Дали давате пробиотик на бебиња што се на ексклузивно доење? Ние дававме до 3м до кога траеа грчевите. Педијатарот рече веќе не треба и прекинавме. Не знам дали да давам на своја рака.
Здраво мамии. Бебето е 9м, денски цица сабајле, попладне за втора дремка и навечер за спиење. Сеуште не одам на работа ама сакам денското доење да го прекинам. За навечер планирам до годинка секако. Како сте ги успивале? Многу тежок спијач е уште од мало или нишкање или цицање или двете... е сега ако почнам за извесно време на работа не знам жената би го чувала дали ќе може да го нишка. Нормално ако го научи сам да заспива ок не би ми пречело. Цуцла не прифати, количка/возење во кола боже сачувај, така да немаме опции за успивање на друг начин. Совет некој?
Zdravo zenski, da ve zamolam za sovet ili iskustvo .. se izmolzuvam od tret den po carski, bebinjata ne se doma na intenzivna mi se,predvremeno rodeni 28ned.. mlekoto na pocetok go skladirav vo posebna kesicka sekoe molzenje, potoa nekoja od sestrite na intenziva mi rece 2-3 vo ista skladiraj.. i pocnav na sabajle toa mleko koga ke go izmolzam go ostavam vo kesata vo obicen firzider na 3 stepeni i slednoto izmolzuvanje po 3h go dodavav vo istata kesicka i togas go stavav vo zamrznuvav na -18. (tolku i sobiraat kesite 300ml a jas i tolku vadam na izmolzuvanje po 150ml) -l denes slusam deka ne smeelo taka da se mesha mlekoto ♀️ sto da pravam ?! sovet, iskustvo?
Не давај нема потреба. Мојот педијатар рече само да дадам пак ако одиме некаде на одмор. Една недела пред да одиме и додека сме на одмор.
Мајки, тие што сте доеле подолго (има 16 месеци, желба ми е до 2 годинки да тераме), колку подои сте имале во денот кога се вака "големи"?
Тогаш 2, наутро одма после спиење и навечер пред легнување. Од 18м остана само тој навечер и на 20м се одби скроз сам
523. Не се тргаа од цицка по цел ден и цела ноќ. И тоа после 15м некаде почнаа така. До 22м доев и ми се упамти тој период
Бебе активно цица и убаво фаќа дојка, ама последниве денове бара цицање на секои 30 мин. Напредува во кг и повеќе од што треба. Често е нервозна,еден ден може да спие неколку часа а друг одвај ја успивам и ја оставам плаче. Нормално ли е ова? Поготово со доењето? Малце е исцрпувачко...
Кластер доење... ќе си ја зголеми побарувачката, па ќе прекине така да цица. Некој ден ова ќе потрае, ќе се стабилизира.. Колкаво е бебе?
Три недели. Си цица активно и допро напредува. ( го мерам дома) ама на 15 мин бара.ако не е градата шмука раце или цуцла
Здраво мајки, читав долго во темава ама не знам дали нешто пропуштам Бебето ми има 15 дена, ка ставам на града од сам старт, во болница бевме ден ипол и таму имаше само капки колострум Ми надојде млеко трет ден по породување со жештина во гради и беа тврди, но не му е доволно да го најаде. Пијам премногу течности, најмногу сок од јаболко и леден чај, земав и боза, масирање при туширање и чајот за доилки на хипп. Одма зедов пумпа електрична на Лорели и измолзувам плус уште нешто. Има рефлекс за цицање дури и сила сега веќе има да повлече. Навечер и ноќе надојдува млеко но период кога она спие. Редовно ја ставам да цица кога и се јаде но бара уште. Дајте ми дополнителни совети - следно ми е на список апчиња за доење и Јасна но не сум од Скопје. Пиеше 30 мл сега веќе бара и пие 60 мл формула Хип Комбиотик. Јас од двете гради измолзувам 30-60 мл на молзење. Прво ја ставам на града па и давам мое измолзено и на крај формула. Ми се чини ова дека нема крај. Пријатен ден
Оф мајка многу и даваш како што гледам. Тоа 60мл макс на 3ч само формула треба да пие. Значи ако измолзуваш 60мл тоа е цел оброк плус ќе си направиш хиперлактација. По мене треба само да цица, ама бидејќи не доев ќе пишам само од аспект на формулата сметам дека ти е непотреба и доаѓа премногу , па за доење ќе пише некоја членка...
И јас мислам дека можеби е многу Да не плаче од грчеви? Пиши и на Јасна секако Навистина многу помага
Дојдов само нешто да споделам во темава. Доев успешно 1 година и две недели. Престанавме со обострана желба јас и бебка. Т.е. јас сакав подолго да дојам но морав да престанам од здравствени причини, а бебка се одвикна почна да вика “нее” кога ќе и покажев града. Откако се роди до вториот месец имаше страшни грчеви. Ништо не ни помагаше ни капки, ни сируп, ни масажи, ни топло… Тоа време пиев доста од чајот за доилки Лактамикс и на Веледа. И двата се со грчко семе (fenugreek). Според некои последни студии е докажано дека грчкото семе предизвикува грчеви кај бебињата. Мене од чаевите ептен ми надоаѓаше млеко затоа и ги пиев. Дали е случајност тоа што бебка имаше грчеви баш кога ги пиев чаевите не знам ама ме замисли кога прочитав за студиите и си реков можеби заради тоа имала грчеви.
И јас мислам дека многу е тоа за бебе од 2 недели. Ако цица, плус пие измолзено 30-60 плус АД 60мл, тоа е многу според мене. Бевте ли на контрола на мерење? И моето е две недели и сме само на доење, некогаш знам да измолзам 60 исто од двете гради ама последниов пат не го испи и сега само цица, супер напредува. Како знаеш дека не е најадено само од цицањето? Имаш ли уште млеко кога ќе стиснеш града после цицање? Викаш дека навечер имаш повеќе млеко, нели се буди на 2,3 часа да цица па да си исцица убаво? Чим молзеш 60 мл после цицање или измеѓу имаш доволно млеко за да се најаде мислам, ама секако консултирај се со Јасна ќе ти каже најубаво, ова е само мое мислење. инаку да надополнам, исто пијам сок од јаболко највеќе и ледени чаеви и лактил таблети, на своја рака ги земав.
Прво ја ставам да цица негде околу 20 мин на една па 15 20 мин на друга града, после и давам претходно измолзено тоа не е секогаш 60мл туку макс некогаш успевам 60(инску во просек е 30 мл и тоа по пола саат молзење на града) затоа што оставам и да цица и после тоа пак е гладна не и е доволно и затоа на крај спремам формула која зависно од тоа колку претходно конзумирала ја пие. Некогаш остава. Некој ден и само со едно молзење од 40 мл сум ако другите термини за хранење ја ставам да цица прво. Инаку на контрола ја мереа и ок беше тежината не е ни премногу ни премалку ама комплицирано ми е вака сакав да поедноставам. Колку време вашите бебиња цицаат за да се најадат? Не знам дали е премногу ова и за брадавиците да не испукаат или крварат..
Мајка не можеш да мериш колку е најадено само според тоа колку време седи на града. На почетокот моето и по саат време и кусур цицаше а во болница ми рекоа 15 мин на едната па 15 мин на другата и тоа е најпогрешниот совет што сум го слушнала и ако го следев и моето гладно ќе останеше. Остави ја нека цица колку сака макар и по цена на тоа што ти ќе треба да и седиш така додека таа сака. На почетокот немаат многу сила и им треба повеќе време за да се најадат. Како ќе поминува времето и времетраењето на цицање ќе се скратува и побрзо ќе се најадува. Штом е океј со тежина не форсирај ад. Најефикасно решение за повеќе млеко е што почесто на гради за да стимулира така што давај и почесто нека цица, дури и да си сигурна дека немаш.