Листот од зелка е ако и` се затнуваат млечните канали, превенција да не фати маститис, а проблемот со рагадите ќе го решиш со ланолин маст, често премачкување со твоето млеко (и ги оставаш така непокриени да се исуши на нив) и што помалце облека на градите, за да може да ти зараснат рагадите (раните) побрзо. Овој проблем се јавува од предолго чување на бебето на града, и тоа најчесто кога неправилно ја фатило со устата, па не влече добро. Со тек на време ќе научиш кога не е поставено добро, па тогаш најдобро ќе ти биде да го отргнеш од градата, и пак да пробаш да го наместиш правилно. НИКАКО НЕ ГО ОСТАВАЈ ДА ЦИЦА НЕПРАВИЛНО НА ГРАДА, ем што влече воздух непотребно (и ќе има многу повеќе грчеви), ем ти ги уништува пупките.
Каталина пробај со кантарион ,неколку капки на памукче ке ја премачкуваш брадавицата или остави го да постои после цицање ,мене за два дена ми се среди имав проблем со левата брадавица ми беше распукана
Каталина,јас со ќерка ми се намачив додека ја научив добро да ја фаќа брадавката мислам дека ми помодрува двете гради а за болки да не зборам малку ми фалеше да ја одбијам,тогаш немаше некој избор на ланолин па моите ми праќаа од Хрватска,после почнав да се снабдувам со Мулти мам од Зегин.Ми се средија за кратко време ама со често мачкање.Најдобра работа е што немораш да го одмиваш.Сега барем по прикладни цени го има по аптекиве,еве ти сликчиња за кои сум сигурна дека ги има во Зегин. И баш како што напишала Моира најбитно е правилно да ја научиш да ја фака градата
Додека да поминат раните земи си вештачки брадавици и со нив дои. Јас ги имам на Медела. Тие обично поминуваат за 24 часа, но треба да се внимава за да не се направат пак рани и затоа слободно можеш со вештачки брадавици, ем раните се влажнат од млекото и од него побргу поминуваат, ем го задржуваш континуитетот со цицање. Можеш и кога не доиш да ги мачкаш со твоето млекце или ланолин. А ланолин јас го имам на Lansinoh, мене ми го донесоа од Америка и баш супер ако го има и тука во Зегин. Бидејќи сега не ми треба си го мачкам на стриите на стомакот, многу е густ. Може да се мачкав исто со ланолин кога бев трудна немаше да излезат стрии
Женски сакам да ве прашам колку внимавате на исхраната додека доите до 40 дена па и после тоа ,мене ми е страв да експериментирам ,не јадам грав,зелка и сл што е веке општо познато дека може да создаде грчеви кај бебето ,ама доста читам и за млечните производи дека може да влијаат ,а не знаев дека и зелената салата ,краставици зелени пиперки предизвикуваат грчеви, тешко ми е без салати ,пијам доста течности ,внимавам при избор на овошјето ,читав дека цитрестото овошје не се препорачува при доење,некако се ми е ускратено инаку бебушка 1 месец вчера наполни ,за сега добро напредуваме ,и двете
пепита јас денес го носев син ми на контрола и баш ја прашав докторката за исхрана и ми рече се да јадам сем луто, кафе и алкохол
Немојте да јадете и цитрусни овошја , зелка , грав , бидејки создаваат грчеви кај бебето а цитрусните овошја - црвенила на газето
I jas isto taka ne jadam grav,leka,grasok,zelka...ne pijam gazirano i kafe po edno dnevno.No i pokraj se imam gasovi,a ima i bebus,koga ke prdne kako petarda da puka . Tuku sakav da prasam...po kolku pati na den gi doite maleckite,mojata sisa na sekoj saat recisi,no po malce sisnuva i zaspiva na siska
Каталина моја бебушка се успива по 2 до 3 часа па кога ке се разбуди одма вреска за цицање ,ке се нацица и после е мирна ,и го препознавам плачот кога е гладна и ја дојам ,се ориентирам според неа не гледам на час и на ред ,така со првото и мерев време воведував ред на крај го изгубив и млекото и редот,засега добри сме сакав и за кафето да ве прашам ,пијам по едно на ден ,гледам после доење да биде ,на почетокот не пиев ама ми паѓа притисокот
Mamicki eve da ve pozzdravam a i da si prasam za prv pat kako mamicka edno prasanje.... I jas kako i dosta pd vas imam problem so doenjeto t.e so pravilnoto fakanje na ciceto.....porodena sum na 17 ti maj eve vcera i deneska maka macam dodeka pravilno da fati od bolka me nosi na placenje....ja koristam lansolin od vcera mi pomaga kolku tolku. Koga nekoja sestra ke ja namesti (ne faka od odma ama pobrzo odi negoli jas sama koga probuvam)... Prasanjeto mi e kako sama da ja naucam da faka pravilno ??? Bolkata mie neizdrzliva
Сабатини срце не е болката од неправилно местење. Може и до тоа да е, но најчесто на сите им е така на почетокот, бидејќи се меки брадавиците, но после некое извесно време (кај мене тоа траеше 1 месец) брадавиците си се стврднуваат и немаш гајле. И мене ми пукаа,па и крв ми протекуваше, со плачење ја доев. За местење-ќе ја фатиш градата со два прста од двете страни на брадавицата (малку под неа) и ќе му ја пикнеш на бебето што подлабоко во устето. Оно сега и многу е мало и незнае баш да цица а и нема сила. Како ќе расне така ќе си фаќа оно само како му е најубаво за да му тече млеко.Само доколку сакаш да го доиш бебето биди упорна, мачкај се со некоја крема со ланолин, и трпи...што да ти кажам. Јас нажалост не успеав малата да ја дојам подолго од три месеци, многу се лакоми, помалку и тече од града него од шише и млекото со тек на време ми секна. Давај и да цица,молзи се, пиј течности,чаеви и одржи си го млекото. Цмокче за тебе и Леони
Јас да ви кажам јадам се, мислам сега кај мајками она вика ако така продолжите нејади ова нејади она па шо ти преостанува да јадиш за да имаш млеко, ништо само компири А иначе и јас не му водам ред како јади на колку сати, кога му се јади тогаш, ко ке преспие по два три сати после тоа одма сака да јади ко ке стани, и тие два три сати кога е станат па цица на секој сат. Само гледам измеѓу да му давам и чајче. А ете и кога јадев и грашак и леќа и грав невидов некоја разлика исто си прди како и кога не ги јадев тие работи кога внимавав првиот месец Силк и јас мислам толку ке ми оди доењето гледам и моето почнува појке да бара дајбоже да имам барем викам до 6 мееци (ај да ни си кобабм) иако досега не му имам ништо плус дадено како прихрана, а па ниту чајче од шише не му имам дадено со лајче си го пиеме!
Gradite mi se kamen storija deneska ....sega mi dadoa led da stavam na niv .....sto moze drugo da stavam na niv da mi omelnat malku??? Mi rekoa deka sega koga ke dojam da pomagAm so rakata za polesno da izleguva da ne se maci bebceto..... Da gi masiram li sega sto da im pravam....????
Сабатини почесто измолзувај се и колку повеке тече млеко од тебе толку повеке ново се создава.На тоа место каде што имаш како грутчиња со раката стискај од крајот на градата накај брадавиците и ке се одзатнат каналчињата (се надевам добро објаснив..) Ставај и листови од зелка мене многу ми помогнаа.
Sega ke gi izmasiram malku t.e ke probam ....mi rekoa sega za pocetok da ne se izmolzuvam ....edinstveno mie strav dalli ke mozam da ja nadojam so kamen gradi....
измолзи се, мораш така, ако немаш пумпица со рака, мора да ти се меки за да цица, неможи од тврди....
jas koga pocnav da go dojam sin mi, mi izleze nekoe topce vnatre i eve 1 mesec ne se povlekuva. Ja prasav doktorkata mi rece deka e nekoe kanalce. Dali nekoja od vas ima vakvo iskustvo ve molam pisete se plasam da ne mi se sozdade nekoja cista
да но мораш да се измолзуваш , бидејки каналчињата се полни со млеко.. тоа млеко мора да истече од таму , потоа градата ке се врати во нормала кер биде мека.. на почеток така е а и не се секирај ке се создава и др. млеко
I jas da se poplacam koga ne dojam poveke od saat,pocnuva od gradite da mi tece mleko...lom me pravi,mora krpa da stavam pod prslokot.Abe da ti e strav da izlezes od doma,cinis ke ti protece sekoj mig.Bebus sisa,ama izgleda ne go izcicuva dovolno Minlivo e ova ili?
Сакам да прашам некоја поискусна мајка Бебчето има 10 дена но не сака да фати да цица од града туку сака од шише.Јас имам доволно млеко и се молзам па му давам од шише.Како да го натерам да цица од града со што да го залажам за да фати