Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Lorins

Lorins Популарен член

Мајки, како да си помогнам да имам повеќе млеко...? Бебе не напредува добро, а не сака каши, повеќе сака да цица, а кога цица само менуваме де лева, де десна града, како да не и е доволно се трга и зинува пак за да цица...

На ден пијам околу 2 литри течности, порано повеќе пиев...треба ли да зголемам?
    И што јадење да конзумирам? Малку имам проблем со јадењето, не можам мн да јадам, веднаш ми се лоши ако каснам повеќе, се исушив :( пак се чудам како и досега има млеко, 6 ипол месеци сме.

Со нешто можам да си помогнам, или...?

2. tarantula

tarantula Популарен член

Zdravo,ve molam za iskustvo da spodelite..Beba mi e 6nedeli,so cicanje+ad sme..Ama stom se nacica,posle 10 m pak saka cice...Nesto dreme i se mazi,nesto cica...Dobro napreduvame.problemot e sto nese otkacuva od cice,a pedijatarot strogo mi preporaca 2h da ima razmak megu dva podoja.
    Vie mamikako doevte?

3. pepapa

pepapa Популарен член

Mene pedijatarot mi vikase kolku saka da cica tolku, osobeno koga se tolku mali poveke sakaat toplina, mazenje...

4. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

Купи си чај за доилки, јади овесна каша со јатки и семки, јади повеќе овошје и зеленчук, и да си цица бебето почесто сепак најголемо влијание на тоа колку млеко ќе се излачи има-побарувачката, т.е. колку бебето цица и стимулира, ако од сега ти прави така може му е сменета брзината на протокот на млеко па затоа ти прави така, може се заби па не може да се намести убаво оти го боли, и уште нешто да ти кажам немој така да го менуваш цело време од една на друга града може затоа да не ти напредува, значи треба да ти ја испразни едната града па после одите на другата-оти млекото на почеток на доење и на крај на доење не е со скрос ист состав, и за да напредува добро бебето потребно му е тоа крајното млеко, значи ако успеете подолго време на една града-супер. И сега ако не ти е незгодно да кажеш-во грамажа-колку точно не напредува бебето, оти денеска некои педијатри и малку претеруваат со тоа „не напредува“ ко да сите деца мора скрос исти да се. Поздрав и се надвам ќе бидете добри :)

sunmoonstars, Lorins and Lolipop23 like this.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Нека цицаат колку сакаат. Млеко има колку повеќе цица.

Денеска еден доктор на ТВ рече - Господ ги чува децата на доење, оние на вештачко идат повеќе на доктор.

Затоа без откажувања и доење колку сака бебе и кога сака. Мојата има качено 1300 у ` месец само на доење, `1200 следниот. И не е проблем.

sunmoonstars likes this.
  6. Lorins

Lorins Популарен член

Ti blagodaram mn.
    Ke gi primenam sovetite.
    Caj za doilki pijam, a za toa za menuvanje na gradite, potpolno si vo pravo, ete jas toa sum go izumila.

Inaku bebeto e malku poveke od 6 ipol mes, tezi 6 255. Od prethodniot mesec, do ovaj sega samo 200 gr ima plus...

Izvinete za latinica.

7. Cka

Cka Форумски идол

200 грама е малку. АД ти рекоа да даваш?

8. Lorins

Lorins Популарен член

Ne, 2 obrok da vovedam. A maka macime, ne saka kasi...

9. Cka

Cka Форумски идол

Doenite pokasno projaduvaat. Ako ne biva odi pak konsultiraj se. I udri turbo na doenje mnogu cesto. KOLKU POVEKE CICA TOLKU POVEKE IDE MLEKO.

Lorins, Kaetana and Sunday-Rose like this.
  10. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

200 грама е малку по стандардите на лекарите, ама сепак напредува-шо исто така е важно, сигурно си има некоја причина за тоа (како што кажав може заби вади-некои деца ете и не јадат кога вадат заби, може малку поднастинато било па подзастанало со тежината, си има нешто), ти продолжи си со доење немој да те убедат одма да се префрлиш сосема на ад, почекај види како ќе ви оди, ќе го мериш пак на 7 месеци и ќе видиш колку сте качиле, и ете јади повеќе јатки и семки-им требаат масти на бебињата. И многу е тоа индивидуално колку кое бебе ќе качи, значи зависи од конституцијата, од составот на телото на бебето..., ти гледај дали ти се мокри пелените-тоа е доста битно, и дали во сите други работи бебето си е развиено како за 6 и пол месеци, дури после ако има некоја индикација се оди на ад и не мора сосема на ад може да го доиш и плус ад да даваш, ама не тоа одма како шо советуваат некои педијатри. Се најдобро :)

Lorins likes this.
  11. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Mајки што смеам да се напијам многу тешко душам т.е имам бронхит и сега добив како воспаление јадев малини и плус чистев со киселина и не знам од што ми се воспали неможам да дишам знначи аман а дојам. ????

12. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Majki da ve prasam,mene mlekoto mi go snema recisi molzam so pumpa ama mnogu malku ima e sega prasanjeto mi e za kolku vreme bi nemalo voopsto se nadevam nema da imam potreba za nekakva terapija aj nekoe iskustvo spodelete ,fala .

13. џунџуле

џунџуле Популарен член

Оффф исто и тука, ја оставам до мене, инску нр се издтжува. Изгледа ќе тераме и ние уштр вака.

14. Annath

Annath Форумски идол

@Lorins, не се малку 200 г на таа возраст, дури и супер е. Па не може да се очекува да напредуваат исто секој месец од раѓање до годинка. После 6 месеци да качува по 500г е многу, премногу, 200 г е сосема солидно. Најбитно е да ја триплира родилната тежина до годинка, а ако се родило над 4кг и не мора. Јас не би се притресувала ако детето е здраво и весело и има добра крвна слика, а за кашите - ќе пројаде, не се грижи.

ivi1987, Kaetana and Lorins like this.
  15. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Мајки, смеам ли да користам парацетамол додека дојам?
    Мислам дека настинувам, носот почнува да ми тече, па евентуално да спречам нешто посериозно навреме.

Last edited: Mar 13, 2017
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Da, dozvoleno e.

17. alisijad

alisijad Популарен член

Кој е тој доктор баш ме занима. Колку само не е точно, доено бебе од сам почеток па заглави на три месеца во болница, сега има година ипол и 5 пати настина до сега . Брат ми е доено бебе за разлика од мене, па сиротото како паметам нонстоп лежеше на детска. Баш за ова дискутиравме пред некој ден во темата за ад.
    А и тука на фемина гледам колку доени деца до сега настинаа, и тоа не еднаш неколку пати.
    А, оние кои се на ад ниеднаш. Сега види ти сама дека до детето е и неговиот имунитет а не до млекото :)
    Јас се извинувам на останатите што отидов офф топик ама стварно вакви деградирања ме вадат од кожа, мислам без осет се пишува и без обзир кон оние мајки кои веќе не дојат или воопшто не доеле.

18. butterflysk

butterflysk Популарен член

majka ne se sekiraj sin mi e 2 godini do sega samo ednas nastinavme a piese ad od sam pocetok.
    na drugarka detenceto doeno do 2 godini ne pametam koga bese zdravo :) edna nedela u gradinka, tri doma bese.

19. Cka

Cka Форумски идол

Filip Duma. Spec neurolog pedijatar. Moze laze na TV.

Mene site doktori mi rekle dosega cim dois ne se grizi. Bolestite polesno gi mine. Moze lazat i oni.

Moze nie znaeme poveke od doktorite.

Kaetana likes this.
  20. BirMelek

BirMelek Популарен член

Ne e za znaenje poveke. Doktori ne sme, ama da ja gledav emisijata bi mu se javila da se raspravam. Takvo nesto samo ulicar bi rekol. Znae li voopstto sto vo toj moment bi pocuvstvuvala zena koja od x pricini ne doi? Ne samo kako losa majka, tuku kako najloso sustestvo na svetov. Kako da go donela detevo na svet da go razboli i maci. A nekoja sto doi pak bi se cukala po gradi. Sreka sto ima bebinja na ad, inace pedijatrive ke gi zatvorea svoite ordinacii (facepalm) Decata se angeli i gospod site gi cuva, ne pravi razlika vo toa kako se hraneti. A za ona sto se odnesuva do nas, za da bidat zdravi i srekni ima nesto i vo negata, higienata, uslovite vo koi ziveat, nacinot na koj nie se odnesuvame so niv itn.
    Da go slusnev ovoj doktor vo prvite denovi koga bebe odbivase sa cica, verojatno bi placela neprestalno. A sega, tolku mi izgleda tragikomicna vakvata izjava i tolku seedno mi e kako se hrani beba se dodeka taa napreduva i e zadovolna i otkako uvidov deka poveke od pola zeni sto dojat sakaat toa na celo da go istetoviraat. Nazad e zimata za bolesti, ta bile doeni ili ne...