Тој педијатар што ти дал таков совет за доењето дипломата да си ја фрли во канта. Баш спротивно е од тоа што ти го кажал. Толку. За другото нема да се повторувам, веќе ти пишале членките погоре.
4-5 саати е ужасен совет. Градите се секогаш полни, може да тече млеко со послаб/појак интензитет. Јас имам исто бебе два месеци, првиот месец бев хаос со крваренње на брадавици и цело време цел ден доев, па давав ад па се пумпав. Малку е да кажам дека полудив. Реков дека ќе исфрлам пумпа и ќе ставам нонстоп на гради без да гледам саат. За 2 месеци качи бебе 2кг со ексклузивно доење. Пробај да пиеш чај за доилки, имај убава исхрана за да имаш сила, не се обесхрабрувај и не заборавај дека тоа што цица бебе денес е нарачка за млеко за утре. Секој ден така и ќе се балансира како што треба. Доколку не ти е важно да е само на доење тогаш терак и со АД напоредно за да оддржиш лактација, еден оброк доење па ад, па доење…
Мамички и јас сакам да ве прашам за мислење. Полниме за 5 дена 2 месеци, ексклузивно доење , кога наполни една недела дадов цуцла, првиот месец напредна одлично, сега не толку, последните две недели кога ја ставам на цице се лути , се врти не сака да фати, кога и давам цуцла веднаш се смирува, преферира цуцла од цице. Шише немам дадено воопшто. Ке се консултирам и со специјалист за доење но сакав да слушнам и ваше мислење
Тој период имаат скок во развој, и знаат да одбиваат цицање. Давајте да цица кога е поспана, сонлива, во тивко, бел шум.. кај нас исто беше таков период.
И јас дојдов да прашам за истото. Малиот е месец ипол и последната недела не цица ич убаво. Ќе фати да цица и после мн кратко време се трга и плаче, има гасови и го заболува мешето. После тоа пробувам пак да го ставам де на едно де не друго цице ама тешко да фати и пак брзо се лути и се трга. Мислам дека не е најаден, он не плаче нешто за јадење си спие ама мене ми е на мисла. Денеска се измолзив два пати и од шишето пиеше без проблем. Имам млеко, вадам доста со молзење. Дали сте имале ваков период и како сте го надминале? Не сакам да му давам од шише цело време за да не се одвикне од цицањето.
Исто и мојата почна од месец ипол така да прави. Не плаче нешто многу и таа, навечер сврзува 5 саати сон, ама на контрола педијатар рече сега да ја будам на 3 саати пошто стагнирала килажа. Јас сега почнав да не давам често цуце , гледам ја преферира а и фатот на цице и се влоши . Ме интересира и мене дали некој има искуство како надминале тој период?
Тоа што вадиш мн малку млеко со пумпа не значи дека немаш млеко, бебето повеќе влече со цицање од пумпата. Мене од градата ми прскаше млеко а со пумпа едвај 30 мл вадев А за докторот вака част, па баш со цицање надоаѓа повеќе млеко, така се воспоставува лактација. Ставај бебе почесто на града, пиј течности, чај за доилки од дм е добар и вкусен, пиј безалкохолно пиво и масирај гради, не можи да немаш млеко или имаш или немаш
моето пиеше измолзено млеко по неколку пати во ден првиот месец, месец ипол затоа што имав многу рагади… користев авент шише со најмал проток има на јт видеа побарај како треба да се држи шише да е најслични на града протикот
Zdravo devoki sakam da slusnam sovet od majki koi dojat. Prashanjeto mi e posle kolku vreme vlegle vo nekoj red so doenjeto? Na kolku saati bebeto bara da cica ? Dali non stop e na grada? Dali moze da se vrzat 2 do 3 saati bebeto da e najadeno i da se odmori malku i da pospie. I ako e taka posle kolku vreme se fatilo vakov red? Dali pocetokot e poiscrpuvacki so doenje i dali posle 2 mesec moze da se vospostavi red primer cicanje 3 h pauza pa pak?
После cluster feeding фативме некој ред значи после првиот месец знаев веќе кога сака да цица, не беше на града цело време. Секое бебе индивидуално има потреби, не може да се генерализира, некое бара на 2 саати, некое на 3, некое на 4, некое ја преспива ноќта, некое станува да цица. Тоа нон стоп на града значи кластер фидинг и тој период мора да се помине. Штом ќе заврши тој период ќе фатите некој ред, знам дека изгледа како да трае вечно и не можеш ништо друго да фатиш да сработиш ама ќе поднамали понатаму. Исто така може повеќе да цица кога е во скок. Да, почетокот е исцрпувачки и нема да трае вечно иако така изгледа.
Дали доите во лежечка положба? Настрана? Ние сега почнавме и ни годи многу зошто одма заспива(а некогаш се мачам со успивање) ама ми е проблем подригнувањето
Мајки од вчера имам мастит, почнав одма со облоги, измолзувања, и антибиотик. Тие што сте имале, за колку време ви помина? Еве веќе втор ден, нема толку црвенило и подуеност, ама слабо искача млеко... Еднаш ќе излезе 30 мл следен пат едвај неколку капки.
Мајки помош Иамаме 3ипоол месеци. Деновиве почна да ми одбива да циица. Цица само кога е полу заспан или заспан. Кога е буден му се цица ама е премногу нервоззен. Како што читав нај веројатно е доенечки штрајк и скок во развој. Немам веќе памет како да се нараниме цица само во легната положба на кревет јас покрај него во друга поза никако не сака. Колку време трае чудово ?!
Ако е 4ти скок, кај ќерка ми траеше 6 недели само што она премн висеше на града, утеха и беше, премн бараше да цица...издржи, ако ја сака таа позиција терај така, битно нуди, биди смирена, ќе помине.