Земав медиум со 3 капки и пробавме го прифати, ако не беше само среќа. Меѓутоа доста побрзо течеше, се надевам нема да и стане омилено. Ќе гледаме да даваме навистина ретко, не би сакала да ми се одвикне од доење.
А дали ви се случува на крај на денот, еве ова време околу 10-11, да осеќате на цицање дека имате премалку млеко?
Мене со првото не ми се случи, ама вториов пат Вчера испаничив во прв момент кога приметив, утрово гледам сеуште е така До кога ќе биде вака? Се средува со воспоставување нормална лактација?
кај мене не е средено за некој ден прави 4м ама сум гледала мн видеа смешки за тоа на нет и дрѕгарки ми кажувале па мислев кај сите е така
Девојки помош, блиска моја се породи пред 10дена, и од старт има проблем со рагади на градите, со крв, јаки болки итн. Го дои бебето со силиконски, малку се извлекоа пупките, ама раните се страшни. Мачка Ланолин ама не поминува вели. Бебето е на комбинирана исхрана пошто падна на килажа. Јас не сум имала вакво искуство , па давајте совети? Става и од нејзиното млеко, се луфтира, ама џабе.
Од мое искуство нема лек само со голи гради да седи да заздрави и да не дои на таа града. Од погрешен фат и се рагадите нека викне консултант. Мене ми остана брадавицата оштетена засекогаш за жал
Доаѓа патронажна сестра секој ден, во Австрија живеат тие. И таа ја советува да не дои толку често, да има време да заздрават раните. Ама така градите и се стврднуваат, преполни со млеко па се плаши од мастит.
По малку да одмолзува со рака колку да и олесни јас така правев, со пумпа пробував уште толку се разранив. Може да проба зелка да става, масажи со топла вода нема друго. Кога ќе и заздрави на фатот да работи.
Има на медела хидрогел перничиња што се стават во фрижидер и се ставаат како ладни подлоги .Црн чеј силно дозирн.Изладен и на тупфер како облоги. Најбитно е мајката да научи да го мести бебето .Додека не научи ќе има проблеми.Силиконски не и треба и треба само да почека бебето убаво да ја отвори устата па колку може поголем дел од брадавицата заедно со ареолата да ја стави во устето на бебечето.Штом ја боли додека дои не е правилно наместено! Фатот е плиток и ќе добива рагади. Нека се одмочзува со пумпа рачна или рака . Побрзу оправање на мајката и се надевам дека ќе продолжи да дои.
Нека си става на брадавиците и од млекото нејзино. Најдобар лек. Јас успевав да измолзам со пумпата на понежен режим и најмногу ме спасија школките од Хаакаа (сигурно може да ги најде или сличен производ) дека тие го влечат млекото под вакум а не силни како пумпа. Со нив собирав многу млеко без мака за брадавиците. Нека и помине брзо
Да, при крај на денот како да има помалку млеко. Гледај да пиеш повеќе течности попладне, латил чај, Лактамикс капсулка.... Во текот на ноќта си се полни млекце.
Мислам дека не е така како што изгледа, млеко секогаш има и се обновува на пола саат како што имам гледано од консултант за доење. Сè дури цица бебето млеко би требало да има ако пиете течности и јадете редовно и ред други фактори. Дури во еден случај од дехидрирање на една мајка што ѝ снемало млеко пак ѝ се вратило со цицање на бебето. Сè дури бебето напредува како што треба, има мокри пелени, задоволно е поголем дел од денот, не мислете дали имате или немaте доволно млеко. Нормално е ако има скокови, за време на одредени промени, спознавања што му се случуваат, да биде пораздразливо и да сака да цица повеќе заради утеха и сигурност.
Дојам веќе 10 месеци и од скоро имам проблем со брадавиците. Ми станаа суви, рапави и како распукани, црвени како ранички. Прво беше на едната града, а од денес гледам дека се појавува и на другата. Осетувам болка и малку печење при доење. Дали некоја имала вакво искуство? Дали може да е нешто
На оваа пумпа мислиш, така: https://ananas.mk/proizvod/haakaa-pumpa-100ml/958252 Добра е за вадење млеко? Јас ја имам електричната на Kikka Boo, ама ми треба и нешто вакво и лесно преносливо
Да таа, и ми вади повеќе млеко од електричната пумпа (исто на Kikka Boo, на бионик режим). И школките исто така вадат млеко. https://haakaa.mk/product/silikonska-skolka-set2/