1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    @karibian одмолзено млеко на темп од 19-26 степени смее да стои 4-6 часа, во фрижидер на 4 степени 5-6дена а замрзнато до 6 месеци

На eli25 и karibian им се допаѓа ова.
  2. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Вчера беше само на ад и пак ми поврати а како можи еден сат цица и пак плачи а да му дадам ад одма се смирува а сакам само да го дојам

3. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Многу стари ќе да имаш од страна. Покрај толку истражувања за мајчиното млеко и во сите од нив откриено е дека истото е ненадминат феномен, никако немој да си мислиш дека е слабо. Во моментов тоа е се што му е потребно на твоето бебе, затоа цица толку често. Мало е, ќе се среди. Штом имаш млеко, дои го кога сака.

На Kaetana, Luna91, Lolipop23 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Belabelinakinder

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Има стари ама никој не слушам кога стегам на града течи како вода заматена па после по бело страв ми е ако му давам на секое да цица да не се прејадува прво ми е а и скоро сама го гледам

5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Па така и треба.Првото млеко е вода, за жедта на бебето.После доаѓа задното мрсно млеко, кое заситува. Секое млеко, кај секоја жена е различно, во зависност од тоа какви се потребите на бебето. А за прејадување ич не се плаши. Него цицката му е буквално се на свет. Ехеее назад ти е зима чекај. Сега ќе ти бара цело време, па после со зорт ќе го местиш да цица кога ќе почне да разбира. И така натаму. Ако ти е прво, нема врска тоа, ќе научиш одма. А за сама гледање, можи е потешко, ама поубаво и порает.

На Kaetana, stevemila, sofi2107 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.381
    плачи оти има грчеви,оти сака да се гушка,оти има полна пелена,жешко му е,му пречат некои звуци,му се нанка а неможе да спие.Бебе не плаче само од глад.Зошто со форсирала вчера само ад кога повраќал од него.Рано ви е за лактација да воспоставите па и за ред.Мојата цицаше по 5-6 мин на секои 30 мин.Хаотично е на почеток кај сите

На Kaetana, BoyL, sofi2107 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Belabelinakinder

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Мојо
    Искрено сама ми е поубаво ред му знам а и уживам кога сме сами а кога е свекрвата тука леле само спие само плачи што му е јадеше таа прашува јас молчам.

8. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Ма исти се сите. Поготово со прашањето дали јадеше? Мојата сега кога ќе ја види малата и зборува " шо ми јадеше ти баба денес?" Јас ќутам намерно, да не мисли дека е многу паметна и ќе го добие одговорот тактички. Јас попаметна сум:emo: Само игнорирај ги, допрва ќе дрдорат се и сешто:|

На Kaetana, pandelka, karibian и 4 други им се допаѓа ова.
  9. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Nie sme 9+ meseci, bidejki trgnav na rabota, poleka pocnav da gi namaluvam podoite, i sega poslednite 2 dena se obiduvam da gi svedam doenjeto na dva pati: sabajle i navecer. Deneska mu dadov na bebe da cica od sabajle, i veke kon 17h ednata grada mi bese prepolna pa se izmolzav, prvoto mleko imase zelenkasta boja:o, za prv pat mi se slucuva izmolzenoto mleko da ima takva boja, od sto moze da bide:sweat: Deneska ne sum jadela nisto zeleno za da e od ishranata? Da ne e nekoja bakterija? ..neznam na se mi odi umot, a na internet nemozam da najdam nekakvo info...

10. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Бебе последниве 3 дена не ми цица убаво. Почнува да цица и одеднаш се трга плачи па пак фаќа па пушта плачи не ме исцицува убаво и градиве ме пецкаат ми тежат, кога и да се стегнам млеко прска незнам Оти вака ми прави.
    Треба да му дадам ад па да се смири, или па си велам поубаво му е од шише па затоа така ми е нервозен додека цица. А постојано бара да цица сака да биде на града, се нервирам кога ми прави вака ем сака да цица ем не цица.
    1 месец сме.
    Имам рачна пумпа на Авент и едвај 20 мл измолзувам повеќе неможи.
    И еве и сега ме пецкаат градиве ми тежат и млеко ми течи, незнам што е проблемот, што може да биде? :(
    Страв ми е од ова пецкањево што го чуствувам.

На V.odolija му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Belabelinakinder

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Дсли може да се пијат прегназол ми остана а на него пишува дека сме некој од вас ги пие

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Да, и пожелно е да се продолжат витамините за време на доењето. Нема штета во секој случај, и да не пиеш добива бебето се од млекото, ама се добри за тебе.

На Kaetana и Belabelinakinder им се допаѓа ова.
  13. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Пецкањето е нормално и сите доилки го имаат. Како струја да ти поминува :) Значи ти надоаѓа млеко. Многу сте мали и се уште не ти е воспоставена лактацијата иако пецкањево е супер знак. Зошто ад кога млеко имаш? Полни ли се пелените?
    Јас не би давала ни ад ни шише кога бебето цица. Ако ти се преполни градите можеби јак млаз му надоаѓа па не може да постигне и затоа се трга и пушта. Ако е така ќе му требаат неколку дена да се адаптира. Ако чувствуваш претешки гради измолзи само малку да ти олесни. Ма да ако бебе сака нон стоп на града ни за тоа немаш потреба.
    Сега сака да е "закачено" за тебе, да цица или да не цица туку само да те осети. Ако не е гладно тогаш само удоволи, ќе помине перидов и ќе биде полесно ќе видиш.
    Само смирено, ќе биде во ред. Ќе видиш :)

На Kaetana, Lolipop23, Luna91 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Јас мислам немам млеко го осеќам по голтањето, треба неколку пати да тргни па да голтни.
    Пробав и со силиконски неќи и така.
    Значи го ставам на града ја фаќа трга неколку пати, пушта и почнува многу да плачи дури без воздух останува и пак бара да фати и така само се нервира и ептен пишти, незнам зошто така ми прави.
    И ќе му направам ад јади се смирува. Затоа мислам дека немам млеко.

15. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Како што е пишувано многу пати страници наназад единствени показатели за глад кај бебе се килажата и пелените. Ако е бебе гладно столицата ќе му биде зеленкаста. Го мериш ли? Колку има качено до сега?
    Бебчето на месец дена е веќе малку зајакнато. Повеќе влече и повеќе млеко му треба. Додека да почне да се ствара млеко онолку колку што бара вообичаени се тие нервозни цицања и плачења. А единствен начин да се створи повеќе млеко е како и самото бебе што ти кажува- ставај ме нон стоп на града. И ова не е само сега, континуирано ќе се случува како што напреднува бебе и како што му се зголемува потребата од млеко.
    Тоа дека ќе се смири кога му даваш ад не е ништо ново. Многу мајки мислат дека немаат доволно млеко па посегаат по ад. Полесно му оди и повеќе го заситува па се смирува. И ете ти ја бељата: " аха ете гладно било." Млекото се создава на принцип побарувачка - понуда. Затоа нон стоп се на града.
    Немој да ме разбереш погрешно и јас поминав низ (скроз) истото. Секој совет е најдобронамерен со цел да ти помогне успешно да доиш. Ако мислиш дека е гладно или не напредува појди до матичниот да го измерат или ако можеш мери го дома- ќе бидеш помирна.
    Тоа е мајка, првите месеци доиш и само доиш и друго нема :)
    Ќе чекам да пишеш за килажата и столиците, те мислам.

На Среќичка, Kaetana, orhideea и 4 други им се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.183
    Допаѓања:
    124.688
    Ние нонстоп на мерачки одиме. Или ке качува дупло од што треба или не. Нзс неможеме да најдеме. Сменивме педијатар и се надевам на подобро. Претходната ми рече да исфрлам ад скроз после солиден напредок, па детето едвај качи 30 гр за 1 недела нонстоп на града беше тогаш, плаче, вришти. Оваа другава ни рече ад не се исфрла скроз одеднаш зошто треба време за да се создаде тоа млеко што нели го добивал со ад. И ни даде 3 ад, па добар беше ни намали на 2 па сега да мериме ако качува убаво 1 ад, па се надевам и на скроз исфрлање. @orhideea исто , дури цица сум под грч дали ќе заплаче дали ќе има доволно :(

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Ако јас добро имам сватено @orhideea не е на редовна дохрана со ад. А тоа дека бебе кое имало 3 оброка од шише може да се префрли само на цицање преку ноќ тешко. Мислам, бебето може ама тешко дека мама од еднаш ќе има + 3 шишиња млеко. Убаво ти рекле @eli25 постепено намалување со ад и ти ќе успееш да ја надокнадиш количината.

На Kaetana, orhideea и eli25 им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.905
    Допаѓања:
    203.119
    Масирај ги градите под топол туш, пецкањето е одличен знак, значи дека имаш млеко, ама каналите треба убаво да се отворат. И рефлексот на отпуштање е проблем на почетокот на цицањето во првите месеци, особено кај прворотки. Прави компресии на градата кога малото ќе почне да цица, значи да ја фатиш со палецот одозгора и другите прсти одозгора и да ја стискаш како да молзиш, најпросто кажано. Еве линк да видиш како оди тоа
    http://superbeba.com/2015/02/09/kompresije-dojke-pri-podoju/

На Kaetana, orhideea, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Да си ги кажам маките и јас...ова доењево излезе ептен напор барем кај нас :(
    Иако досега многу пати се плашев, вчера вечер ни на крај памет не ми дојде немам млеко или бебе е гладно...цица по цееели денови...вечерта од 10-12 цица, вришти, пушта цицка...и така во круг додека не почна да вришти без престан, мм вика ќе направам адаптирано... и така испи 40мл и се смири и веднаш заспа па спиеше три часа...инаку со моето млеко станува на 1:30-2 саати, тоа три е преретко... и никогаш од цицање сам не се тргнал..секогаш јас бидејќи веќе не можам...а он по кратко бара пак...или ако се тргне ме лиже за рамо...го враќам не сака да цица, пак горе, пак лиже и после тоа ако го вратам знае да цица пак...млеко имам ама изгледа не доволно како што мислев, најчесто а зацица и извадам града прска на сите страни, ама некогаш не е така ...дали споро цица, дали не цица правилно ... не знам ама побеснев вчера...па му викнав па плачаев зошто сум викнала... што е работава што некогаш нема млеко па он вришти или е малку најаден ама недоволно за да заспие? Еве сега баш пак ми се случи исто, цица вришти пушти градиве нема нешто баш..а сабајле имаше си цицаше...дадов ад па и пак си заспа :(
    И никогаш или ретко заспива со цицање инаку... затоа мислам не е никогаш доцицан.. можно е да не е дојаден стално? А си кака, пелени полни, во летвртокот на контдола за несец беше поправен скоро кило:(
    Инаку почнавме без силиконска да цицаме по малку од петокот...и тоа проблем..не знае без неа убаво сеуште, а веќе не сака со неа ако прво понудам без....едвај фаќа некако кога веќе не оди без неа цицањето..и нели добив циклус плус во саботата на сета мака..и викам и тоа да не има врска...прашалници сум цела, морам да се вратам само на мајчино, кога веќе еден месец си теравме супер зошто не и понатака...
    Има тема кај што се немам пожалено???? Уфф..

20. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    17.938
    И јас сакам да прашам дали циклусот може да влијае на млекото? Денеска добив и малава ми е некако вознемирена :worried:. Инаку сме 1+.