Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. joy1

joy1 Форумски идол

да не ја мачат грчеви па да ти прават така.Имај на ум дека ако си ти нервозна и бебето тоа го осеќа преку тебе.

Kitten likes this.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Па офка кенка чат пат, шутира со ноџињата... немам искуство со грчеви дека Тео скоро и да немаше. Он цицаше, какаше златно жолто... по едно 4-7 полни какани пелени имаше он, добро може дека и поголем. А она така колку испрљана прдната пелената со жолто зелени и тоа како топченца зрнца :?: Немам посебна причина за нервоза, а вријам.. хормони ли лудуваат... дури и лице ми се нафрла :shake: апетит 0, со сила јадам...

3. An-na

An-na Форумски идол

А од тироидната да не ти се нервозиве? Знам те имам читано дека имаш проблеми со неа.
    Инаку, меки гради не секогаш значат дека немаш млеко. Мене никогаш не ми биле тврди, ниту ми течело млеко, па ја доев 18 месеци. Само смирено и се ќе биде добро ;)

Kitten and Girl-Rabbit like this.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Само што ми текна на тоа и и пишав на пријателка... да не ми е превисока дозата. Зашто пред бременоста пиев само 25, а сега на крај веќе појачано 75х5 и 50х2... 4ти ден од пораѓај ми проверија 2 и нешто беше... ама пијам исто толкава доза... да земам да проверам утре, да не е превише па сега...

5. forumce

forumce Форумски идол

@mariz
    Мариз а да си правеш сok од јаболки дома во блендер? Можеш и друго да ставеш. Скоро секој ден пијам и имам многу млеко. Неќна ти кога праша за цвеклото ми текна дека причината што ми се преполни градите можеби е тоа што го пијам сокот, дека нели се препорачува сок од јаболки за повеќе млеко. Пробај и ти.

eli25 and mariz like this.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Пијам сабајле цеден од јаболки, морков, цвекло, круша, банана. А преку ден бистар од јаболко си пијам... Ме цицаше од лева во 6 до 6:30, сега пак кенкаше и бркаше раче.. цуце и дадов ке го голтне од шмукање мислам, па сега ја ставив на десната цица..
    Утре ке испијам сама 25 доза еутиеокс и ке видам дали има разлика во напнатост и во млекото...

7. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Истото ми се случи и мене 1 недела откако излегов од болница, баш и тука прашував.
    Сега сме полни 3 недели, градите ми се постојано меки и издишани, веќе не ми тече по маици, ниту ми тече другата града кога цица, ама сепак качуваме по 20 грама дневно. По сите читања, консултации и прашувања по лекари ми кажаа дека е нормално така да се намали млекото се додека не се воспостави кај мене добра лактација. Така да не се секирај и ти и продолжи да ја ставаш на града.

mariz likes this.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

докажано е дека од стрес не се губи млеко ама каналите се стеснуваат и се намалува. целта ми е да ти кажам, не се нервирај за бетер да не сториш. капки од фенел имаш во Зегин земи и кога треба дај АД. не е страшно.

eli25 and mariz like this.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Многу е полесно кога ќе чуеш повеќе искуства @mariz :)
    Пробувај едно по едно да видиш што ќе упали, и обавезно спиј преку ден, пушти го Тео на другиот спрат барем еден саат да го почуваат, а ти легни му ја со бебето.

А буткањето рачиња во уста ми мириса на грчеви, си бара утеха, поточно цицка :) Ќе се среди ;)

mariz likes this.
  10. BirMelek

BirMelek Популарен член

@mariz Обрати се кај некоја советничка во српските / босанските групи. Мене лично најмногу ми помогна босанската советничка Лејла. Напиши dojenje je in на фб. Ние така успеавме некако. И земи моринга од веро џамбо.

eli25, Igle and mariz like this.
  11. karibian

karibian Популарен член

Laktamix

mariz likes this.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Го пратив мм да го земе чајот и тоа маслото да го земе...
    Само @LiliBoz да каже како се зима...

karibian likes this.
  13. karibian

karibian Популарен член

Мене чајот доста ми помага и лактил таблетите и многу вода

mariz likes this.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

во чај се става, доза пишува на кутивчето. да те предупредам, нема погадно. спреми и чаша сок од јаболко за после тоа ..гнасно е.

mariz likes this.
  15. BirMelek

BirMelek Популарен член

Јас во се го ставав. Важно е да е топло за да се раствори. На крај му најдов чаре. Во лажица маслиново масло ставав 3-4 капки фенел неколку пати на ден. Гадно е како узо.

mariz and LiliBoz like this.
  16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

@mariz што направивте?

Lolipop23 likes this.
  17. barby

barby Популарен член

Јас во бременост пиев еутерокс од 100, па 125. Два месеци после пораѓај бев на контрола и ми беше намалена 0.04 и ми ги намалија на 75. Многу ме гушеше, само плачев и се ме нервираше, дали од хормоните или тероидната не знам.
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=348285428966650&id=232744970520697 иначе докторкава кажува за доењето, може да ве интересира

mariz likes this.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Денес па се искака за цела недела, до гуша и помирна е некако.. дали ја мачело мешето. Ке одиме да ја мерат после како и да е, она пак цица активно кога сака и колку сака, дреме по саат на цице..
    @barby ке проверам утре обавезно... :)

barby, Lolipop23, LiliBoz and 3 others like this.
  19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Си имала друга мака она :) пиши ни после

mariz likes this.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Става по 20г дневно, др рече не е лошо.. да ја дојам на 2ч бар за да ми се прави убаво квалитетно млекце.. а не да цица кога сака. Да ја издржам и после да цица и од двете гради по 15мин... ке терам така и контрола за една недела :)

Lolipop23, Kitten, joy1 and 3 others like this.