Без пaникa, нaјверoјaтнo зa тoa и се рaбoти. Првo сoмневaње секoгaш е крв oд брaдaвици. Следи сепaк ситуaцијa.
Лејди мачкај ланолин и кога не цица, Ад капки можеш да капнуваш во меѓувреме. А и советов на @joy1 со кокосово не е на одмет пробај и така. Не разбрав дали имаш вовлечени брадавици, има една метода што ја видов на Гак од една сестра за вовлешени брадавици како да се средат без вештачка брадавка ако ти треба ќе ти кажам да пробаш. Само трпение и ќе се среди треба време ареолата да се доведе во ред. Го поминав тој пат со разранети брадавици за малку ќе се откажев, среќа па не траеше долго. Тогаш сеуште немаше кај нас ланолин па ми го праќаа моиве од Хрватска мене тој ме спаси.
@LadyC pantenol odlicno regenerira ama moras da go izmivas. Jas na primer stavav odma posle doenje na taa grada,na drugata ne i taman edna grada preku eden podoj imase vreme da otstoi malku. Brzo mi pominaa
Истиот проблем како и мене, дури пред некоја вечер и крв ми поврати, од што голтнал, мислам раната не ме боли толку колку што ова боли... Патронажната ми рече пред да цица да ја стиснам градата да истече млекце па да му дадам, и што поголем дел од градата да фати бебуш, не ссмо пупката и мн е битна позицијата на седење
Утредента немаше крв.... Патронажната кажа не е редок случај на мајки со крвави брдавици... Туку мајки ги масирати градите и дали се молзете за да се отворат сите канали?
И јас бев во иста ситуација и освен нон стоп мачкање со ланолин дур да зараснат брадавиците користев силиконски брадавици на медела иначе нема шанси, во мозок мава болката Откако се средија брадавиците, околу 10тина дена, ги тргнав силиконките и веќе нема проблем. Чат пат мачкав ланолин ама веќе немаше потреба. Држи ги градите да се луфтираат и сушат на воздух за побрзо да зараснат.
Прашање до мајките кои дојат на захтев не на саат, дали тоа ви попречува да ја воспоставите дневната рутина? 2 и пол месеци сме уште "шетаме" со дневниот ред, имам чувство поради тоа што цица кога сака па нема јасно одредено кога и колку спие . Стара школа особи околу мене ме напнуваат да не му давам на помалку од 2 ипол-3 часа, затоа немал дневен ред? Аман, досадни се
Ние сме седум месеци и уште нема некој ред. Никогаш не ми паднало на памет да го гладувам детето. Цица кога му се цица, па макар има потреба самп за галење. Ќе си направи ред кога ќе има доручек, ручек вечера. Тебе акп не ти пречи, не знам зашто другите се замараат. Преспива по четири пет пати дневнп кога десет мин, кога половона час. Инаку мпето на почетпкот цицаше на час и половина, понекогаш и помалку.
Епа ете истото е, некогаш спие 2 саати некогаш 4 пати по 20 мин, по 10 мин..така хаос е ама тоа е. Би сакала да има ред да си знае кога што следи,ама на прво место ми е доењето така да нека трпи останатото чим е така
Јас имав огромни рани на двете брадавици ми фалеше дел синко воцицање ми го проголтал и толку сум позитивно изненадена од frezyderm ланолин е ништо за неа,само јас кремата ја ставав niple care. Top e!! Така да @Freyja не се паничи од тоа е, мојов цело крваво парче поврати се извадив од памет дека кузне што му е, на три педијатри бев ми рекоа ништо страшно дој го слободно.
Фала ти мила на одговорот. Јас уште не дојам, ама се спремам полека и сакав да купам ланолин, ама аптекарката исто ми ја спомна оваа маст дека е многу поефикасна (прв пат слушнав за неа тогаш), па си реков да не избрзам ќе прашам прво. Штом е така тогаш ќе ја купам неа, а и башка поефтина е од ланолинот.
@wings @AngelOfArh Бебето си напредува баш неќна го меревме, јас мислев дека е гладно дека немам доволно млеко оти многу плачеше а на педијатар ми рекоа дека можно е да го боли нешто. Млеко имам се одмолзувам за секој случај да имам обавезно едно шише во фрижидер оти некогаш не сака да цица. Па како што читав веројатно е скок во развој (3+ сме) и се намирив дека не е до млекото. Фала ви за советите. @Mama25 јас имам вовлечени брадавици и дојам со силиконска ако може да ми ја кажеш методата.
I jas ja zemav friziderm po preporaka. Uste ne dojam (da rodam prvo) ama mackam preventivno. Milo mi e so procitav pozitivni komentari oti site go kazuvaat lanolin za najdobar, a friziderm se mnogu poeftini vo odnos na lanolin, pa skeptik bev sega mi olesna
Mami zoltenikavata tecnos e ona prvoto pred mlekoto so teci ? Mnogu mi teci 4 den mi e od porajgajo carski .. teci samo lom se pravam mu davam da cica so selikonska vnatresni mi se se mackam so lanolin no me bola bradavicite se uste od so cica ..
Ааа ти си почнала веќе и да мачкаш. И јас решив да ја купам деновиве, да бидам спремна, да не го праќам мм отпосле да купува. Сега за сега ништо не мачкам, а може најдобро е ради превенција да се почне порано со мачкање. Инаку @Mama25 ќе те тагнам и јас да ја кажеш методата за вовлечени брадавици, и мене ќе ми треба. Многу ми е на мисла проблемов што го имам, се плашам дека нема да можам да го дојам бебуш.