Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    На колку време закенкува да цица? И колку време траат подоите? Го набљудуваш ли дека активно цица?
    Некои бебиња се спанковци и ок е да спијат и по 20 часа , но мора да си сигурна дека во меѓувреме јаде редовно ... да не е поспан од жолтица или па температура ( ова второво не верувам).
    Обично подоите треба да се на 2-3 часа на оваа возраст...

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. aleksandricka77

aleksandricka77 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    6
    Podoite se na 2 do 3 casa no aktiven e prvite 15 minuti posle se kubeme,go buckam razmrduvam maki macam dodeka go razbudam za da prodolzi da cica.A posle kolku vreme vremeto na spienje im se namaluva

3. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    2.391
    Majkicki, posle pet meseci od poragaj zaprv pat dobiv ciklus I bukvalno mlekoto mnogu mi se namali.Sekogas mi tecese mleko od gradive nosev tetra za gradi non stop koga cicase od ednata mi tecese od drugata sega gradive mi se mnogu meki koga vlece pobavno nadoaga mlekce pa toa jaravi nervozna I zapocnuva da place I potoanesakada prodolzi da cica misli deka nema mleko I me gurka placejki.Mislev ke se regulira posle ciklusot I tie denovi no ne seuste e taka.Sovet I mislenje dali e od ciklusot I sto da pravam?

4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.688
    Мамички малце се стабилизиравме, ама подоите едвај ги одложувам на 2 часа:( Малото се научи на града и тешко се трга. Дали во текот на подојот има период кога побавно тече млекото? Зошто малиот прво цица убаво 15 мин потоа ме бутка плаче , црвенее, вришти, фаќа брадавица и пушта... Сменувам града и таму истото се случува....

5. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Се е во ред, не се грижи. Ти реков јас ќе шеташ како амазонка ;) Ако ти е за утеха кај мене ни саат и пол не дочекуваше (и тоа после месеци).Гледај на тоа како единствена "обврска" сега. Да доиш и ништо друго. Нека протрча куќата ако сака, бебе спие- мама спие. Ќе помине и овој период. На почетокот така и вообичаено оди подојот, по 15 мин од града. Но, сигурно и сама свати до сега дека со бебе ништо не оди како по книга. Само смирено. Знам дека ќе успееш!

На Kaetana и eli25 им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.382
    мојата цицаше на пола час скоро 4 месеци по ред.Никогаш не гледав на час.И даваш секогаш кога сакаше

На tincemajmunce, sofi2107, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. love make up

love make up Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    24
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    Zdravo mamicki, moeto prasanje e: bebce od mesec dena, kolku cesto e normalno da cicka preku nok...? Nie najcesto se budime na 2-3 casa, no ponekoga se uspiva, pa po preporaka na pedijatar, mu davam da cicka vo son... Sto mislite vie?

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ако убаво си напредува нема потреба да го будиш после првиот месец. :)

На *Лорена*, eli25 и love make up им се допаѓа ова.
  9. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Тие што доите или сте доеле со силиконска брадавица, која ја препорачувате? Ние користиме на томи типи, таа ми ја прифати бидејќу формата беше најслична на цуцла ама некако отворите за течење на млекото се големи, бебето често ми се заскрнува :( бидејќи млекото и само му тече во уста, не може да постигне да голтне, а плус мислам многу воздух голта бидејќи подригнува преемногу чсто само воздух како возрасен... пробано ми е со авент ама не ја сакаше на почеток...

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.688
    @Igle Мустела.

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  11. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Medela :)

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас доев со нук. Многу меки, бебе одма ги прифати. Ама, да ти кажам нешто што веќе сигурно многу ти кажале-пробај одвикни го од нив, полесно е. Знам дека знаеш, да не се мешам, прочитај искуства од мајки како ги одвикнале. Конкретно јас и давав во полусон и полека се научивме.

На Girl-Rabbit, eli25 и Igle им се допаѓа ова.
  13. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Ако си ме читала верувај очајно сакам без брадавица, поубаво и за двајцата, но и јас не знам да му помогнам и самиот не знае да фати...фаќа по малку и пушта...најчесто само брадавицата ми ја влече бидејќи така знае... инаку и он се буни веќе на вкусот од силикон...кога му доближувам без побрзо сака да фати и лиже... а кога давам со силикон често прво одбива па отпосле фаќа... и страв ми е да нудам без да не веќе не ска со силикон а не знае да фати без па да си останеме без доење :(

Колку месеци имаше кога се одвикнавте? Мене ме тешат дека ќе фати кога ќе р малку поголем и посилен... сега сме месец

14. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Мами дали смејам да се напијам било какво апче за глава цел ден ме боли . Со цицање немам проблем фаќа од прв ден цица и му давам хип комбиотик ама не на секое цицање цица на едната града по 30мин и повеќе и пак не е најаден. А другата ми е разранета има како корупка и не му давам од неа додека не задрави така ми беше и другата дури и крв имаше цицнато па после поврати.Па сега ја молзев стискав со рака и 20мл наполнив

15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Za paracetamol i ketonal sum sigurna deka se bezbedni. Napij se ne trpi

16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ибупрофен е најбезбеден при доење. За кетонал (кетопрофен) знам дека не се препорачува при бременост и доење.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.007
    И јас знам ибупрофен е најбезбеден, потоа парецетамол. Кетонал не би, прввпат слушам.

На eli25, Lolipop23 и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  18. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Кетонал при доење и во тек на бременост - никако, мислам дека тоа е најјакиот лек за ублажување болка кој е достапен кај нас.
    Докторите советуваат да се зема доколку е нужно. Пример, за обична главоболка, првин се препорачува аналгин, вентор, па дури тогаш кетонал.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.688
    во ремедика сестрите ми рекоа ибупрофен.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.007
    Мене и после пораѓај, за болки, во болница уште, ми дадоа ибупрофен иако доев.
    Така да сигурно е најсигурна опција и во бременост(1-2 третина) и доење.