Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.052
    Допаѓања:
    1.651
    Земи си силиконски не се мачи. Ќе ги тргнете понатека кога ќе влече бебе поубаво не се секирај. Ние ги тргнавме нешто пред 4 месеци.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.232
    Допаѓања:
    6.148
    Јас доев 40дена со силиконски… не знаеше да фати без. Да не беа силиконските немаше да дојам земи на чико или на медела

3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    18.768
    а големина да не утнам не знам има некој начин на мерење??

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    8.417
    upload_2026-1-6_18-42-38.jpeg

Еве за медела. Кај нас има С и М, јас имам една брадавица С една М :headbang: и М користам. А повеќето се С по аптекиве, јас кога купував само во 1 зегин имаше М.

5. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.232
    Допаѓања:
    6.148
    Јас доев со м, носам д корпа прслуче со вфижбан само, имам полни гради ако имаш помали земи с зошто треба да прави вакум

6. Bulka12

Bulka12 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2017
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    371
    Mlekoto ne se troshi, toa celo vreme se pravi, davaj da cica celo vreme ako treba, ushte se vospostavuva laktacija ne gledaj ich na saatot i pij mnogu voda.
    Prolakninot e najvisok od sabajle i togash bi trebalo da ima najmnogu mleko, a e najnizok na vecher i togash ima najmalku, zatoa i chesto znat cluster feeding da pravat. Pozdrav

На be.unique и fragaria им се допаѓа ова.
  7. p.ilievska

p.ilievska Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    89
    Дали некоја мајка има проблем со поставување на бебето на десна града. И со првото бебе ми одеше на лева града да ја наместам еве истиот случај е и сега. Ретко многу да погодам позиција. Се измачувам.Имам брадавки до мене е проблемот не ми е на рака некако.Смешно и тажно и нервозно истовреме ми е. И др проблем 1 недела е бебуш цица активно 8мин до 9максимум и заспива го будам го штипкам ништо. Ме испуштија со воспоставена лактација. Мислам дека на 1 час сме на града баш поради тоа што не се најадува уваво. Некогаш и помалце од 1час кога го оставам плачи одма. Вчера го доев па му дадов молзено 40мл го испи и решив 1 шише ад да пробам. Направив 60мл од тоа испи 35мл и мирно спиеше. А градиве ги чувствувам дека тежат и како болка. Не верувам да нема доволно. Со првото до 5 месеци се мачевме така заспиваше на града. Не беше некој цицач. Сега страв ми е дали ќе успеам цицни заспи а сакам да го дојам....со првото можев цицни-заспи сега и тодлер имам баш тешко оди.:whew::whew:

8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    18.768
    Јас пишав поназад. На лева научивме да фаќа 99%од времето. На десна никако не сака. Ама тоа сама. Кога доаѓа дома консултантот за доење бебе секако фаа. И на глава да го свртиш ќе фати :rofl: значи фатот не можеме баш да го погодиме. И моето брзо цица 10-15мин макс и денес го мереа 17дена има, во последните 6дена качил 640 грама. Мислам дека ако имаш млеко немаш потреба од ад ама поискусните нека кажат…. Зошто колку што читав градите правст толку колку што ѓму треба на бебето :)

На Feniksgirl и p.ilievska им се допаѓа ова.
  9. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    1.183
    А што прави консултантот што не можеш ти? :)

10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    8.417
    Добро прашање. И мојов со Јасна цицаше профи, со мене мех. Сега знае само на лева да фати, на десна пак не. Некако она го мести убаво да се закачи за града, бебето само па и јас не знаев како.. Звучи дека е инстинкт кај бебето да фати да цица правилно, ама не е баш кај сите така лесно..

На fragaria, EarthFire и Anie93 им се допаѓа ова.
  11. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    18.768
    краток одговор: го мести правилно. Јас истите чекор по чекор потези пак не успевам. Еве саабјле беше, јас после неколку саати пробав сама. Пак сплескана брадавица (facepalm)
    И кај мене на едната само успеав да научам некако. Ова денес друга позиција ни за таа не ме бива. Може ќе научиме до 2месеци имам надеж. Вашето бебе колкаво е? @Cherry333

12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    8.417
    3 мес е мојот ама јас пишав имам страв од маститис пак (иако може не е поврзано со силиконските брадавици) и уште користам силиконски, не сум се потрудила да ги тргнам. А и бебево е чудно со фатот и од шише кога ќе му дадам некогаш шмука убаво некогаш фати пушти прави, така и на града знае да се глупира па страв ми е. И не ја викнав Јасна пак, зошто се знам за доење, имам искуство, освен како да го наместам бебето без силиконска (facepalm).

На Anie93 и EarthFire им се допаѓа ова.
  13. p.ilievska

p.ilievska Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    89
    Значи не сум единствена со местењево на града. Хаос невиден хаха

14. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.232
    Допаѓања:
    6.148
    Мислам дека мене почна да ми намалува млеко во периодите кога има веќе оброци, можно е организмот за месец ипол како јаде да сконта дека веќе нема да пие млеко во тој период? е ама денес ручекот не ми го сакаше и да и дадам цице … цицаше 2мин и се трга, пак пробува и не и тече млекце се нервира :(

15. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    1.856
    Ставај го на цицка пред да даваш оброк, така телото ќе познава дека треба да произведува млеко а и бебето ќе знае дека треба да цица

16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    8.417
    И да не јаде ич после :wasntme:

На dummy и arwen93 им се допаѓа ова.
  17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    1.844
    Не верувам дека немаш ич млеко, да сигурно се намалува ама не би требало до толку. Еве бар кај мене не било така до сега иако често одбивала цврста храна и завршувала на цице. Може немала апетит не и било едноставно до јадење. Мене периодов кога ми одбива цврста храна ми одбива и цицање (најчесто дур вади заби) па си седи уште некое време гладна, најчесто до дремка бидејќи па за успивање цица без проблем и не сака без цице

На Baby warrior и naturally им се допаѓа ова.
  18. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    1.856
    Ќе јаде, тоа се препораки од педијатри, се препорачува на цицка малку пет минути пред да се дава ад

Мојот и пред ад цица малку и после ад, еве го дури куцам јас на цицка трга како да нема видено млеко цел ден а штотуку испи 120 мл формула и башка непосредно пред тоа цицаше малку

На Anastasia579 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    8.417
    Не пишува за ад, за оброк пишува членката.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    1.856
    Не видов, се извинувам :)

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.