Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Ece 1309

Ece 1309 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2017
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    37
    Здраво девојки
    Некаде читав низ форумов порано за доењето и покачена телесна температура но не можам да најдам сега.
    Јас дојдам и имам од сабајле многу болки во десната града, и покачена температура 37,2.
    Не знам што треба да превземам. Ве молам за совет или искуство?

2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Некој канал ти се има запушено, мораш брзо да реагираш за да не дојде до мастит.
    Истуширај се со жешка вода и масирај ја градата, ако напипаш грутка треба да ја разбиеш.
    После подој стави лист од зелка (само на брадавицата остави отвор), кој ќе го застругаш површно со нож за да пушти сок.
    Бебе нека цица повеќе од таа града.

На Kaetana и eli25 им се допаѓа ова.
  3. Ece 1309

Ece 1309 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2017
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    37
    Многу ти благодарам на одговорот.
    Веќе почнав да се одмолзувам од таа града бидејќи бебето спија. Ќе направам се што ми кажа. Ќе пишам што ќе направам.
    Се надевам ќе помини со лесно.
    Уште еднаш ти благодарам

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Da prasam koga se doi sto apce za glava smee da se pie.. jas piev analgin:worried:.. ama bidejki se na vestacko mlekce isto, kolku vreme da ne im davam od majcinoto, za kolku dejstvoto na analginot ke se neutralizira.. sveki mi rece ne davaj majcino ako si piela analgin, a ona e medicinsko lice vo penzija?! Sto sleden pat ako me boli glavata mozam da se napijam. Za cela bremenost jas nitu edno apce ne se napiv, za sreka nemase potreba.Ama nokeska me fati glavata, nespienje I se si se sobira..

5. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.628
    Допаѓања:
    17.582
    Јас пијам само парацетамол ако помогне помогне ако не ќе потрпам :)

6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Во право е свекрва ти, аналгинот не се препорачува во бременост и при доење зашто поминува низ плацентата и во мајчиното млеко, а активната супстанца може да предизвика несакани дејства.
    Најдобро е да почекаш барем 24 часа пред да дадеш мајчино, а за тоа време измолзувај се и фрлај го.

Најдобра опција при доење е ибупрофен, а при бременост парацетамол.

На Paka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Јас си купив чај на Веледа за доење, сега ќе пијам па ќе видам дали ќе помогни. Инаку од ДМ си купив и пијав и сокчиња од baby love, а од Хип сокчињата пијав во болница ама не помогнаја многу.
    Ми нема уште убаво дојдено млеко, мислам бебево не ми е најадено, прегеска одвај измолзив 60 мл од двете гради со рачна пумпа на Авент.
    Понеделник сме на контрола и ако ми има намалено бебево на тежина ќе му давам повеќе АД.
    Или па го мрзи да цица од жолтицата, уште е жолт на лице.

8. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Ti blagodaram mnogu na informacijata. Ke se snabdam za idnina lekarstva sto se prifatlivi pri doenje.

9. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Како е правилно да цицаме? До крај од едната града, па другата да остане сосема полна или од двете по малку? Не секогаш е расположен да ги празни двете :/
    И ако излегувам, со одмолзено млеко во нас... на горештиниве како го складирате? Сигурно има некој термос некаков? Кој е поупатен нека ме насочи и мене од каде каков да купам :)
    Благодарам :)

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    При секој подој првото млеко е поводенасто за да им ја угаси жедта, содржи помалку маснотии, а со тоа е и помалку калорично.
    Како бебето цица од едната града доаѓа до ткн задно млеко кое е богато со маснотии и е покалорично и од тоа млеко бебето расте и добива на тежина.
    Доколку цицате и од двете гради по малку, бебето ќе го цица само предното млеко и по краток временски период повторно ќе е гладно бидејќи тоа млеко не заситува. Исто така иако ќе цица почесто, послабо ќе напредува. Најчест знак дека бебето го цица само предното млеко е зелена столица.

Најдобро е прво до крај да ја исцица едната дојка, ако му е доволно на нареден подој ќе ја дадете другата.
    Ако не му е доволно од едната дојка, откако ќе ја исцица до крај, понуди ја другата со тоа што при нареден подој ќе ја понудиш дојката со која го завршило претходното цицање.

На Mihaela123456, Kaetana, Mari-Ja и 6 други им се допаѓа ова.
  11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас земав термос од еурофарм на бејбинова. За другото убаво ти објасни лолипоп се.

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Јас не сум можела некогаш да измолзам ниту 20мл. Тоа не е показател дека немаш млеко. Колку пати во денот менуваш полна пелена?
    А зошто пиеш бебешки сокчиња?

На ena*sweety, Kaetana и eli25 им се допаѓа ова.
  13. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    На BirMelek и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  14. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    @eli25 во болница не сакаа многу да се замараат да ми објаснувааг за доење,он нр може да фати мака мачев додека да фати брадавицата ги викав сеетрите и ми донесоа силиконска а немам вовлечени, оно си влече воздух дека немав млеко. Си дојдовме дома јас веќе имав млеко уште одма преку ден пробував без силикон имаш момент кога си фаќаше брз проблем а навечер плаче де додека не ставам силиконската. После фаќаше само од еднага без а од другата со силиконската и мене педијатерот ме советуваше без. Пробај кога р смирен кога не е многу гладрн,давак нрка си игра со брадавицата да ја осеќа оти опасни се малите брзо се научат ма пластика а од ова се гадливи,пробувај без неа ако ептен се расцрка не бива тек тогаш ја користи, биди упорна пробувај ако ме бива онда нека си цица така битно е да напредува.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Во болница додека бев даваја вакви сокчиња. Потоа јас си купив и за дома од ДМ ги купив не знам дали ги има во МК.
    Ми кажаја дека биле убави и млеко идело побрзо од нив исто и од чаеви.
    Кака на ден по 3-4 пати, ама го дохранувам со АД јас немам доволно.

Прикачени фајлови:

• image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      22,7 KB
      Прегледи:
      15
    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      41,8 KB
      Прегледи:
      15
    На Kitten, victoria и ma4e1311 им се допаѓа ова.
  16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    34.272
    Мајки кои што дојат ме интересира дали некоја користела од вас салбутамол сиуп додека доела и дали би пречел на доењето? Бидејќи ме фати пак бронхитот а имам таков сируп ос синко.

Последна измена: 22 август 2017
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.859
    Погледни во упатството. Секогаш стои дали е безбедно во бременост или доење. На нет стои дека може во текот на доење... ама провери си го и упатството за сигурно.

18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    34.272
    Стои со совет од лекар можело да се зема. Е сега треба и со лекарот да се консултирам.

19. Ece 1309

Ece 1309 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2017
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    37
    Многу ти благодарам уште еднаш за советите. Се направив како што ми рече и спадна температурата и болката ја нема.
    Имај убав ден.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.164
    Допаѓања:
    124.616
    Во однос на одмолзувањето јас не го практикувам. Сестрите ми рекоа во ремедика да се одмолзувам само ако ги осеќам градите црвени, топли и болни. Бебе покрај дохрана и цица цело време ( само често заспива на града). Млеко имам , педијатарот го виде рече супер е. Ама читам сите се одмолзуваат викам грешка да не правам?