Здраво мајки Вчера се породив со царски. Млеко сеуште немам иако го ставам бебето на гради со надеж дека ќе надојди за 2-3дена. Бебето сеуште не е јадено, не сака ни адаптирано да пие а за чудо е мирно и не плачи многу,си спие. Жолтица нема Некој совет?
Сигурно му имаат дадено барем малку со шприц? Првите 24 часа и на нив им се приспособување, знае да се случи и да ги преспијат. Ќе почне да јаде, а ти продолжи да го ставаш на града за стимулација, ќе си дојде млеко, и така ептен малку му треба моментално.
Веќе почнува да се воспоставува лактација, не би ти препорачала да се молзиш пречесто за да не си направиш хиперлактација а со тоа и проблемите што си доаѓаат. Ако сакаш молзи неколку пати за да имаш некоја залиха ако сметаш дека е гладно, ама не многу. Исто така во 12 недела според термин им е и 3 скок па може и затоа повеќе да е плачливо отколку што е гладно.
Јас сум породена спонтано па млеко ми дпјде 5ти ден од пороѓај. Ќе дојде немај гајле се ќе биде ок, инаку ад им даваат во родилиште со шприц секако
Сега најважно ти е многу одмор и многу течности. Обиди се што почесто да го ставаш бебето на града. Сигурно му даваат малку адаптирано. Кај мене од третиот ден ја намалија дохраната за бебето, за почесто да цица. За жолтицата чисто информативно – често се појавува после вториот или третиот ден. Ти само биди мирна, лесно закрепнување и гушкај си го бебчето
Здраво мајки, 2-3 дена беше во ред имав доволно млеко еве денес пак се намали млекото, ноќеска исто немав доволно сега му дадов што имам собрано и се смири... Продолжив пак со молзњето после секој подој.. кога спие преку ден пример побрзано 2 часа дали да го будам за да цица?Каде грешам? Многу се трудам за да останеме само на мајчино млеко но после цицање тој е гладен му давам што имам собрано и измолзено во текот на денот но тоа не му е доволно му дававаме неколку пати ад но само кога немав од моето а тој беше гладен .. на 25.02 наполни 3 месеца а 5100г. е. Кога е гладен плаче после цицање си ги цица рачињата, вака е весело бебенце не е плачко. Многу често бара да цица скоро на 1 час а не ми доаѓа за толку брзо млеко но јас секогаш го понудам кога бара
Do prethodniot mesec bese se vo red si kacuvase super no posleden pat koga bevme na kontrola imase kaceno samo 250gr za eden mesec posle kontrolata go dev pocesto mu davav sto imav zamrznato od moeto i 2 pati ad mu dadov bidejki nemav dovolno od moeto posle 8 dena imase kace isto 250gr za 8 dena sega taka prodolzivme pak so doenje no eve pak problem so mlekoto
Dali slucajno ste proverile oralni restrikcii? Odnosno lip tie/tongue tie? Mozno e ako ima nesto takvo da ima problemi so fatot i bebeto da ne uspeva da cica dobro i da ne se najaduva. Sledstveno, mlekoto da namaluva. Ne velam deka e vo toa problemot, no e uste edna moznost.
Chim ti polni peleni nemash gajle. Kolku poveke bara davaj mu. Samoto se regulira. Saat cica bidejki e ushte malo, dur da mu se razvie muskulatura ke stigne do 5 min da cica i da zavrshi. Ako vo neshto se somnevash i ne si sigurna binte sovetuvala Jasna konsultantot da ja kontaktirash. Dve deca so pomosh nejzina, prvoto dve godini i 3 meseci, a vtorovo ekskluzivno veke 6 meseci.
Jas nemav sreka so mojot pedijatar, ne bese zainteresirana da proveri, toa jas kaj moeto bebe sama go primetiv i posle Jasna konsultantot za doenje mi go potvrdi pa mi dade vezbi. Inace mislam toa na Uvo Nos i Grlo se pregleduva... Slicno i moeto bebe cicase po saat a non stop kako nenajadeno i ednas nakaci samo 80gr za 10 dena a cicase postojano... Iskreno i okolu 3 meseci toa e normalno za niv i plus se vo skok na razvoj ama ete se e dobro da se proveri.
@МаМама!!! дневно е доволно 15гр да накачува минимум. Така да пола кило минимум месечно треба но и за почеток и тоа не е страшно ако не качува 15гр дневно, поважно е да не паѓа…. Консултирај се со педијатар.