Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.965
    Кај сите различно, 3, 4 ден тука некаде

2. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    765
    По колку мл одмолзуваш од двете гради заедно?

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.096
    Допаѓања:
    117.954
    60-90 ml

На Troi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Може не ја ставаш правилно на града затоа те раскрвавува. Замоли некоја сестра да ти покаже еднаш. Во која болница си?

Последна измена од модератор: 14 декември 2017
  5. Bicc

Bicc Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    17

70-80ml и малку му е после тоа го ставам на града да се доцица

На Troi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.160
    Допаѓања:
    124.546
    2 ден почна 3 надојде убаво.
    зошто гладна не и даваат ад?

7. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    во државна цо струмица, денес и дадоа ад помирна е...

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  8. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Ако немаш одма млеко обавезно ад не смее да се пстави детето да биде гладно. Нормално ќе е мирна се најала. Тоа требало и вчера да го направат.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    da denes i davav ne biva belki nema da se navikne natakvo inke si cica koga ke mi dojde mleko

10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.096
    Допаѓања:
    117.954
    Без грижи. Мoетo е 7 недели и јa дoхрaнувaм сo aд и сеуште гo сaкa мoетo млекo и цицa кoгa ќе јa стaвaм нa цице. И твoетo ќе цицa ќе видиш, биди упoрнa сaмo.

На Mari*, Trufe, pile30 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Најголема дилема ми е дали бебе е нацицано. Прво седеше на цице со саати, па зошто толку седи кога ми рекоа треба да се нацица за 20тина мин. Денес цицнува и спие 2 пати по 2ч и кусур. Па си викам малку цицаше. Едвај чекам да ја соблечам да видам пелената. Опседната сум со мочки и боја на како :)
    Од вчера исфрламе ад бидејќи ми рече докторката според напредокот имам доволно мое млеко и сега се мислам бебе не јаде доволно. Ама па гладно не се спие?!

На Mari*, emkaemka, Igle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    Вчера си дојдовме дома и од вчера почна повеке млеко да ми доага...Денес последномја доев кај 15и30 и сега бидејки спие, кај 19 и30 се измолзив со пумпа да видам колку ке извадам и ви пракам слика за мислњње...се молзев по 15 мин града...инаку повеке време околу саат ја држам на градите да цица и од двете и потоа си заспива...а проблемот со регади уште ме мачи....незнам дали воопшто помага маста сенсилс...

Прикачени фајлови:

13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Чим полни пелени, спие, не плаче ( плачот за глад е сосема поразличен од плачот од грчеви и сл. ) значи е нацицано. Не секое бебе цица по 20мин. Ако има убаво развиен рефлукс на " цук " ( назив на влечење ) може и за неполни 10мин да се нацица. Мојот никад еве 8+ е и не цицал повеќе од 10-15мин.
    Ќе слушаш дали подголтува/голта и по тоа ќе процениш дека влече од 1ден Цук повеќе за разлика од некој бебиња кој од 2 цука голтаат количина како бебе со 1ден цук.
    Во секоја приватна болница секаде низ странство од прв ден им се дава лажливка ( оние пацифери силиконски ги има во Капитол аптеката ) и со самото тоа го развиваат рефлуксот на цукот. Незначи дека ќе се навикне на цуцла или дека нема да сака да цица. Заблуда е. Ако бебе е гладно пљука цуцла и бара да цица. Мојот некаде околу 3+ несакаше веќе цуцла и ја пљукаше, се гадеше кога ќе му ја ставев. И дур користеше цуцла од 1виот ден со самото тоа го разви и цукот. Кога ќе беше гладен ја пљукаше и бараше да цица. Напредувапе и над просек. На 3мес точно дуплираше тежина беше скоро 7кг, што значи самата цуцла не направи да нејќе да цица и сл. како што некој мајќи се жалат.

Колку што бебе може да исцица толку неможе да се одмолзи. Океј има доилки кој од молзење и по 200мл вадат, но има и кој ни 50мл не вадат. Не е тоа мерило. Неколку пати имам пробано да се одмолзам и ни повеќе од 30-40мл не излегло, а бебе напредуваше над просек по 1-1,800гр од месец.
    Имаш млеко и уживај не се оптеретувај со колку си одмолзела и дали имаш млеко доволно.
    Ако бебе напредува супер немаш место на грижа.

Последна измена од модератор: 16 декември 2017
    На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Она убаво влече - ја слушам јас. Ама претходно дека подолго седеше на цице, па сега чудна ми е. Јасно ми е и дека нагонот за јадење е поголем од нагонот за спиење, ама ете мир да се нема. :) Ја чекам сега да стане да видам пелената :)

@delvi купи си чист ланонил. Мислам на сенсилс не е. Обавезно мачкај по секој подој и пред молзење. Мене ме болат градите по молзење и го избегавам. После и цицањето на бебе ми е болно (дур фати), а мака не сум имала пред да почнам да се молзам.

Почна бепка да мрда како за будење. Ојдох.

На karibian, sofi2107 и pile30 им се допаѓа ова.
  15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Sepak davase ad? Ne odese po sovetitr na stanka?
    Daj kazi poopsirno zaso mnogu mi e konfuzno so ova davanje i nedavanje ad

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    .

Давав по 60-120мл на ден. Ми рекоа на првата контрола дека треба. На втората бев кај Станка и ми кажа не треба. Бебе имаше качено скорк 300 гр за една недела и она мисли дека ад е непотребно во оваа ситуација, посебно таа мала количина што ја давав. Кажа ништо не губиме, исфрли па за една недела секако ќе се мериме пак. Лесно е да се врати ад, ама работата е да се дои.

Пс. Ми рекоа на прва контрола да давам редовно, јас сама кратев за да цица повеќе.

На karibian, wannaBeMomma, Igle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.137
    Допаѓања:
    40.502
    Стварно нема потреба да се замараш со времето колку цица. Синко скоро до два месеци цицаше само по 10 минути, а не повеќе од 15 минути и во тој период напредуваше супер. Следи си ги пелените. Плус сега на почеток и почесто ќе се мерите па ќе следите ситуација.

Јас имаше периоди кога едвај по 20 милилитри измолзував, а синко напредуваше одлично. Па дури и сега ми се случува да измолзам малку (ако сум пиела помалку течности или синко почесто цицал). Молзењето стварно не е репер колку млеко имаш. Обавезно пиј многу течности (вода, јогурт, сок од јаболко, чај за лактација) и бебе што почесто ставај го на града за да цица и стимулира да надојде млекце. И не се нервирај, зошто и од стрес може да ти се намалува.
    Уште една работа што ретко кој јс знае. Инката од пумпата треба да е соодветна на градата. Јас ја имав стандардната на медела, ама имам мали пупки и ареоли и тешко ми одеше. Сега си купив соодветна помала и многу полесно оди измолзувањето.

На karibian, kukla21 и emkaemka им се допаѓа ова.
  18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Kaj kogo bevte na prva kontrola?

19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.779
    Aко сакаш повеќе да извадиш млеко во молзење онда додека влече пумпата масирај и стискај ко да се молзеш.

20. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Најубаво ке видиш по пелените и по качувањето на тежина, јас тоа со спиењето би го земала со резерва, мојов првите два дена спиеше по пет часа, а јас ни на крај памет да го будам не ми падна , се водев по тоа ако е гладен ке стане, потоа добра лекција си добив од Симонида ептен ме искара и ми рече да го будам .

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.