Прво, млекото за пиење треба да е на температура на телото, значи не топло, нормално, оти бебе од града не пие топло млеко. За надвое особено на вакво време го вадам о фрижидер и одам надвор, ако коа треба да се пие е уште ладно се загрева и со рацете и во чаша со топла вода. Млеко одмрзнато од фрижидер откако скроз ќе се одмрзне може да го користиш во следните 24ч. Надвор на собна тт стои 4-6 Во обичен фрижидер на полицата најдлабоко во фрижидер, не на врата, стои една недела, после една недела ако не се испие може да се смрзне. Млеко можеш да чуваш во шишенца за млеко, стерилни чашки заурина или стаклени теглички.
Искрено, ова ми е најголемата болка у живот, малата има 7 дена, цица добро ама стега многу и целата сум крвава. Совет некој? Исто така, после колку време почнавте да користите пумпа? По колку пати на ден?
Јас од почеток почнав бидејќи малата не беше со мене,кога си ја зедов си фати цице одма оти пупките си и беа направени.Се одмолзував после тоа уште две недели оти беше многу малечка не можеше да трга.А ти зошто ти е пумпа ако си ттрга убаво.За брадавиците користи ланолин мислам се викаше го има во аптеките
Ако доволно ти цица и напредува немаш потреба од одмолзување. Ама ако сакаш да го навикнеш на шише би ти препорачала порано. Јас почнав да пробувам околу 2,5месеци и мака мачиме. Многу тешко ми прифаќа, треба ептен да е расположен и тоа пола плука, пола голта. Сега ми е криво што не пробував порано еднаш во денот да му давам молзено во шише.
Јас ја гледав емисијата, многу корисни совети имаше и сите прашања овде што ги поставуваме беа одговорени. Баш супер емисија, секој ден ја гледам.
Ја нема на јутуб уште, ама гледам дека ги има претходните емисии и мислам дека во скоро и оваа ќе ја прикачат.
Кога цица бебето и после одреден период многу ме стиска со вилиците за брадавицата и многу боле. Дали е поради тоа што при крај послабо и тече млеко? Кога стиснам има млеко. Да ја ставам ли на другата града така кога ќе почне да прави? Сега стиска а па кога ќе има заби што би правела тогаш.
Мајки помош ве молам бебето ми е 10дена старо а е предвреме родено многу малку ми јаде не сака да цица па се измолзувам му давам мое млеко колку толку па додавам ад апрамил прематуре ама едвај ги пие 30 мл а веќе има паднато во тежина откако излеговме од болница ????
Ако пие помалку 30 мл, мало е многу, само давај му почесто од твоето измолзено или ставај го да цица на саат и пол, два. Само од адаптираното не смееш да му даваш без најмалку 3 саати разлика.
Blagodaram za sovetot .... samo ne razbrav dobro ... 3 saati razlika od negu obroci so adaptirano mleko ili razlika od moeto so adaptirano mleko ? .... drugo nesto ... zabrlezav deka ustvari ne jade koga ima grcevi ima mnoogu jaki grcevi , ne place samo se grci
Зошто не сака да цица земи брадавици од аптека,а колку имаш ти твое може и да му е доволно затоа ад не пие многу
Мора да има 3 саати разлика помеѓу оброци само со адаптирано млеко. Мајчино може кога сакаш да му даваш. Во врска со грчевите пробајте со термофорче, јас само тоа користам за грчеви и фала Богу нас ни помага за сега. Биди упорна и ставај го да цица повеќе, немој да ти стане навика само да се измолзуваш
Мајка и ние сме предвреме родени.Можам да ти кажам дека првите две недели откако дојдовме дома беа ужас,постојано се измолзував и ја ранев со шприц.И многу послабо напредуваше.Не се плаши само биди упорна.Колку кг се роди?Ако те интетесира нешто слободно пиши ми лп
Сoнце мaлечкo. Мaлo е и немa силa. Стaвaј гo oбaвезнo нa грaди кoлку пoвлече тoлку. Пoтoa дoдaј му сo шприц мoлзенo. Некa oјaчa мaлку некa сoбере силa, ќе влече ќе видиш. Трпеливo сaмo.
Pomos :/ 4 dena kako sum porodena sabajle mi nadojde mlekoto ama ne istekuva gradite mi se trvdi i bebeto nemoze da vlece samo cica i se nervira nemozam da go naranam ubavo se masiram izmolzuvam ama nisto mn malku istekuva ve molam za pomos