1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.077
    Ќе помини, биди упорна, јас од простум го доев тој период, шетав низ соба и на цицка, и јас исто плачев и пренервозна бев оти така правеше и мислам дека уште полошо му правев оти нели не осеќаат.
    Само смирено и истрајност, кратко трае.

На Maricheee му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    3.046
    Јас продолжив да ги пијам ПреМама Дуо што ги пиев во бременоста, плус железо и магнезиум глицинат на Солгар.

На Babygirll3 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    122
    Никако во раце нејќе да цица само легнат да е.

4. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    322
    Колку време? додека доиш цело време треба?

5. Chris0203

Chris0203 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2018
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    25
    Добар ден девојки…. Ова што ќе го напишам дури и мене ми звучи лудо и глупо и сѐ, треба да се породам за 2-3 недели некаде, ама не сакам да дојам……. ЗНАМ дека мајчиното млеко е најдобро за бебето и сите работи што си одат со тоа, ама минатиот пат со првото бебе доењето ми беше психичко измачување. Цицаше до 4 месеци, немав многу млеко, и се измолзував и сѐ, цицаше главно со силиконски брадавици од мене не сакаше за ништо на светот, ама мислам дека најмногу ме “отепа” притисокот од околината. “Како мислиш немаш млеко?”; “Цицаше бебето денес? Колку пати?” Од сите. Од маж ми, од свекрва, од мајка, од сите. Кога беше комбинирано на цицање и на АД воопшто не ни спиевме, се трудеше кутро бебе ама млеко немаше. Кога ќе му дадевме АД спиеше по 6 часа без проблем, и тој задоволен и ние. Не сакам никакви лекови за прекин на млекото, ама некако потајно се надевам дека нема да имам, и се чувствувам виновно само од помислата. Хелп?

6. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    322
    Дефинитивно не е ни глупо ни лудо, потполно те разбирам бидејќи јас моментално поминувам низ истата приказна. Околината колку и да сакаш да ја занемариш не можеш целосно, а и тоа делува стресно секако, сите прво тоа прашуваат, уште од денот кога дојдовме од болница истото го слушам секој ден.Се напнував уште толку.Може и
    стресот дополнително делуваше на млекото, не знам. Два и пол месеци како сме на комбинирана исхрана и на луѓево наоколу сеуште не им е јасно како може да немаш доволно млеко, не знам досега што се немам прејадено и пиено, се што слушнав, се што ми кажаа со цел да надојде повеќе млеко, ама нема, тоа е тоа, се молзам колку можам да му извадам, цица колку има , другото надополнувам со ад. Имам слушнато дека со второто големи се шансите да надојде млеко повеќе, мене искрено ми беше голема желба бебе ексклузивно да цица, ама ете тоа е, се надевам за второто ќе имам. Од друга страна е многу побитно да си психички олбавена и за себе и секако за бебе и ако не сакаш да доиш тоа воопшто не е нешто погрешно, без разлика дали имаш млеко или не ,се додека си ти добра и среќна. На бебе му треба здрава и насмеана мама, а не мама што секој ден ќе плаче свиткана на кревет. Ете тоа е мое мислење. :)

Последна измена: 17 август 2026
    На ...Arthemisia..., Aschenputtel, Chris0203 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    3.046
    Мислам да, јас заборавам да се напијам понекогаш, битно железо и магнезиум пијам.

На Babygirll3 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.077
    Немој да си правиш стрес од ништо уште од сега.
    Снаата кога се породи за првото немаше млеко, а и самата си кажува дека не била упорна првите недели кога треба лактација да се воспостави, ја болеа градите, млада, неискусна, на болница не ни се трудеа да и објаснат, да и помогнат, и се дереле и од прв ден беше на формула малата, за второто дете, не можам да ти кажам каков цицач испадна, до година и 8 месеци го доеше и ќе тераше уште да не завршеше на операција, едвај го одби, до 6 месеци беше на ексклузивно доење, освен цицка ништо не стави во уста, ни вода.
    Затоа се што си поминала со првото остави го, секое дете е различна приказна :)
    Ако евентуално не сакаш да го доиш и тоа е легитимно ама немој да мислиш дека за првото ако си немала и сега ќе немаш, ти посакувам лесен пороѓај и прави како што ти мислиш дека ти е најудобно. :hug:

На MeowMeow и Chris0203 им се допаѓа ова.
  9. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    1.261
    2 месеци е, рано ни е за храна, најверојатно на 5 ќе почнам и со првото почнав тогаш. Уште не сум дала, во среда сме на контрола па ќе видам како е со килажа напреднат за една недела и ќе одлучам.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ѕвездана45

Ѕвездана45 Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Мајки, здраво!
    На почеток сум со доењето и на едната брадавица ми се појави како рана. Лекар ми препорача да се мачкам со 3 креми:
    миробакт, белодерм и канестен. Ми рече да ги измешам и мачкам 3 пати на ден, 10 дена. Јас со страв го дојам бебево со таа града поради составот на кремите. Се мијам пред подој ама сепак.
    Дали некоја од вас имала слично искуство и знае нешто за оваа комбинација на креми?
    Фала ви

11. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.077
    Со силиконски пробај дури се мачкаш ако ти е шубе ама ако се миеш нема потреба од страв.

12. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    122
    Дали смее полигинакс вагиналети да се користат за време на доење ?

13. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    322
    Во упатство стои дека не се препорачува да се користи во бременост и при доење, но сепак мене доктор ми ги препиша додека бев бремена, така да најдобро консултирај доктор, не земај на своја рака, може зависи и од проблемот

На Maricheee му/ѝ се допаѓа ова.
  14. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    33
    Зздраво, веке една недела бебе кога цица се трга, станува нервозно, мафта со раце. Имаше супер фат од почеток, сега почна малце да испушта некои звуци при доење. Навечер кога цица е супер. Малце стагнира со тежина, не дека е лошо али не е и како првиот месец. Иначе сме скоро 3 м. Дали е се има соочено некој со вакво нешто, не знам дали е до мене дали имам дпволно млеко, па почнав да пијам сок од јаболко.

15. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    322
    Не е до тебе, ни до млекото, фаза им е, брзо поминува :)

16. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    122
    Кај мене веќе месец дена трае :(
    Цица само легнат, и полузаспан да е. Иначе кога е буден нема шанси да цица.

17. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    33
    Исто и кај нас , синоќа забележав баш убаво цицаше. Највеке ми е за тежината , сеуште сме мали за не дај боже стагнирање.
    А колку месеци сте вие

18. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    122
    Сега на 15ти месецов направивме 4 месеци.

19. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    33
    Ние сме мали уште мислам за оваа фаза.
    О кога почна кај вас вака

20. Maricheee

Maricheee Истакнат член