Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    867
    Допаѓања:
    4.693
    Тој педијатар што ти дал таков совет за доењето дипломата да си ја фрли во канта. Баш спротивно е од тоа што ти го кажал. Толку. За другото нема да се повторувам, веќе ти пишале членките погоре.

На naturally, Harper, arwen93 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    232
    4-5 саати е ужасен совет. Градите се секогаш полни, може да тече млеко со послаб/појак интензитет. Јас имам исто бебе два месеци, првиот месец бев хаос со крваренње на брадавици и цело време цел ден доев, па давав ад па се пумпав. Малку е да кажам дека полудив. Реков дека ќе исфрлам пумпа и ќе ставам нонстоп на гради без да гледам саат. За 2 месеци качи бебе 2кг со ексклузивно доење. Пробај да пиеш чај за доилки, имај убава исхрана за да имаш сила, не се обесхрабрувај и не заборавај дека тоа што цица бебе денес е нарачка за млеко за утре. Секој ден така и ќе се балансира како што треба. Доколку не ти е важно да е само на доење тогаш терак и со АД напоредно за да оддржиш лактација, еден оброк доење па ад, па доење…

На monibejbi, Anastasia579 и mileystar им се допаѓа ова.
  3. therealV

therealV Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Мамички и јас сакам да ве прашам за мислење. Полниме за 5 дена 2 месеци, ексклузивно доење , кога наполни една недела дадов цуцла, првиот месец напредна одлично, сега не толку, последните две недели кога ја ставам на цице се лути , се врти не сака да фати, кога и давам цуцла веднаш се смирува, преферира цуцла од цице. Шише немам дадено воопшто. Ке се консултирам и со специјалист за доење но сакав да слушнам и ваше мислење

4. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    198
    Тој период имаат скок во развој, и знаат да одбиваат цицање.
    Давајте да цица кога е поспана, сонлива, во тивко, бел шум.. кај нас исто беше таков период.

5. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    1.246
    И јас дојдов да прашам за истото. Малиот е месец ипол и последната недела не цица ич убаво. Ќе фати да цица и после мн кратко време се трга и плаче, има гасови и го заболува мешето. После тоа пробувам пак да го ставам де на едно де не друго цице ама тешко да фати и пак брзо се лути и се трга. Мислам дека не е најаден, он не плаче нешто за јадење си спие ама мене ми е на мисла. Денеска се измолзив два пати и од шишето пиеше без проблем. Имам млеко, вадам доста со молзење. Дали сте имале ваков период и како сте го надминале? Не сакам да му давам од шише цело време за да не се одвикне од цицањето.

6. therealV

therealV Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Исто и мојата почна од месец ипол така да прави. Не плаче нешто многу и таа, навечер сврзува 5 саати сон, ама на контрола педијатар рече сега да ја будам на 3 саати пошто стагнирала килажа. Јас сега почнав да не давам често цуце , гледам ја преферира а и фатот на цице и се влоши . Ме интересира и мене дали некој има искуство како надминале тој период?

7. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.395
    Допаѓања:
    2.049
    Тоа што вадиш мн малку млеко со пумпа не значи дека немаш млеко, бебето повеќе влече со цицање од пумпата. Мене од градата ми прскаше млеко а со пумпа едвај 30 мл вадев
    А за докторот вака част, па баш со цицање надоаѓа повеќе млеко, така се воспоставува лактација.
    Ставај бебе почесто на града, пиј течности, чај за доилки од дм е добар и вкусен, пиј безалкохолно пиво и масирај гради, не можи да немаш млеко или имаш или немаш

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.567
    Допаѓања:
    19.714
    моето пиеше измолзено млеко по неколку пати во ден првиот месец, месец ипол затоа што имав многу рагади… користев авент шише со најмал проток има на јт видеа побарај како треба да се држи шише да е најслични на града протикот

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Zlatnata Sirena

Zlatnata Sirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2023
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    88
    Zdravo devoki sakam da slusnam sovet od majki koi dojat. Prashanjeto mi e posle kolku vreme vlegle vo nekoj red so doenjeto? Na kolku saati bebeto bara da cica ? Dali non stop e na grada? Dali moze da se vrzat 2 do 3 saati bebeto da e najadeno i da se odmori malku i da pospie. I ako e taka posle kolku vreme se fatilo vakov red? Dali pocetokot e poiscrpuvacki so doenje i dali posle 2 mesec moze da se vospostavi red primer cicanje 3 h pauza pa pak?

10. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.324
    Допаѓања:
    2.319
    После cluster feeding фативме некој ред значи после првиот месец знаев веќе кога сака да цица, не беше на града цело време. Секое бебе индивидуално има потреби, не може да се генерализира, некое бара на 2 саати, некое на 3, некое на 4, некое ја преспива ноќта, некое станува да цица.
    Тоа нон стоп на града значи кластер фидинг и тој период мора да се помине. Штом ќе заврши тој период ќе фатите некој ред, знам дека изгледа како да трае вечно и не можеш ништо друго да фатиш да сработиш ама ќе поднамали понатаму. Исто така може повеќе да цица кога е во скок.
    Да, почетокот е исцрпувачки и нема да трае вечно иако така изгледа. :)

На BookLover33 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    31
    Дали доите во лежечка положба? Настрана? Ние сега почнавме и ни годи многу зошто одма заспива(а некогаш се мачам со успивање) ама ми е проблем подригнувањето

12. MiLady

MiLady Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    16
    Јас така дојам и не го будам за да подригне. Сега е скоро 6 месеци и немаме проблем.

13. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    31
    А дали од почеток доите така ? Бидејки ние смр 2м.

14. MiLady

MiLady Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    16
    Не, од околу 3.5м дојам вака. Качи на килажа и не можев веќе во рaце

15. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    1.765
    Цело време. До 20м цицаше така, освен коа сме биле негде излезени/во кола па во раце..

16. NikoNiko

NikoNiko Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2025
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    18
    Мајки од вчера имам мастит, почнав одма со облоги, измолзувања, и антибиотик. Тие што сте имале, за колку време ви помина? Еве веќе втор ден, нема толку црвенило и подуеност, ама слабо искача млеко... Еднаш ќе излезе 30 мл следен пат едвај неколку капки.

17. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    120
    Мајки помош
    Иамаме 3ипоол месеци. Деновиве почна да ми одбива да циица. Цица само кога е полу заспан или заспан. Кога е буден му се цица ама е премногу нервоззен. Како што читав нај веројатно е доенечки штрајк и скок во развој. Немам веќе памет како да се нараниме цица само во легната положба на кревет јас покрај него во друга поза никако не сака. Колку време трае чудово ?!

18. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.324
    Допаѓања:
    2.319
    Кај мене упали само да ја дојам дур ја држам во раце и одам, шетам низ соба. Колку траеше не памтам.

19. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    120
    Не сака во ниедна друга положба да циица, освен лежечка и двајаца . :(

20. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.958
    Допаѓања:
    12.577
    Ако е 4ти скок, кај ќерка ми траеше 6 недели :drunk: само што она премн висеше на града, утеха и беше, премн бараше да цица...издржи, ако ја сака таа позиција терај така, битно нуди, биди смирена, ќе помине.

На Maricheee му/ѝ се допаѓа ова.