Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Мајки, кажете мислење за нашата ситуација. Моето бебе се роди 3650гр но доста изгуби во болница, излеговме со 3250гр од болница. Сега по еден месец и 3 недели, тежи 4370гр, (1.120гр качило од тежината што излеговме од болница) е сега ме интересира дали да ја споредувам сегашната тежина, со родилната тежина или со таа што излеговме од болница. Педијатарот вели дека тоа е слабо напредување, да преминам на ад како дохрана, еден оброк доење, следен оброк ад млеко. Дали не е нормално да качува по 600гр првите месеци? ние имаме уште точно една недела додека да направи бебето 2 месеци па можеби ќе качи уште 100/150гр. Некако не ми се дава ад млеко за да не се одбие од цицање,а соодветно и да не ми се намали млекото кога нема да цица секој оброк.

2. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Другарка моја исто така немаше брдавици 5 м го доеше малиот со силиконска, сега без проблем цица директно од брдавица, исто и јас месец дена доев од едната града со силиконска и немав никаков проблем (зошто ми се разрани пупката, и морав да ставам силиконска за да зарасне).
    Нормално е да тече млеко, колку пати навечер дур го прсеоблекувам малиот лом ќе направам, и после со џогер поминувам (еднаш прошетав и до кујна и дневна и цел ламинат беше со точки од млеко што ми течело).
    И ние исто цицаме на интервали од 2-3 саати, а имаме 2м :)

На LejdiD му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.868
    Допаѓања:
    203.010
    Се споредува со родилната тежина. Здрави бебиња на доење е пожелно во просек да качуваат од 600-800 г месечно во првите три месеци, а после тоа помалку.
    Според тоа, навистина е релативно малку 700 г за нешто повеќе од месец и пол. Може да воведеш ад млеко, нема да се одбие од града. Прво ќе даваш да цица, после ќе дадеш ад млеко ( прво 30 мл, па ако бара повеќе, ќе зголемиш). Не мора на секое доење да даваш ад, може и само еднаш дневно.

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.029
    Јас, што и да ти затреба прашувај, поминав 9м моѓзење и еве бебе сега пие смрзнато мајчино. Сакаш овде, сакаш лп, слободно прашувај.
    На собна тт стои 6 часа, ама до 24 да е максимум. Во обичен фрижидер до една недела а смрзнато во специјални кеси до 6м.

На irenadaniel и Offspring им се допаѓа ова.
  5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Напредокот не е нешто лош. @Annath мислам дека погрешно прочита.. 600 гр месечно е прифатлив напредок. На твое место не би дала ад, но би зголемила број на подои. Би нудела почесто. Ако преспива вечерта би нудела барем уште еден подој за стимулација.
    Впрочем тоа и го правев.

На Lolipop23 и sunmoonstars им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.868
    Допаѓања:
    203.010
    За месец и пол бебето е поправено само 720 грама, што реално е под просекот. Ако беше за еден месец е супер. Инаку, ако е здраво, си спие, си полни пелени, не би се грижела. Ама би стимулирала повеќе лактација со измолзување и ставање на бебе на града на секои 15 минути ако треба. Ама ако е потребно, може да се даде дохрана, не по секоја цена.
    Камо да го имав овој памет со првото.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    1120 гр за месец и пол... јас така прочитав.
    Тоа е просек 600 гр. месечно.

Со 3250 ги испуштиле.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.868
    Допаѓања:
    203.010
    Ама за репер се зема родилната тежина, не онаа со која бебето е пуштено од болница. Барем јас така знам.

9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Мене ми ја земаа за репер тежината со која ја испуштија малата од болница. И мислам дека е поверодостоен репер. Родилната може да е афектирана од многу фактори како инфузии за време на породување и слично...

На Lolipop23, sunmoonstars, Rabbit и 3 други им се допаѓа ова.
  10. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    И јас знам дека се зема тежината со која се испушта, а сум прочитала и дека се зима општо најниската што ќе падне , па од таа точка натака се што ќе качи бебето оди во + калкулација

На sunmoonstars и Annath им се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    На моето бебе му требаа 27 дена да ја врати родилната... 3740 се роди, со 3500 ја испуштија... па паѓаше уште неколку грама... и на 27 дена имаше 3780...
    На месец и 3 дена имаше 4000. И почна да си крева по 600-700 месечно.

Значи имавме некој проблем на почетокот, таа полнеше пелени но многу спиеше. Откако на спаваќо беве му воведов ноќни подои, работата се среди.

Тогаш прв пат се сретнав со појавата на "зголемена" родилна тежина предизвикана од инфузии и слично. Не знам дали тоа беше кај нас случај, не велам дека беше... што и да беше се среди.

На Среќичка, M&M и Annath им се допаѓа ова.
  12. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    @Annath @Kaetana Vi blagodaram mnogu za mislenjata, kaj mene mozebi e problemot sto nie prerano prestanavme so nokjnite podoi, (spie po 5 saati sekako navecer) a togas se stvara najmnogu mleko, no taa spie i neuspevam nikako da ja razbudam. Eve od deneska zapocnav da nudam mnogu pocesto doenje i fala Bogu zasega prifaka. Ke pocekam edna nedela da vidam dali ke ja pokacime kilazata, taman za 7 dena pravi 2 meseci. Zasega ne mi se dava ad mleko, no veke ako ima potreba posle naredno merenje nema da se protivam. Se nadevam sega so pocesto nudenje na doenje ke ja podibrime situacijata.:)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Santaa

Santaa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    357
    Za da ne se macis da ja budis nokje, izmolzi se i dadi i izmolzeno. Sinko taka vo son maf pravese :) za tolku malo bene e lrwporaclivo nokje da cica na 2 do 3 casa pogotovo sto majcinoto mleko se vari mn pobrzo od vestackoto. Moze zatoa da ti sagnira vo kilaza, kaj mene bese takov slucaj, sinko na pocetok si spiese nokje po 5 do 6 casa i imavme problem so kilaza. Otkako pocna noke da cica ili da pie od sise izmolzeno mleko, se se sredi ;)

На sunmoonstars и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.004
    Допаѓања:
    153.884
    A vo spienje ne faka? Probaj mozebi ke fati nemoras da ja budis. Moeto i vo poluson cicase. Navecer znaese po 1 saat a nekogas i poveke da si cica inspie. Kacuvase po poveke od 1kg na nesec prvite 2, 3m. Preku den isto mnogu spiese ama cesto i koga ke zaspiese na cicanje si prodolzuvase da cica i spie po cel saat. I uste mi pravi taka noke nekogas (facepalm)

На Girl-Rabbit и Kaetana им се допаѓа ова.
  15. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    @M&M I @Santaa eve veke dva dena cica i preku noke, zasega dobro e uspevame da staneme :)

Последна измена: 29 јануари 2017
    На Santaa, Kaetana и M&M им се допаѓа ова.
  16. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    187
    Ве молам дали некој знае ако имам покачена температура дали може да влијае на млекото и неговото создавање? Исто така и Клексани примам по два дневно дали и тоа би можело да направи некаков проблем?

17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Лејди обично со температура се дои без проблем. Но мораш да видиш секако од што ти е и да си почнеш со соодветна терапија која е безбедна со доењето.

Секако провери дали се работи за мастит.

Клексаните се во ред со доење.

http://www.e-lactancia.org/marca/1344

18. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Jas pak vo dilema so doenjeto,znaci mleko poleka poleka pocnuva da mi se zgolemuva,ja stavam beba na grada i taaa pocnuva da vlece poleka no se naviknkuva,no ima problem sto za kratko vreme mi zaspiva i ne se docicuva,sto da pravam dali da ja macam taka gladna ili da prejdam na potpolno izmolzuvanje.inaku nenapomenav deka koga ke vidam deka e epten gladna se izmolzuvam i i davap po 90ml.ve molam za sovet

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.029
    Ако цица ќе ја будиш, штипкај ја за ноџиња, за увце, за брадиче... Цицањето е полесно него ли молзењето, да знаеш. Подобро да ја оставиш на цице чим имаш млеко и беба фаќа, само буди ја редовно.

На Kaetana, Girl-Rabbit, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Со првото додека имав млеко 3,5-4 месеци мн пазев што јадам што пијам, со второво само до 40 дена пазев, после се си јадам и се си пијам (зелено,грав,газирано,луто...и се оноа што велат НЕ), па еве го живо здраво право без грчеви!