На колку време закенкува да цица? И колку време траат подоите? Го набљудуваш ли дека активно цица? Некои бебиња се спанковци и ок е да спијат и по 20 часа , но мора да си сигурна дека во меѓувреме јаде редовно ... да не е поспан од жолтица или па температура ( ова второво не верувам). Обично подоите треба да се на 2-3 часа на оваа возраст...
Podoite se na 2 do 3 casa no aktiven e prvite 15 minuti posle se kubeme,go buckam razmrduvam maki macam dodeka go razbudam za da prodolzi da cica.A posle kolku vreme vremeto na spienje im se namaluva
Majkicki, posle pet meseci od poragaj zaprv pat dobiv ciklus I bukvalno mlekoto mnogu mi se namali.Sekogas mi tecese mleko od gradive nosev tetra za gradi non stop koga cicase od ednata mi tecese od drugata sega gradive mi se mnogu meki koga vlece pobavno nadoaga mlekce pa toa jaravi nervozna I zapocnuva da place I potoanesakada prodolzi da cica misli deka nema mleko I me gurka placejki.Mislev ke se regulira posle ciklusot I tie denovi no ne seuste e taka.Sovet I mislenje dali e od ciklusot I sto da pravam?
Мамички малце се стабилизиравме, ама подоите едвај ги одложувам на 2 часа Малото се научи на града и тешко се трга. Дали во текот на подојот има период кога побавно тече млекото? Зошто малиот прво цица убаво 15 мин потоа ме бутка плаче , црвенее, вришти, фаќа брадавица и пушта... Сменувам града и таму истото се случува....
Се е во ред, не се грижи. Ти реков јас ќе шеташ како амазонка Ако ти е за утеха кај мене ни саат и пол не дочекуваше (и тоа после месеци).Гледај на тоа како единствена "обврска" сега. Да доиш и ништо друго. Нека протрча куќата ако сака, бебе спие- мама спие. Ќе помине и овој период. На почетокот така и вообичаено оди подојот, по 15 мин од града. Но, сигурно и сама свати до сега дека со бебе ништо не оди како по книга. Само смирено. Знам дека ќе успееш!
Zdravo mamicki, moeto prasanje e: bebce od mesec dena, kolku cesto e normalno da cicka preku nok...? Nie najcesto se budime na 2-3 casa, no ponekoga se uspiva, pa po preporaka na pedijatar, mu davam da cicka vo son... Sto mislite vie?
Тие што доите или сте доеле со силиконска брадавица, која ја препорачувате? Ние користиме на томи типи, таа ми ја прифати бидејќу формата беше најслична на цуцла ама некако отворите за течење на млекото се големи, бебето често ми се заскрнува бидејќи млекото и само му тече во уста, не може да постигне да голтне, а плус мислам многу воздух голта бидејќи подригнува преемногу чсто само воздух како возрасен... пробано ми е со авент ама не ја сакаше на почеток...
Јас доев со нук. Многу меки, бебе одма ги прифати. Ама, да ти кажам нешто што веќе сигурно многу ти кажале-пробај одвикни го од нив, полесно е. Знам дека знаеш, да не се мешам, прочитај искуства од мајки како ги одвикнале. Конкретно јас и давав во полусон и полека се научивме.
Ако си ме читала верувај очајно сакам без брадавица, поубаво и за двајцата, но и јас не знам да му помогнам и самиот не знае да фати...фаќа по малку и пушта...најчесто само брадавицата ми ја влече бидејќи така знае... инаку и он се буни веќе на вкусот од силикон...кога му доближувам без побрзо сака да фати и лиже... а кога давам со силикон често прво одбива па отпосле фаќа... и страв ми е да нудам без да не веќе не ска со силикон а не знае да фати без па да си останеме без доење Колку месеци имаше кога се одвикнавте? Мене ме тешат дека ќе фати кога ќе р малку поголем и посилен... сега сме месец
Мами дали смејам да се напијам било какво апче за глава цел ден ме боли . Со цицање немам проблем фаќа од прв ден цица и му давам хип комбиотик ама не на секое цицање цица на едната града по 30мин и повеќе и пак не е најаден. А другата ми е разранета има како корупка и не му давам од неа додека не задрави така ми беше и другата дури и крв имаше цицнато па после поврати.Па сега ја молзев стискав со рака и 20мл наполнив
Ибупрофен е најбезбеден при доење. За кетонал (кетопрофен) знам дека не се препорачува при бременост и доење.
Кетонал при доење и во тек на бременост - никако, мислам дека тоа е најјакиот лек за ублажување болка кој е достапен кај нас. Докторите советуваат да се зема доколку е нужно. Пример, за обична главоболка, првин се препорачува аналгин, вентор, па дури тогаш кетонал.
Мене и после пораѓај, за болки, во болница уште, ми дадоа ибупрофен иако доев. Така да сигурно е најсигурна опција и во бременост(1-2 третина) и доење.