Па не знам како тврда, треба дс биде мека за да ја фати, ја фаќа без проблем и си цица, испакната е, еве слики
Мене од медела ми се одлепуваа... а осеќав како бебе да цица воздух повеќе отколку млеко, па и така испадна кога лежевме во болница на 7 дена, паднат беше во килажа... значи не добивал баш млеко, а јас затоа претекував и фаатив мастит...
Не знам, моите не се од тука. Еве @mariz ги има нека каже. Јас немав мака со одлепување и стварно ми завршија работа кога имав проблем со градите. Задоволна сум.
Форсирај цицање на 2-3 часа, после тоа домолзувај се рачно или со пумпа, ако имаш болки или грутки масажа во топла бања и облоги од толчени листови зелка.
Одмолзувањето до крај може да доведе до хиперлактација, како што имав јас проблем, и постојано грутки во градите, на неколку пати качував температура. Така да тоа е и добро, ама и не е. Најдобро е да се воспостави рамнотежа помеѓу понудата и побарувачката. Под одмолзување колку да олесни не се мисли на капка две, туку колку е потребно за да олесни градата. Без разлика дали се одмолзувате малку или до крај обавезно потоа ладни облоги, помага многу. Градите да се ладат, не треба да се жешки ни тешки.
Додека да се среди лактацијата се препорачува молзење после подој и со тоа се намалува ризикот од затнати канали. А откако ќе се среди лактацијата таа сама се прилагодува на побарувачката на бебето
Накај 500-600ден беа како што се сеќавам и Пурелан ланолин од Медела тогаш земав и знам тој беше 650, а платив над 1000че...
Мислам дека тоа се викаше блистер, запушување на каналче. Можеби сум грешка со изразот, ама еднаш докторката во соба за доење објаснуваше. Можно е полажбата на цицање на влијае да се појавува.
@pocetna и јас мислам дека станува збор за блистер. Ако има болка масирај и одмолзувај за да се отпуши каналот, мене тоа ми помогна.
Зашто ако си направиш состојба на хиперлактација ќе мора постојано да се одмолзуваш, и после секој подој и меѓу подој и навечер додека бебуш спие, и нема да можеш никаде да шетнеш бидејќи ако не се одмолзиш пак температури трески од многу млеко.....еххх кој не поминал не може да разбере. Најдобро е толку млеко колку што му е потребно на бебуш.
Ova e za nadminuvanje na pocetniot problem so premnogu nadojdeno mleko. Toa ne e kolicina koja deteto ke ja bara, za da se vospostavi red mora da se stisat malku gradite , ne da se stimuliraat poveke zosto mastitot ne i bega mada kaj sekoja e razlicno nemora da znaci. Jas morav da se koristam so takvi trikovi zosto gotova bev pocnaa grutki, temperatura, groznica, zateganje vo plukata osekav od sto gradite bea pre prepolni. Ne e ubavo toa, treba prirodnata pobaruvacka-potrosuvacka da se vospostavi koja deteto ke ja diktira so slobodno cicanje.
А шо не ти ги фаќа ли? Треба убаво кога ќе ја отвори устста да го повлечеш накај тебе. А ги помина ли во жешка вода?
Мамички после подој ако му понудам чај бекутан синко си пие уште 40-50 мл..Дали тоа значи дека е гладен..?а ке му понудам града ја бутка со јазикот незнам што е проблемот..Страв ми е да не е гладен.
Бекутан има многу шеќер и сите го сакаат поради тоа. Гледај давај му што е мижно помалку. Јас давав само по 50 мл еднаш дневно и тоа не секој ден само кога ептен беше неопходно. Најдобар показател дали е најаден ти е спиењето и пелените. Ако спие мирно подолго време и полни пелени тогаш не е гладен.
За спиење во раце спие штом го оставам плаче..За пелени полни на 3 часа пелената е полна и добро напредува..Но не знам зошто така чуствував како да е гладен се си плаче и се да му давам се ке јаде..Сепак ти благодарам @*Ѕвездичка*
zemi mu cajce na hipp ili humana,nemoj bekutan poln e sekeri. Imas od kim anason i komoraca na hipp, samo od kim i komoraca na humana, kakov bilo..pedijatarot strogo mi zabrani bekutan da davam radi sekerot.