Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.591
    Допаѓања:
    6.722
    Да,се сеќавам и јас давав на првото waya сега никој не ми кажа.Од кога се дава?

2. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.591
    Допаѓања:
    6.722
    IMG_20260629_222829.jpg
    Дали овие заедно се даваат доколку бебето е на ексклузивно доење или??

3. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.620
    Допаѓања:
    5.128
    Заедно, обично кога менувам прва пелена после спиење и плус Биогаја. До 1 година вака ќе правиме, сите три заедно. Полесно ми е така, за да не заборавам потоа во текот на денот.

На Bebce1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.620
    Допаѓања:
    5.128
    Пробиотик Биогаја му давам од почеток, после втората недела, и сè уште му давам (10,5 месеци е бебе), по препорака на доктор.

На Bebce1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.541
    Допаѓања:
    19.655
    Не давав ниту еднаш, нема потреба

6. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.541
    Допаѓања:
    19.655
    Чим имаш млеко и ти надоаѓа баш нема потреба бебе да пие формула според мене. Ставај го да цица ти со формулата само компликации плус ќе си направиш, ако сакаш да доиш само не му даај адаптирано и не зголемувај туку намалувај го. Давај на бебе да цица кога ќе сака, ќе си имаш млеко толку колку што му треба. Телото создава млеко кога бебето ќе цица. Мој совет ти е да не користиш пумпа доколку немаш потреба. Купи си од хаака мк бубамара со вакуум синира млекце што ќе тече. Не знам вака поконкретно како да ти помогнам ако сакаш нешто прашај.

На strelec231992 и MeowMeow им се допаѓа ова.
  7. Макаронкаа

Макаронкаа Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    61
    Кој витамини ги пиете за време на доење?

8. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    3.000
    Пренаталните што ги пиев во бременоста, Премама.

На Макаронкаа му/ѝ се допаѓа ова.
  9. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    31
    Здраво мамички што доите, ние сме скоро 2 месеца, планираме да одиме на некоја прошетка еднодневно( на околу 1 h од градот). Прашањето ми е како да се организирам за доење додека сме таму,? Дали претходно треба да се измолзам, дали во такви случаи давате адаптирано или доите било каде ? Следен месец сме и на блиска свадба па би значело секое искуство какп да постапам.

10. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    5.533

Кога ќе му се пријаде на бебе, тпгаш му давам. Не се срамам да дојдам јавно. Нормално, соодветно ќе се наместам колку што можам, ама не паѓам во несвест ако гледа некој и прави фаци. Знам дека во Македонија луѓето се такви, но потребите на бебето се секогаш на прво место.
    Во рестораните мислам имаат соби за доење или некое лоби каде што ќе можеш да седнеш и да го надоиш бебенцето,да не си одма директ на маса ако не сакаш така.

Искуство со одмолзување и после давање млеко на бебе, немам, не знам како се чува и дава, па некоја друга мајка тука мпже да ти помогне.

На Cvetce_ и MeowMeow им се допаѓа ова.
  11. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.311
    Допаѓања:
    2.245
    Исто како и дома. Дој си најнормално мајка.

12. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.727
    Допаѓања:
    3.200
    Јас молзев и давав од шише затоа што ми беше многу тешко да се наместам, имам големи гради и бебе не фаќаше најубаво. Ама после 6-7 месеци кога порасна и фаќаше поубаво доев сегде. Нема срам од доење во јавност, ама ако поради некоја причина тебе ти е поудобно да дадеш шишенце, исто не е страшно. Само исто треба да знаеш дали бебето фаќа шише :)

13. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    2.033
    Здраво мајки, вие што доите не интересира искуство, бебе има 11 месеци, го дојам цело време.
    На почеток давав малку формула, два пати денот по 120 мл ама откако фати коксаки ми го одби постепено тоа млеко и од тогаш е само на доење, ама доење на секое.
    Вади и запчиња па можеби затоа често бара цице, во последно додека јадеме бидејќи во скут го ранам некогаш и си бара да цицни, цицни касни каша, така прави :)

Друга мака имам, го навикнав да цица во спиење, така заспиваме и сега кога ќе се разбуди без цице не знае да презаспие, сега откако го отфрли и цуцлето лудница е со цицање:)

14. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    4.671
    Мајки дали некоја имала сличен проблем? Имаме успешно доење веќе речиси 5 ипол месеци и освен на почеток првите две недели додека да фати убаво, не сум имала никаква болка ни проблем. Ама од скоро почна пак да ме боли кога цица. Претпоставувам дека сега е по љубопитно па се го интересира, цица па се пушта се врти па пак ќе се намести па се тегне без да ме пушти буквално си игра ми ја џвака брадавицата. Почнав да имам болки и морав да ставам ланолинска маст пак (ја немав употребено со месеци) ама боли страшно. Неќам да се доведам до ситуација да ми прекине млекото ама и болката не се трпи. Проверував да не има запче на повидок па да е од тоа ама нема.

15. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    2.033
    До толку неиздржлива болка е ? И да нема запче непцата му се цврсти, мене ме штипеше со непцата ама издржлива болка беше, не знам како е кај тебе.

16. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    4.671
    Мала рана ми има направено на едната града, затоа ме боли. Гледам повеќе на другата да го ставам или ако има подолга пауза на пример навечер, да ставам ланолин за да стои подолго. Не дека е неиздржлива болка ама не знам дали е нормално после толку месеци пак да имам ваков проблем.

17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    2.264
    ќерка ми кога вадеше прво запче така лошо ме тегнеше и ми беше непријатно цицањето неколку дена. Можеш да пробаш со силиконски дали ќе биде подобро

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mileystar

mileystar Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2011
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    2.101
    Здраво мајки,
    како тазе нова мајка имам некои прашања во врска со доењето ако може некој да ми каже дали одам на прав пат.Бебчето ми е скоро два месеца и цица и даваме дохрана.
    Јас немам многу млеко и покрај тоа што се имам направено да имам млеко и со јадење и течности пиење,баш со пумпичка се измолзив и од двете гради излегува околу 40 мл што нормално е малку и после цицање бебчето плаче и бара уште.Педијатарот ми рече да не ја дојам секогаш кога е гладна туку на 4 или 5 саати да се наполниле градите убаво,ама деновиве јас форсирам да ја ставам секогаш на града за да нели му даде сигнал на телото да продуцира повеќе млеко подобро било така,ама пак после цицање давам Ад.И искрено сега не ни знам колку цица ама штом плаче не е доволно и не знам дали е во ред што одма и давам дохрана.Се плашам дали ќе качи на килажа бидејќи на последниот преглед не качи многу и не знам дали грешам некаде…
    Инаку сега од ден на ден гледам дека нејзината побарувачка е се поголема и бара повеќе млекце.Што мислите дека треба да сменам и што да пробам?

19. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.541
    Допаѓања:
    19.655
    Мислам доколку зголемуваш ад ја губиш шансата да бидете само на доење, ако тоа го сакаш. Можеби се научило побрзо да добива млекце од шише па е нетрпеливо. Ставај го да цица почесто, не молзи млеко туку само на града. Тоа што ќе молзеш нема врска колку млеко имаш. Колку често ќе цицатолку ќе се прави млекце. Исто така ако не паѓа у килажа мислам дека не е страшно. И минимално да е покачување пак е.

На arwen93, Cvetce_, mileystar и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    186
    Само на града, не давај шише, нека цица колку сака...
    И консултирај се доколку имаш можност со Јасна, во врска со доењето.. доколку сакаш да останиш на доење.

На mileystar му/ѝ се допаѓа ова.