1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. MoonLight123

MoonLight123 Нов член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Доењето е најубавото нешто што мајката може да му го подари на своето бебе. Сите сме имале рани, болки, гради полни со млеко. Овие моменти се моменти каде што се мери издржливоста. Мислам дека поголем дел од мајките ќе се согласат дека колку поинтензивно се дои бебето, токлава е поголема веројтнаста да се добие што повеќе млеко. Со интенизво доење се зголемува и лактацијата. За болни гради има различни кремови, јас користев Lea Mama, многу ми помогна. Има различни кремови со различни цени. Раните исчезнуваат по некое време, но најубавото чувство на светот т.е. доењето останува како нераскинлива врска помеѓу мајката и бебето. Мој совет е во никој слулчај да не се откажете од доење...

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.420
    Belogent e kortiko, zar kortiko da bradavicite

3. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Nez taa mi ja prepisa i mi pomogna,miev so topla voda i sapun ( zas sapunot susi i cisti ubavo ) ako bese mrsno ili lepese na dopir us ednas miev

4. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Mast na prirodna baza se koristi i za brdavici i za poveke rab,probaj moz ke ti pomogne jas potrosiv 2 pakuvanja no ne mi pomogna

5. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Ланолин е за брадавиците. Јас ја користев, се мачка после подој и не моеа да се одмива пред доење. Малото тубиче ти е доволно. Околу 400ден во зегин

Не знам дали ми помогна, болеше подолго време. Од друг искуство маст од невен на природна база направен, ама мора да се одмива тоа.
    Не ги стискај градите, кога носев тесни блузи и прскук и ми беа стиснати градите и брадавиците повеќе ме болеа.

И пред секој подој памтам земав здив и психички се подготвував за болката. Многу боли знам, до откажување, ама мора да се издржи.

А цица ли бебчо?

Последна измена: 25 ноември 2016
    На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. agapii

agapii Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2016
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    34
    Jas vo nedela se porodiv mi pravia izitomija i Imav liza na na postelja nemozam da sedam i da dojam vo lezecka sostojbago dojam go stavam do mene i ja prilepuvam gradata do nego i taka go dojam no mnogi ja tehno glavata so toa i bradavicata stalno mrda i mnogu me boli inaku cesto e na grada a malku spie se rodi 4 i 150 gr

7. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    А дали ако веќе ти се воспоставила лакација на млекото може да се зголеми? На почетокот имав повеќе млеко сега ми се намали, сега му треба поголема количина на млеко како расте. Почнав секој подој да се одмолзувам ама па за следниот пат немам млеко и само едната града ја одмолузам а другата му ја оставам да има млеко. И еднава ми е повеќе полна а другава скоро немам.

8. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @agapii јас бев и сечена и се распукав, ме шиеха 45 мин. Не можев да седам убаво скоро цел месец. Доев и седната и легната, секако. Колку повеќе пози на доење менуваш, ќе ги стумулира сите канали. Кај тебњ важно е сега правулно да ја фаќа градата. Значи мора ареолата да биде убаво фатена. Ако не ја фати убаво, со најмалото прсте полека нежно од страна на устето пикби го најмалотп прсте за да се ослободи брадавицата и повторно дај му кога УБАВО ќе ја отвори устата. Види има на јутјуб како правилнода цицате и во лежечка положба.

@K.Mari4ka млекото со стимулирање надоаѓа. Одмолзувај се после подој, за да стимулираш повеќе млеко, и да има време до следен подој да се наполнатградите

На Kaetana и K.Mari4ka им се допаѓа ова.
  9. agapii

agapii Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2016
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    34
    Aj ako ne ti e tesko daj mi link

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.035
    А зошто мислиш помалце дека имаш млеко? Со молзење и со цицање исто млеко не се вади од града, бебе отвара канали што не можеш ни да замислиш дека ги има. Давај цице, пиј боза, лактамикс, јади кромид и имаш едни капки во аптека од фенел, тие ти се као за зголемување лактација. Биди упорна ќе се среди. Не се ослонувај на молзеното млеко ниту на тврди, меки гради.

На Kaetana, K.Mari4ka и joy1 им се допаѓа ова.
  11. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    Мислам така оти пиеше на 3 часа и си беше таман, сега почна да бара на 2 и некако ја немам таа количина плус и да се одмолзам треба и после пак му иде набрзо време за јадење а ја немам млеко. Знам оти кога го ставам да цица се нервира не му тече млеко и плус нели како расте ќе бара поголема количина. Затоа прашав дали може да ми се зголеми лактацијата на млеко. Ќе продолжам со одмолзување некако ќе правам ем да се одмолзам ем да има за доење.
    Иначе и јас ја имам спектра пумпата и сум задоволна.

12. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Ти мислиш дека ја немаш таа количина, но млекото се прилагодува на потребите на бебето, а градите се веќе меки зошто сте скоро 3 месеци и така треба. Измолзеното не е показател дали има или нема, дури и не гледам зошто одмолзуваш редовно.
    Ставај го често да цица и ништо друго не треба да правиш, млеко има внатре не се сомневај.
    Јас нит одмолзувам, нит проверувам, бебе цицаше на почеток на 3 часа, па на 2 часа, сега сме без ред кога сака давам цице, градите ми се меки ама знам дека млеко има толку колку му треба, на месечно мерење е над 1100-1200 гр.
    Дали напредува нормално бебето?
    Дали делува задоволно?

На K.Mari4ka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.035
    Ако цица зошто оа се одмолзуваш? За да има кога не си дома? Одмолзувај се после подој не пред тоа, што остане тоа одмолзи. И пак ќе речеам, ако сакаш и пумоата на Медела болничка имај ја нема да извади колку бебе што ќе исцица. Сега е бебуш мал, ќе расте, ќе немаш време за се, јас сум сама и едвај калкулирам некако.

На K.Mari4ka и Kaetana им се допаѓа ова.
  14. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Еве ние три дена цицаме, значи пред да фати цицка ставам блуза во уста.за да не викнам од болка, ова повеќе боли од резот од царскиов... сега седам и ме печат ме болат брсавиците...
    Се надевам брзо ќе заздрават :(

На ruruk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. K.e.ll.y

K.e.ll.y Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    363
    Исто и јас мислев дека никогаш нема да ми заздрават и нема да помине тој период и не ми поминуваше се дур убаво не почнав да и ја пикам цела брадавица. Од тогаш волшебно ми поминаа. Затоа убаво нека ја фаќа брадавицата зошто иначе се повеќе ти ја разранува.

На apple12 и џунџуле им се допаѓа ова.
  16. angrypepper

angrypepper Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    123
    Здраво, бебето е 3 месеци, само цица и супер напредува, ја немам проблем со доење стабилизирана е понуда и побарувачка :) Дали уште да пијам лактамикс или нема потреба?

17. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Ајде и така ќе се обидам...

Туку мене пупките цели ми се рани, а ноќеска синко бљуцна крв, цела ноќ од мисли не сум спиена, можно е да е од градите? Имала некоја искуство?

18. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Od koga e pozelno da se pie cajot za doilki?mislam dali nekoe vreme pred poroduvanje e ok da se pie?

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Сакам да прашам што е поубаво да се мачка за брадавиците, ланолин или frezyderm маста која ми ја препорачаа во аптека демек била многу поефикасна??? Не купив ништо, си реков ај прво да видам што ќе кажат на фемина. :)

20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Здраво на ситее!! Јас сум со царски породена пред неколку дена и млеко ми надојде убаво на 3ти ден, но додека бебушот цицаше по малку колострум првите два дена ( додека се стимулира млеко ко што треба) мене брадавиците ми се воспалија. Редовно ставам ланолин ама не помага зашто бебуш е на цице на секој саат ипол и нема кога да упие. Болни ми се првите минути додека се навлажни брадавицата убаво а после веќе ми поминува. Совет ве молам како да си ги излечам зашто додека повлекува првично, јас ѕвезди бројам. :(