Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. spirkovski

spirkovski Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.614
    Да ве прашам нешто, кога цица бебе на почетокот голта убаво и потоа само влече ја тегне брадавицата па по 5-10 мин пак надоаѓа млекце и пак голта и така сме по 1 саат. Нормално е или треба цело време да си има млекце за голтање?

2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Ако снема а е гладно плаче, тоа на почетокот што го осеќаш е како контракција што ја прават а потоа убаво си влече. Не се секирај, и тогаш кога мислиш нема уствари има млекце. Во спротивно би плачело..

3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.699
    Подобро е, мајка, доење, ама има мајки што го прават ад ко отров, види и во темата доење наспроти формула и дека оние што даваат ад се као помалку мајки и многу поодморени(што е чиста глупост тоа) од оние што дојат. Затоа пиша така @LiliBoz

На KuklickaSk, EuHenIa, karibian и 4 други им се допаѓа ова.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ако не голта тргни го, си игра со брадавицата како со цуцла лажливка а не треба така

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ја знам темата и знам точно зошто беше пишано така, но конкретно поврзано за Мариз знам дека девојката веќе што све не и е пробано, така што бидејќи и Лили се извини нема потреба да ја продлабочуваме дискусијата.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    @mariz пиши кога ќе завршите со преглед што ви кажаа

На mariz и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    А како мерите подој?

8. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Бебе се мери пред и после цицање

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annah87

Annah87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    719
    Ваљда го мерат детето пред и после цицање

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мислев нешто "комплицирано" е :)

На mal.ecka, fana и LiliBoz им се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.649
    Допаѓања:
    76.918
    Ја мери со пелена пред да цица и по цицањето ја мери со пелена.. и да кака мочка за да биде точно :)
    Инаку подојот беше супер, 120мл... Овие подои сабајле и до поручек ни се супер, одморена и имам млеко убаво цица. Е по 16,17ч веќе сме хаос, најверојатно од умор, од трчање навака натака по децава нема баш млеко. Фаќа, цица, пушта, вриска, плаче многу... Ми рекоа дохрана навечер. Зелените каки рече и се дека е гладна, бидејки не само што се зелена боја лигави како сварен спанаќ, туку се и многу малку, така испрљана малку пелената. Ке тераме вака, па ке следиме и мериме почесто.
    Незнам бе дали и може да е до тироидната.. пијам сабајле апче, треба да проверам тсх пак.

На Mihaela123456, mal.ecka, Kitten и 4 други им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ќе пробам и јас вака. Баш ме интересира колку цица дунде. Тоа ми е вечна дилема :)

На pile30, karibian, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    и кај мене тој период намалуваше млекото, не сум имала проблеми со тироидната. сепак провери си а до тогаш давај како што ти рекол педијатар. ќе биде се ок.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annah87

Annah87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    719
    Во врска со дохрана, сакав уште нешто да кажам од моето скромно искуство. Имено, јас го дохранував моето првиот месец навечер иако според педијатарот немаше реална потреба, бидејќи бебето си напредуваше супер. Но сите бебиња се различни и иако напредува незначи дека во одреден период од денот не е гладен. Кај нас, навечер се случуваше тоа, не секојдневно, но често. Ќе го доев можеби и саат време и пак не беше најаден доволно. Ќе му дадев дохрана и се смируваше. Така да совет ако и после долго цицање не ви делува сито, не е страшно да дадете дохрана. Јас во првиот месец ја давав различно. Се случувало да не дадам и 3 дена последователно и обратно, да давам 3-4 дена со ред. Следете бебе и мајчински инстикт.

На ma4e1311, mal.ecka, kukla21 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Bizbiz

Bizbiz Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2017
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    155
    Здраво мамички :)
    Ми треба помош од поискусните, една недела сум веќе породена, и имам млеко. Но сега веќе почнува да ми бара да цица на секој саат и помлцр, а за толку кратко време не ми надоаѓа млеко, цица на суво што се вика. Од прилика за 3 саати ми надоаѓа. Дали можам/треба да си купам некој од чаевите за доилки? Хумана,Лактамикс?

16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.965
    Допаѓања:
    112.349
    @ana-banana мене градите тврди ми беа некои 2недели по пораѓај, исто млеко на претек, после спласнаа и исто се извадив од памет дека млеко немам, особено еднава ај што е мека, туку е и помала :| ама бебе напредува одлично па не се грижам повеќе. И моево некогаш вриска на града, се тегне, ама грчеви, сака да се искака, скок во развој, нешто му пречи, па само смирувам или менувам града, дека се меки не ги ни перцепираше.
    Некогаш повторно знаат да ми се стврднат, тоа е кога ќе надојде нагло млеко или кога ќе скокнам подој, исто и кога ќе облечам потесен прслук. Сега со пумпа некогаш вадам 80мл од града, некогаш едвај 20мл, битно е и правилно да ја наместиш на пумпата, можеби и треба подолго стимулирање на влечење (електрична имам па имам ваква опција) и да биде топла за да бидат убаво отворени каналите, па по туширање одмолзување е најдобро или држи со топла крпа на градата па молзи. И да вистина е она дека колку бебе може да исцица, неможеме ние толку да одмолземе, сум пробала од града што не можам ни 20мл да извлечам со пумпа да ставам бебе да цица и да ми е сито :)

Мери го бебуш и следи, ако ти е голема мисла појди на педијатар :)

На Ambra20, *Лорена*, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    можеш да пиеш чај, зошто да не. може и да не е гладно а да сака да виси на цице..

На Bizbiz му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bizbiz

Bizbiz Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2017
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    155
    @LiliBoz
    А ако сака да си виси на цице, да купам ли и лажливка? :)

19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Да. Ако е гладно ќе знаеш, вака чим си игра сака близина само. Земи лажливка слободно. Јас би ти препорачала авент силиконски, ако не знаеш каква. Највеќе тие мојот ги прифати.

На Bizbiz, mal.ecka и mariz им се допаѓа ова.
  20. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Еве зoштo се и пoвеќе oд пoтребни кoнсултaнти и сoветници зa лaктaцијa. Кaкo и кoј дa и oбјaсни нa мaјкa сo успешен дoенечки стaж сo првoтo дете и 120 милилитaрски пoдoј зoштo е oвa дете сепaк глaднo и кaкo дa не биде a дa успее дa гo дoи. Мoжнo ли е дa имa млекo сaмo зa пoлoвинa ден? Дaли кoгa би имaлo кoнсултaнт зa лaктaцијa не би пoстoелa првoрoткa сo грижa нa сoвест декa гo изглaднелa свoетo дете?
    Јaс знaм декa oвде тaкви немa и ни преoстaнувaaт сaмo педијaтрите-пoвеќе или пoмaлку стручни, нo тие не се експерти зa дoење. Нa пр. и Виктoр и Ѓoрѓи се врвни вo свoјaтa брaншa нo и двaјцaтa препoрaчувaaт бaрем 2 чaсa пaузa дo пoдoј зa дa мoже дa се ствoри "хрaнливoтo млекo". Акo е пoрaнo oд 2 чaсa тие цицaле вoдa,тoa не ги зaситувaлo и тaкa вo круг. Тoј беше сoветoт и пред гoдини, тoј е и сегa. И oвa е единственaтa (a мнoгу вaжнa) рaбoтa зa кoјa јaс не се слoжувaм сo нив. Јaс никoгaш не успеaв дa стигнaм дo 8те пoдoи кoи ми ги сoветувaa зoштo бебе беше ПOСТOЈАНO нa грaдa. Впрoчем тaкa и сoветувaaт нaјгoлемиoт брoј нa стручни лицa зa дoење денес. НO еве @mariz нa пример (извини штo ќе те спoмнaм,ти си aктуелнa сегa) знaе декa нештo не вo ред и пoкрaј oгрoмнaтa желбa и сите нaтчoвечки нaпoри дa бидaт нa ексклузивнo дoење. И нa сaaт и без и пo цел ден нa грaдa мaлaтa мaлку нaпредувa. Зoштo е тoa тaкa сo втoрoтo a не билo сo првoтo кoгa ги прaви истите рaбoти? Дaли е вoзмoжнo дa дaвa дoхрaнa a истoвременo дa успее дa јa нaдoкнaди кoличинaтa штo и недoстaсувa. Кaкo? Дaли aкo дaде дoхрaнa дететo немa дa се "нaучи" декa не мoрa мнoгу дa се мaчи, млекцетo и oнaкa ќе стигне пoсле цицaњетo. И дa тoј стрaв е сoсем реaлен и oпрaвдaн зoштo не кaј сите aмa кaј дoбaр дел се нaмaлувa дрaстичнo лaктaцијaтa.
    Ете гo трикoт-oд бебе штo е речиси сaмo нa дoење дa стaне бебе штo е речиси сaмo нa aд.
    И пред дa ме нaпaднете не мислaм aпсoлутнo ништo лoшo нити зa млекoтo, нити зa мaјките штo гo дaвaaт, нити зa децaтa штo гo пијaт. Фaлa бoгу штo некoј гo измислил и штo пoстoи. Кoгa немa млекo- немa, не е крaј нa светoт. Нo кaкo дa им се пoмoгне нa oние штo имaaт дa имaaт дoвoлнo и вooпштo дa знaaт кoлку е тoa. Нaвистинa би сaкaлa дa знaм дaли кaј нaс пoстoи стручнo лице oд тaa oблaст или сеуште сoвети и мислењa ќе бaрaме пo фoруми.
    Дoкoлку имa некoј штo мoже дa oдгoвoри нa некoе oд прaшaњaвa бaш би сaкaлa дa прoчитaм. Мoжеби ќе пoмoгне нa некoј сo прoблем кaкo Мaриз. Ви пoсaкувaм среќa.

На EuHenIa, Kaetana, Girl-Rabbit и 12 други им се допаѓа ова.