Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. ChristmassTree

ChristmassTree Истакнат член

Ufff so ne pram ... Deka so carski bev ne mozham da se tushiram so topla voda ama na umivalnik samo gradi mijam so topla voda kolku shto mozham da izdrzham i se masiram. Gi masiram gradite so eucerin maslo za strii pa pred podoj gi mijam zs mi e strav da ne ima na pupkata
    Zelka stavav prvite 2 dena i toa mi pomogna ama mleko samo plus imam ...
    Se nadevam poleka poleka kje se namali... I regulira

2. Верче4

Верче4 Популарен член

Мамички мене ми е страв бебчето да не ми се одбие од цицање од кога го фатија грчевите несака ни да цица едвај со сила му давам и навечер морам ад да му дадам гладно е, добро си цицаше и напредуваше сега тешко 5 мин не сака да цица што да правам со овие грчеви се ни пореметија, да не снемам и млеко од што не цица убаво :( што да направам?

3. slobodka

slobodka Популарен член

Abe zosto da nemozes da se tusiras so topla voda? I jas bev carski i se tusirav bez gajle.

Girl-Rabbit likes this.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Pa daj nesto za grcevite... Bekutan od anason, kim, probaj so sirupce, kapki...

5. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Бев на гинеколог сабајле, ми препиша амоксиклав 2х1 . Ми рече пред доење топли облоги, после подој ладни од зелка или ацидиборици. Исто и да се одмолзувам после подој да не останува млеко во градата.
    Тебе за колку време ти помина? Многу ме боли грутката , прво ме болеше само кога ја допирав, сега цело време осеќам болка

6. mariz

mariz Форумски идол

Pa temp za den ja snema, samo sto pocnav da pijam antibiotik. A grutkata za dva, tri dena... Zemi cim ti e sube da se tusiras so topla voda, stopli so pegla za alista tetra pelena i stavaj ja na gradata i posle racno odmolzuvaj, nikako so pumpa..

Kom.pot likes this.
  7. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Јас не одмолзував после подој, така пак стимулираш млеко, туку веднаш после цицање облоги со ладна вода (тетра натопена со ладна вода) па ладни листови толчена зелка. Дур цица масирај ја грутката!

Girl-Rabbit, Kom.pot and joy1 like this.
  8. Верче4

Верче4 Популарен член

Па му давам и бекутан и капки колипрев и гас бимби ништо не помага.

9. mariz

mariz Форумски идол

Zovri 100ml voda, trgni ja i stavi 2,3 zrna samo kim, kje pusti boja kje vidis zolto stanuva, posle toa dodadi bekutan granulite vo taa vodicka... Mojov nemase nesto mn grcevi, ama od ova si ispustase odma gasovi... :)

Верче4 likes this.
  10. Верче4

Верче4 Популарен член

Ај баш ќе пробам вака, а колку можи да давам дневно од ова?

11. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Patronaznata sestra na prvoto idenje dpma mi kaza da ne koristam mlekp za.telo I parfemi dodeka dojam za da ne se odbie.nie sme 3+ I neznam dali da pocnam da.koristam. isto me interesirq onie majkicki koi pazele na jadenje radi grcevi koga pocnale da.ja konzumiraat taa hrana?

12. mariz

mariz Форумски идол

Dva pati po 50ml.. Jas ako sakase mu davav i odednas 100ml, ednas vo denot..

Asja and Верче4 like this.
  13. Elena ena

Elena ena Популарен член

мамички дали некогаш ви се има десено да го земете бебчето да го доите и уште пред тоа да ја фати дојката на вас веќе ви тече млекото .. 2,3 пати ми се деси и да го земам бебчето во раце и млекото почнува да тече... зошто така ? :?: инаку месец дена сме

Girl-Rabbit likes this.
  14. macunka

macunka Истакнат член

Мене така ми се има случено,најверојатно е поради многу млеко и притисок и млекото тече,мислам дека не е страшно

Elena ena likes this.
  15. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Ах бе женички, јас денес завршив на имфузија. Имам маститис и апцес огромен. Ужасно е болно. Ќе примам инфузии и антивиотици, и ако нема резултат на хирургија да го пресечат да истече гнојот
    Најмногу ми е криво што бев уште минатата недела кај матичната гинеколог и ми рече само со облоги ќе помине. Да почнев тогаш со антобиотик ќе се спасев

16. Eli23

Eli23 Форумски идол

Ајде вака едно прашање да поставам, дали има некој искуство.
    Малата не цица веќе 4 месеци, количината млеко ми е намалена. Не се молзам оти можам само 10мл да извадам преку сила.
    Тоа со рачна пумпа.
    Дилемата ми е дали со соодветна стимулација (програм на електрична пумпа) би можела повторно да воспоставам лактација?
    Малата нејке да види града, не си пие одмолзено без проблем. Секако, тогаш кога имало.

Знам дека @Kaetana има големо искуство за доење, може се сретнала со нешто вакво во литературата.

ines.h likes this.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

@Eli23 Ne znam za kolku dolg vremenski period stanuva zbor,otkako si porodena. Stom osekas deka imas seuste mleko vo gradite,mislam deka ne bi bilo problem.Laktacija mozes da vospostavis so molzenje no intenzivno i aktivno na 2-3 casa,sekoj den. Prvite denovi ne ocekuvaj vidlivi rezultati,no sekoj nov den litrazata na mleko ke odi nagore. I da,tecnosti,bistri sokovi,Lakta miks caj,navremeni obroci,stimuliraat pogolema kolicina mleko....

Kaetana likes this.
  18. Eli23

Eli23 Форумски идол

Малата напраи 9 месеци вчера, активно доев 4 месеци, се одмолзував два месеци. Значи 3 месеци не сум се молзела и слично.

19. ines.h

ines.h Популарен член

. I jas momentalno sum so toa cuvstvo , mislam imsm mnogu malce ili nedovolno da kaxam a so pumpa edvaj 30ml izleguva, i od strav mu davam prihrana, puknav so doenjevo od prviot den si imame problemi se nesto ne e kako treba, ajde Kaetanke pisi

20. Верче4

Верче4 Популарен член

Isto I jas edvaj vadam 30 40ml na grada go stavam samo nekoja minuta ke pocica I bega se nervira I moram da mu dadam ad dali I od zeskovo nesaka da cica neznam sto e mi e strav da ne go izgubam mlekoto.