1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    182
    Мајки некоја поефтина пумпа до 100е имате ли да препорачате, електрична? Со првото имав на медела, сега ја немам и не ми се даваат многу пари. Гледам има бп локо кроко избор па дали има некоја пробано. Фала ви

2. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    2.503
    Некој совет како да стимулирам гради за колострум? 38ма недела сум, ми закажаа царски за следна недела и ми кажаа да пробам да измолзувам со пумпа. Пробав ставив топли облоги прво,па со рака, па со пумпа 2-3 пати по 15мин/града но ништо, само контракции ми направи. Читав ако предизвикува контракции да не пробувам повеќе и сеа ми е на мисла дека нешто не правам како што треба. Во болница ваљда даваат вештачко млеко додека ми надојде млеко..?

3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    8.415
    Даваат нормално, бебето стимулира највеќе. Јас не сум пробувала да стимулирам, после 2 дена од пораѓај ми доаѓало млеко, а бебињата не ни знаеја да цицаат тогаш, особено второво.

На Lostinparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anastasia579

Anastasia579 Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    94
    Немаш потреба да стимулира предвреме и да собираш колострум.. како ќе ти го стават на града бебе, така ќе се стимулира.

5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    6.144
    Кој ти даде ваков совет? Механизмот за надоаѓање на млеко се случува по пороѓајот најчесто 48h потоа. Измолзување пред пороѓај не се прави, контракции на матката се провоцираат нема потреба ништо на сила, се ќе си дојде немој да брзаш.

На fragaria, Change. и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  6. Lostinparadise

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    2.503
    Во Швајцарија, ми дадоа и еден лист со упатство како да се чува и дека треба да се донесе за пораѓај замрзнато во торбичка, исто и шприцеви од 1мл ми дадоа :?:

7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    18.759
    и тука јасна на курсот ни кажа на која ќе и надојде млеко да го собере и да го шверца на клиника зошто тука не смее :D кажуваа девојчиња на курсот дека имале ама само од себе без да прават нешто

8. Lostinparadise

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    2.503
    Да ако има само од себе, ама ова е буквално на сила :D Па и боли у пм 8-|

9. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    6.144
    Прв пат слушам баш чудно искрено ја не би пипкала тоа, да оставиме на природата да си ја заврши работата најубаво

На fragaria, arwen93 и Lostinparadise им се допаѓа ова.
  10. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    981
    Ако не ти доаѓа само по себе мислам дека не е препорачливо да се форсира
    Сепак консултирај се со некој

11. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    981
    Бебушот мој изгледа почна да цица подобро или па не сака да пие млеко не знам ама неколку дена по ред го фрлам ад особено на сабајле тоа дури го турка со рачињата ме сака и не сака да пие ни 10 мл а си цица од сабајле кога ќе стане
    Се надевам дека не е гладно
    После тоа во текот на денот пие три пати можеби ад 60-90 мл што е малку за него ама цица, е сега не знам колку ама се надевам дека не е гладно
    Едит 5 м е веќе и мислам дека можеби веќе бира по вкус не му е изгледа вкусно ад
    Плус почнав со вкусови веќе 5 дена може и тоа игра улога

12. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.842
    Ако не плаче, енергично е, весело и си полни пелени не е гладно. Мислам можеш да му намалуваш полека АД нека си цица ќе надоаѓа поише млекце ако стимулира града. ете 5м чим сте наскоро сигурно и цврста храна ќе почнете

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  13. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    1.657
    Бебе 18м. Со месеци цица наутро одма после спиење и навечер пред легнување. Утрово осетив нелагодност некоја во градите, за после да почнам да ги осеќам топли, тешки и како од внатре да ме чешаат. Минимално ми се зацрвенети, но меки. Гинеколог ми рече да се измолзам малце и да стаам ладни облоги. Пробав со пумпа, едвај 5 капки..бебе јадено од сабајле, цицна 2 3 мин и после бљуцна млекце изгледа многу му дојде :( коа ќе стиснам шприца мал млаз..што да правам? И од што може вака да ми се случи? Не сум молзела, не сме имале повеќе подои, стварно не ми е јасно :(

14. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.503
    Ништо страшно, може и ако си ги натиснала / си лежела во спиење на гради и сл така да се случи како некое запушување. Мој совет, масажи да и после масажите листови од зелка , мене тоа најмногу ми има помогнато. Значи ставаш лист зелка малку ќе го гмечиш пред да го ставиш на града да пушти како сокче, и од време на време кога ќе стане топол припиен смени го со нов, неколку пати во денот прави вака за два три дена би требало да помине, ако не оди на една контрола чисто за секој случај

На Dream girlll и angel4444 им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.203
    Допаѓања:
    78.286
    Каде на дежурен да одам за мастит? Од вчера болка почна, вечерта страшна болка, дигнав и температура и имам од вчера сеуште без прекин... Сабајлево цела десна страна на градата ми е жар, прошарана градата и има топка тврда ... рака неможам да кренам, како движам ме боли дури.. Спиев со зелка, цицаше малово од таа града и вчера вечерта и сабајлево.. Вчера и под туш масирав.. Што ме снајде незнам после година ипол доење... Ама мн време не беше цицана од таа града, така се погоди (24ч)... и ете беља.

16. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    1.657
    Мене ме опорави зелката вчера..ладни листови менував постојано, синоќа мн цицаше дека имаше температура еве пак така осеќам, одма ставив.
    Не ми се верува уште дека ова ни се случува после годинаипол доење (facepalm) @mariz

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.203
    Допаѓања:
    78.286
    Ние толку доење...

Бев на дежурен, мастит е... :( Покачени леукоцити, црп и неутрофили, оток и грутка на града... Молзам со топли облоги и масажи, искача жолто млеко. А од другата неболна, бело нормално. Ќе ја одбивам, таман 10 дена на антибиотик ќе бидам, па ако направам некоја грутка и на другата или на истата, уште бар ќе сум покриена со терапија... :drunk: Мислев до пролет да цица, ама ајде еве го каде е. Сега му е мајката, да не имам после и со одбивањето пак вакви маки.. Ми рекоа масажа со топло, па малку одмолзување, па после зелка или ациди борици да држам.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.843
    Допаѓања:
    15.016
    Мене од 16та недела бременост ми течеше колострум, пред да се породам течев со месеци од градите, кога се породив веќе пред мастит беше ситуација со надојдување на дополнително млеко.

19. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.503
    Јас со првото дете многу често имав проблеми со градите и грутки, само зелка ме спасуваше, сега овој пат до сега не сум имала проблем (да не се подречам) , многу е болно и непријатно. Само да поминува брзо и лесно:)

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    4.199
    Како да знам дали имам доволно млеко? Кога му стискам од градите за да му дадеме капки едвај ќе истискам а не пак само да ми тече како што сум читала овде. А кога бебе цица некогаш тоа трае и по саат време а некогаш бара брзо после тоа пак. А само на мајчино сме. Ама па по пелените гледам дека е океј по 4-5 пати кака во денот.