1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.441
    Допаѓања:
    42.954
    Кај сите различно, 3, 4 ден тука некаде

2. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    776
    По колку мл одмолзуваш од двете гради заедно?

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.137
    Допаѓања:
    124.553
    60-90 ml

На Troi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Може не ја ставаш правилно на града затоа те раскрвавува. Замоли некоја сестра да ти покаже еднаш. Во која болница си?

Последна измена од модератор: 14 декември 2017
  5. Bicc

Bicc Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    17

70-80ml и малку му е после тоа го ставам на града да се доцица

На Troi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.395
    Допаѓања:
    125.975
    2 ден почна 3 надојде убаво.
    зошто гладна не и даваат ад?

7. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    1.355
    во државна цо струмица, денес и дадоа ад помирна е...

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  8. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Ако немаш одма млеко обавезно ад не смее да се пстави детето да биде гладно. Нормално ќе е мирна се најала. Тоа требало и вчера да го направат.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    1.355
    da denes i davav ne biva belki nema da se navikne natakvo inke si cica koga ke mi dojde mleko

10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.137
    Допаѓања:
    124.553
    Без грижи. Мoетo е 7 недели и јa дoхрaнувaм сo aд и сеуште гo сaкa мoетo млекo и цицa кoгa ќе јa стaвaм нa цице. И твoетo ќе цицa ќе видиш, биди упoрнa сaмo.

На Mari*, Trufe, pile30 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.743
    Најголема дилема ми е дали бебе е нацицано. Прво седеше на цице со саати, па зошто толку седи кога ми рекоа треба да се нацица за 20тина мин. Денес цицнува и спие 2 пати по 2ч и кусур. Па си викам малку цицаше. Едвај чекам да ја соблечам да видам пелената. Опседната сум со мочки и боја на како :)
    Од вчера исфрламе ад бидејќи ми рече докторката според напредокот имам доволно мое млеко и сега се мислам бебе не јаде доволно. Ама па гладно не се спие?!

На Mari*, emkaemka, Igle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    1.355
    Вчера си дојдовме дома и од вчера почна повеке млеко да ми доага...Денес последномја доев кај 15и30 и сега бидејки спие, кај 19 и30 се измолзив со пумпа да видам колку ке извадам и ви пракам слика за мислњње...се молзев по 15 мин града...инаку повеке време околу саат ја држам на градите да цица и од двете и потоа си заспива...а проблемот со регади уште ме мачи....незнам дали воопшто помага маста сенсилс...

Прикачени фајлови:

13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.888
    Чим полни пелени, спие, не плаче ( плачот за глад е сосема поразличен од плачот од грчеви и сл. ) значи е нацицано. Не секое бебе цица по 20мин. Ако има убаво развиен рефлукс на " цук " ( назив на влечење ) може и за неполни 10мин да се нацица. Мојот никад еве 8+ е и не цицал повеќе од 10-15мин.
    Ќе слушаш дали подголтува/голта и по тоа ќе процениш дека влече од 1ден Цук повеќе за разлика од некој бебиња кој од 2 цука голтаат количина како бебе со 1ден цук.
    Во секоја приватна болница секаде низ странство од прв ден им се дава лажливка ( оние пацифери силиконски ги има во Капитол аптеката ) и со самото тоа го развиваат рефлуксот на цукот. Незначи дека ќе се навикне на цуцла или дека нема да сака да цица. Заблуда е. Ако бебе е гладно пљука цуцла и бара да цица. Мојот некаде околу 3+ несакаше веќе цуцла и ја пљукаше, се гадеше кога ќе му ја ставев. И дур користеше цуцла од 1виот ден со самото тоа го разви и цукот. Кога ќе беше гладен ја пљукаше и бараше да цица. Напредувапе и над просек. На 3мес точно дуплираше тежина беше скоро 7кг, што значи самата цуцла не направи да нејќе да цица и сл. како што некој мајќи се жалат.

Колку што бебе може да исцица толку неможе да се одмолзи. Океј има доилки кој од молзење и по 200мл вадат, но има и кој ни 50мл не вадат. Не е тоа мерило. Неколку пати имам пробано да се одмолзам и ни повеќе од 30-40мл не излегло, а бебе напредуваше над просек по 1-1,800гр од месец.
    Имаш млеко и уживај не се оптеретувај со колку си одмолзела и дали имаш млеко доволно.
    Ако бебе напредува супер немаш место на грижа.

Последна измена од модератор: 16 декември 2017
    На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.743
    Она убаво влече - ја слушам јас. Ама претходно дека подолго седеше на цице, па сега чудна ми е. Јасно ми е и дека нагонот за јадење е поголем од нагонот за спиење, ама ете мир да се нема. :) Ја чекам сега да стане да видам пелената :)

@delvi купи си чист ланонил. Мислам на сенсилс не е. Обавезно мачкај по секој подој и пред молзење. Мене ме болат градите по молзење и го избегавам. После и цицањето на бебе ми е болно (дур фати), а мака не сум имала пред да почнам да се молзам.

Почна бепка да мрда како за будење. Ојдох.

На karibian, sofi2107 и pile30 им се допаѓа ова.
  15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Sepak davase ad? Ne odese po sovetitr na stanka?
    Daj kazi poopsirno zaso mnogu mi e konfuzno so ova davanje i nedavanje ad

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.743
    .

Давав по 60-120мл на ден. Ми рекоа на првата контрола дека треба. На втората бев кај Станка и ми кажа не треба. Бебе имаше качено скорк 300 гр за една недела и она мисли дека ад е непотребно во оваа ситуација, посебно таа мала количина што ја давав. Кажа ништо не губиме, исфрли па за една недела секако ќе се мериме пак. Лесно е да се врати ад, ама работата е да се дои.

Пс. Ми рекоа на прва контрола да давам редовно, јас сама кратев за да цица повеќе.

На karibian, wannaBeMomma, Igle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.226
    Допаѓања:
    40.612
    Стварно нема потреба да се замараш со времето колку цица. Синко скоро до два месеци цицаше само по 10 минути, а не повеќе од 15 минути и во тој период напредуваше супер. Следи си ги пелените. Плус сега на почеток и почесто ќе се мерите па ќе следите ситуација.

Јас имаше периоди кога едвај по 20 милилитри измолзував, а синко напредуваше одлично. Па дури и сега ми се случува да измолзам малку (ако сум пиела помалку течности или синко почесто цицал). Молзењето стварно не е репер колку млеко имаш. Обавезно пиј многу течности (вода, јогурт, сок од јаболко, чај за лактација) и бебе што почесто ставај го на града за да цица и стимулира да надојде млекце. И не се нервирај, зошто и од стрес може да ти се намалува.
    Уште една работа што ретко кој јс знае. Инката од пумпата треба да е соодветна на градата. Јас ја имав стандардната на медела, ама имам мали пупки и ареоли и тешко ми одеше. Сега си купив соодветна помала и многу полесно оди измолзувањето.

На karibian, kukla21 и emkaemka им се допаѓа ова.
  18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Kaj kogo bevte na prva kontrola?

19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.374
    Допаѓања:
    227.354
    Aко сакаш повеќе да извадиш млеко во молзење онда додека влече пумпата масирај и стискај ко да се молзеш.

20. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.768
    Најубаво ке видиш по пелените и по качувањето на тежина, јас тоа со спиењето би го земала со резерва, мојов првите два дена спиеше по пет часа, а јас ни на крај памет да го будам не ми падна , се водев по тоа ако е гладен ке стане, потоа добра лекција си добив од Симонида ептен ме искара и ми рече да го будам .

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.