Воспоставување на лактација е .... кога ќе се лачи млеко по побарувачката на бебе. Невоспоставена лактација поимот значи .... не доволно мајчино млеко или премногу мајчино кое доведува до маститис и сл. Никој нормален не би оставил бебе гладно. Постот не се однесува на бебиња кој не качуваат на килажа и мајќи кој неможат да дојат.
Имам пишува на почетокот кога се породив како беше. Немав брадавици,а имав мали гради и тврди. Во болница ми дојде млеко, ама на бебето постојано ад му даваа, неколку пати од мене фати да цица. Сестрите што беа викендот дежурни не се ни обидеа да ми покажат и да форсираат доење. Денот пред одење дома се погоди да има сестри кои баш форсираа доење. Кога ме видеа само кажаа Што си направило бе дете. Градите камен тврди беа, ми рекоа ќе фатиш мастит. Почнаа да ме стискат за гради за да тече млеко, преполни ми беа. Знаете ли колку болеше? Едната рече да купам силиконски само со нив ќе фатило убаво. Другата ми кажа нема потреба од силиконски, со шприц ќе се извлече брадавица. Ми купи мм силиконски, главната сестра ми рече Ќе ти покажам како да ги ставеш и доеш бебето од нив. Ама не ми покажа оти му дадеа на бебето ад и после си отидовме дома. Пробав дома со силиконски бебе не цица. И јас и оно се измачивме со тоа доење. Со шприц вадев брадавици, многу болеше. Бебето цицаше по саат и пол. Никогаш не дадов ад, зашто имав млеко, скоро 10 дена од пораѓај имав колострум и покрај молзењето. Успеавме да извадиме брадавици. Сега се е добро. Двете сестри во болница и патронажната ми покажаа како да го ставам бебето, како со шприц да вадам брадавици. Благодарение на нив сега малата успешно си цица. Кај прворотки е тежок почетокот на доење, затоа треба да им се покаже како да прават за правилно доење.
мајки јас имам проблем со мокрењето незнам дали сум настинала но многу боли кога одам во вц...прашањето ми е дали можам да пијам увин чај, бидејки дојаѓ да не му е нешто на бебо...
Мене уште ми се случува вака особено наутро. Дури и ако бебе во моментот е успано и не влече се случува да осетам слаба болка и да протече млеко од двете гради. Еве 4 месеци јас константно сум со влошки зошто инаку лом се правам.
Okolu muabetot pogore za budenjeto navecer... Bebco ima 6 nedeli I samo sto se vrativme od pedijatar. Dr mi rece poveke da ne go budam navecer za cicanje na 3 saati, kolku saka neka spie bidejki dobro napreduva. Mi rece prviot mesec e dobro da se budat, ama vika eve na 3 posledovatelni kontroli (na 1 nedela, na 3 nedeli I na 6 nedeli) gledame deka on napreduva, pa veke moze da spie kolku saka navecer, sekako si nadoknaduva so jadenje preku den.
Ajde i jas da ha spdelam edna maka so vas imam bliznscinja od edna nedels od mene tesko cicaat gradi me bolat se izmolziv umrev id bolka mu davam i ad rodeni se vo 35 nedele po kolku mk da mu davam ad
Честитки нека се здрави и живи. Околу оброците мајка мораш да се консултираш со педијатар бидејќи тие се многу мали. Мое мислење е дека околу 50тина мл е доволно. Но биди упорна и не дозволувај да го изгубиш млекото молзи се и давај му твое, колку можеш толку секој милилитар многу им значи. Знам дека боли премногу ама ќе помине нека добијат малку сила и ќе влечат и од тебе и нема да боли. Пред молзење држи шише со жешка вода на градите и прави си масажа на градите.
Cestito bliznacinja. Eve moe iskustvo so mojte bliznacinja.. rodeni se 36 nedela po 2100 i 2300 kg. Nam od bolnica ni kazaa po 50ml na 3 casa, iranenje i preku nok. Znaci 8 obroci na den. Sega sme skoro 5 mesec za nekoj den. Cicaat, se molzam, davam i ad. Taka da ti molzi se so pumpa, ako nemas obavezno nabavi si. Toa forsiraj najprvo, koga mozes stavaj i na na cice da se ucat.. Jas fizicki neuspeav da postignam dvete samo da gi dojam, a mleko mislam ke imav. I sega ad ni ee glavna hrana, iako ednoto vo poslednite nedli ne saka da mi go pie ad I bara samo cice.Dali se zapcinja, sto li e kojznae. Eve bas toa mI e sega na cice. Drugoto bebce lapka sekakvo mlekce.
Здраво девојки! После многу време се враќам на форумов. На 7 ми месецов ми се роди второто синче. Како и за првото, и за ова бебенце почнува убава приказна со доење. Првиот син го доев година и пол. И некаде после 2 и пол месеци дури се воспостави лактацијата. Сега ми е чудно малку. Како веќе да е воспоставена лактацијата. И како што спомена некоја мама погоре тече од двете гради кога цица. Ако спие подолго од два часа, ми наидува млеко и ми се отпразнуваат градите сами. Паметам тоа се случуваше дури после 2 и пол месеци со првото синче. Ве молам за искуства. Дали е возможно толку рано воспоставување на лактацијата?
Живо и здраво да ти е синчето Како што имам читано за доењето при второ дете градите паметат и побрзу се воспоставува лактацијата Мајка битно е да има млекце и да си цицкате и расните Поздрав и ви посакувам долг доенечки стаж
Мајки... 1.Измолзено млеко директ можам да го замрзнам или прво во фрижидер да постои? 2. Кога ќе му даваат измолзено од две замрзнати ќесички, смеат да се спојат во шишенцето(заедно да се одмрзнат претходно) или прво да испие едното па другото?
Ne 50 ml formula ili izmolzeno mleko. Od pocetok davaj od sise, davaj neka rasnat, ne stavaj mnogu na cice, ciceto neka bide desert, za da ucat da cicaat. Ako gi stavas na cice ke se umorat brzo ke ti zaspvaat I ke ti gubat tezina. Vie treba da se debelkate I rasnete. Koga ke pominat 3 kg e togas mozes da forsiras poveje majcino mleko. Nie dolgo davavme Aptamile premature. Sega se nad 7 kg dvajcata. I pijat 1, ama I forsiram majcino, bidejki nesakame debelki deca.Eve sega se molzam I kuckam so edna raka..mlekoto go socuvav..
I nema I ne se sekiraj mojte skoro nikogas nea ispija 50 ml od pocetok, no jas tolku im pravev na sekoj 3 casa.
Честито близначиња. И ние излеговме од болница 2360. Првите 2 недели давав и ад. Спремав по 60 мл, но она секогаш пиеше само 30-40 мл од тоа, па ми потврдија дека отприлика тоа би било доволно за бебе со таа килажа.
Прво честитки, да е живо и здраво! Инаку да, сосема нормално е тоа. Кај мене млеко имаше уште пред да се породам со второво, и побрзо се воспостави лактацијата, без никакви проблеми какви што имав со првото. Уживај во доењето и гушкајте се!
Mene pedijatarot me isplasi deka ednoto nemase naprwdnato tuku namaleno za tri dena odtkako ne pustija od bolnica i vika ke ve pratam na detako da lezite