за произведува повеќе, имаше пишано дека молзиш по 200мл. што е доста голема количина на млеко за една сесија. Пробај да намалуваш и со молзење да не си направиш проблем, зошто бебе нема да исцица 200мл на еден подој :D

На Noemi и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  10. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.329
    Допаѓања:
    17.903
    Можно е, кај мене уште на два месеци почна за многу кратко да се најадува, се прашував истото, гледам полни пелени, кака, напредува во килажа. Бараше точно на два часа да цица, но од 3ти скок почна да бара на час, час и половина. Дури и откако ќе цица полни ми се градите со млеко, но не ги чувствувам тешки, а млеко си има.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.859
    Допаѓања:
    6.471
    секоја чест што си издржала да се молзиш 3 месеци ја ретко се молзам ама и тоа кога треба да ми ствара нервоза, се надевам ќе успеете со доењето мн полесно ќе ти биде, а и чувството е преубаво.

иначе јас и давам цело време кога ќе побара, не гледам саат, некогаш и за смирување и за успивање секогаш пошо така заспива.

мојава па сега преку ден додека цица си игра фати пушти прави гледа наоколу, абе еден подој асален немаме, навечер кога е успана некако најубаво си цица.

12. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.611
    Поголемко е, има веќе сила да влече. Мој совет ти е да не молзеш да не си напраиш проблем..да не пишувам многу, пребарај мислења..јас 10 дена се молзев на 2ч, само што фати града одма баталив пумпата, еве се доиме 16м скоро :) многу лоша работа е мастит и запушени канали..

На Noemi и MariaBouli им се допаѓа ова.
  13. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.042
    Допаѓања:
    11.469
    Ќе ја тагнам @thinkerbell ама и друга ако има искуство со сончогледов лецитин, после едно болно запушување пред мастит земав да пијам ама до кога да ги пијам не знам, веќе месец помина.

14. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    516
    Извини ќе се вмешам, само да споделам дека мене Јасна ми има кажано да ги пијам само кога имам проблем (грутка) а не константно. Зошто не знам

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.601
    Допаѓања:
    14.276
    Јас од летово кога почнав не сум ги прекинала. Не знам зошто ама овој пат доењево го поминав со грутки, запушени канали и 3 пати мастит. Со првото никаква мака немав. Ако ги прекинам после два дена одма имам грутки. Еве минатата недела скратив уште еден подој и страшно беше, колку орев имав грутки. Тогаш пијам по 3 апчиња, кога ќе се стабилизира по 2, а кога немам мака само навечер.
    Реално немаш баш никаква штета од лецитинов, ама ако до сега си немала проблем со често запушување канали можеш и да го прекинеш. Јас ќе го пијам додека да ја одбијам скроз, планирам крајна јануари да завршам со доењево.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    63
    девојки едно прашање, бебе 4 месеци постојано на доење, денес нешто многу лошо се осеќам почна со болка во стомак па омалаксаност па болка по цело тело незнам дали некој вирус е, дали од храна, ама цел ден неможам да функционирам
    прашањето ми е дали може нешто на бебето да се префрли дека цица од мене, а во петок треба вакцина да примаме.

17. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.609
    Допаѓања:
    14.360
    Баш напротив, треба да го доиш бебето, со тоа му пренесуваш антитела. Јас со стомачен ја доев, ништо не префати.

На Anaroz1, I.Ta и dummy им се допаѓа ова.
  18. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.577
    Допаѓања:
    5.443
    Биотрината не е проблемот, мн добар состав е и хемоглобин ќе е добар и општиот имунитет. На моево му давав уште од болница кога ја зедов, 2кг кога имаше. Одлична и е крвната слика и во настинка немаше никаков пад. Даваш нешто за гасови? Саб симплекс еспумисан?

19. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    1.617
    Давав порано еспумисан ама го прекинав. Не знам, еве го деновиве му кркори мн мешето, на секој час станува за цицање минутата ја цепи. Порано барем првата дремка навечер му беше 3 часа минимум, сега ни тогаш не спие, ваљда му се има изместено спиењето, денски ми спие во количка 2/3 часа и покасно стануваме деновиве можи тука е проблемот.

20. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.810
    Допаѓања:
    17.815
    Искуство со лактил таблети? Јасна ми ги препорача, ама не сум користела таблети до сега.
    Или нешто друго што имате користено?

Имено бебето е скоро 7 месеци, на ексклузивно доење сме, од кои веќе скоро 2 месеци почнавме и со цврста храна.
    Пред еден месец почнав да осеќам како ми се намалува млекото, но со редовна употреба на чај за лактација се среди. Чајот ме престанав да го пијам, пијам по 2 чаши на ден. Во последните денови исто чувствувам дека немам многу млеко, бебето често бара да цица, нервозно е и плаче на града. Исто и кога нема да ја надојам подолг период не ми се полнат градите, што не било случај претходно. Пијам доста течности во текот на денот, почнав покрај вода и чај да внесувам у сок од јаболка, компоти и слично. Исхраната ми е добра, овесни снегулки, јајца, месо, риба...Поради која причина може да снемува млеко и како да го 'вратам'.