Не гледајте го саатот немора да значи дека треба да виси пола сат сат на града за да си е најадено штом се трга несака па и блјуцка најадено си е или па и ако бара на 3 сати значи добро си се ране .. Кај мене мала од прв ден до сега 5+ цица експресно 5-10мин на 3 сати и напредуваше по кило и сто првите месеци .. и за блјуцкање лом ме праеше млазови се се прејадуваше и сеа некоаш изводи си игра и после лом за икањево 90% сетака не цицат голтаат правилно на старт воздух им иде па од повратено им се враќа и ете ти и потешко ждригаат на сам старт сетоа си е нормално Уживајте и галете си се па и в раце тоа се моменти се минува уште не се ослободени
Ја ставам на цицка ќе поцица малку и после почнува да плаче многу фаќа ја пушта и плаче и се така. И давам шише ќе пие малку и пак со устата бара цицка пак плачење и се така. Вчера 8 саати така и едвај заспа. Она плаче јас плачам ми попуштија нервите. Незнам шго да правам. Не било лесно мајка да си си мислам да не и давам веќе цицка и да ја учам само преку шише со мое измолзено незнам. Внатре на градите осеќам под прсти како грутки ама не ме болат ме фаќа страв што може да е. На едната ми остана кога имав мастит.
Кога е полузаспано давај да цица, во полутемна просторија. Ова однесување личи на скок во развој, колку имате, 6 недели има или 9 недели? На тој период ми личи. Ќе помине, само не се откажувај
Бебо е 5 месеци и 1 недела и поминуваме прв пат во криза со доење.. Гради полни млеко, тој пишти плачи... Па директно му шприцам малку млаз и од стоење дојам.. Грб ме боли, рацете ми паднаа... А мора почесто да цица да туркаме шлајм... Денес несака да фати воопшто.. Си велам да се измолзам и да му давам со лајче или шприц по малку.. Шише до сега не сум дала.. И се плашам да не ми се одбие ако сега понудам...
Мамички од вчера почнаа да ме болат градите, тешки ми се, цврсти и полни млеко. Пробав да се измолзам со рака, ама тегни тргни, повеќе ме боли, а многу малку млекце тече. Сега мм ми купи пумпа рачна на бејби нова. Пробав, тече млеко ама пак ме боли. Измолзев 35 мл и не можев да издржам. Треба ли да боли или не се молзам правилно? Кажете ми колку време треба да молзам, односно колку млекце? И има ли некој начин помалку да боли? Не ми се јасни овие работи, мислев ќе поминам без молзење ама ме болат градите и сите ми викаат треба да се молзам. Треба и од двете да молзам или од едната па после од другата? Ќе има ли млекце кога ќе сака да цица после? Друго нешто за болката?
СНАА МИ е медицинска сестра немам искуство но на сите истото им го кажува Бебе да се држи што повече на Дојка,Заспива брзо затоа што се уште нема 40 дена и се уморува при цицањето и затоа заспива со неколку потегнувања.Кога ќе заспи ќе го почешкаш по брадата или обравчето за да продолжи со цицањето минимум 10 -15 минути.Што повеќе цица бебе повеќе се лачи млеко немој да мислиш дека ако се одмолзеш ќе немаш за повторно доење.Одмолзивај се почесто по малку и на двете гради пробај да ги масираш, болката е од што се преполни со млеко или имаш запушено некој канал пробај со масажа,Измолзувај се и од двете гради поединечно мислам ти кажав доволно
Тоа е тој период кога градите неконтролирано се полнат. Лактацијата уште не е воспоставена како што треба. Се создава повеќе млеко отколку што му е потребно на бебуш и она што ќе остане ги запушува каналите. Мораш брзо да реагираш за да не добиеш мастит. Оди под туш и со колку што можеш пожешка вода да издржиш туширај ги градите. Додека си под туш масирај цело време за да ги разбиеш грутките и да ги отпушиш каналите. Едната рака постави ја од горе, а другата од долу и врти во обратна насока. Spoiler: Слика, пример: Значи во нормална состојба не би требало да боли и да имаш грутки во градите. Внимавај и со измолзувањето, тоа е нож со две острици. Со секое молзење стимулираш создавање на повеќе млеко. Кога ќе ти се преполнат градите најпрво понуди го бебуш да цица. Ако не сака тогаш одмолзи се, ама сосема малку само колку да го намалиш притисокот.
Мамички пак јас Ама што да правам, ново ми е и секој ден ни е различен. Од вчера бебчево кога цица многу е немирно. Цело време додека цица, прета, мрда со раце, врти со главчето, ќе пушти па пак ќе фати, и на моменти мислиш како прв пат да фаќа цице па не знае како во смисла цицето стои во устето отворено, а она не влече, како да не знае да го фати (се надевам убаво опишав ) и ќе се налути, па со рацете се фаќа за лице за глава. Што може да е? Од што прави така? Имам впечаток дури како да не цица доволно И ако пред некој ден имав проблем со тврди гради, од вчера десната града ми е многу мека и брадавицата исто, па тоа дополнително како да отежнува при цицањето, бараме така мислам. Да не имам промени со млекото?
Здраво мајки, ве молам некој ако има искуство да ми каже колку дена после царски добивте млеко? Денес ми е 4 ден од царскиот, но сеуште немам ни капка, иако стимулираме со цицање на празно.
Мислам дека сте околу 3 та недела, тогаш е првиот скок во развој, кај нас траеше 1 недела и истото го правеше.
Да не неможе убаво да ја фати пупката за да цица и се нервира.Помогниму така што со показалецот и средниот прст ке ја фатис ареолата и полесно ќр му биде за цицање.Јас така ја чувам додека цица.
Devojki se prefrlam ovde. Soveto davajte. Mene mi e vtor den od poragajot. Bebceto ke cica ama bradavicite mi pravat problem pa zatoa kupiv od MAM vestacki bradavici. E sega neznam ne si veruvam deka dovolno mleko tece... i neznam za kolku vreme od prilika bi dobiva tvrdi bradavici za dojenje i da ima dovolno mleko ? Osven so tecnosti kako do pofolema laktacija ? Fala mnogu
За да фати бебе да цица треба да имаш меки брадавици и ареоли, а не тврди. Колку повеќе цица толку повеќе ќе ти се создава млеко. Пиј чај за доилки, сок од јаболки. И постојано му нуди на бебе да цица.
Рано е ептен, ептен тазе си... Трети ден обично доаѓа најубаво млекото, сега тоа е колострум, малку но најздравото Сега само стимулација, односно бебе на града.. и гледај директен контакт, мене патронажна ме искара за силиконските. Ем не цица како дирекно од града, ем ке се научи на силиконските и после може нема да сака да фаќа брадавица. За болката ланолин мачкај, јатка од орев исто помага, и гледај да лапнува повеќе од брадавицата (убаво пикај и од ареолата), зашто обично тие рани болни се прават од неправилно фаќање за цицање... ама треба време, ке боли сепак, некогаш повеќе, некогаш помалку.. кај кого како. Пушти на јутуб видеа за доење, види позиции и види како правилно треба да се нуди градата..
Abe ovde vo bolnica sestrite mi go predlozija bradavicite bidejki moite se mnogu zatvoreni znate kako mislam ? E sega probav ama ne vlece bez niv ... sto da pravam i jas sama neznam . Ke probam oo internerov da procitam i prebaram se sto e korisno
Комбинација бар, немој цело време со нив... и јас имам вовлечени, но синко како пијавица беше и на рамно од страна дур го местев знаеше да ме зашмука. Гледај што повеќе градата да му ја буташ во усте, мене патронажната ми покажа со показалецот и средниот.. меѓу нив ја ставаш убаво брадавичката со се ареола и ја стискаш и ја формираш зависно како е бебето наместено и така ја даваш... ми успеа и ги џитнав брадавиците вештачки...
После третиот или четвртиот ден мислам почна да ми надоаѓа млекото.Ќе ти дојде , кај секој е различно , бебе нека ти е што повеќе на градите.
Мој совет без силиконски брадавици оно ќе се навикне послр ќе си имаш проблем од искуство ти кажувам после рдвај го одвикнав од силиконска ,нрка влрчи брз нив ќе ги истегли. И морто мртка прета, додека цица па ми гука се смее па пак фаќа,скоро три месеци сме. Четвртиот ден надоаѓа млеко. Едит: и кај мене се мели градитр се мислам дека немам млеко а бееб со голта,шочна да преспива повеќе навечер се буди еднаш до два пати.