Мене 3ти ден вечерта почна да ми доаѓа, 4ти веќе убаво имав. А два дена ни капка, ни колострум немав.. и со првото и со второво исто така.. наеднаш ми надојде
Мамички кои давате мајчино млеко измолзено, па кога ви е вишок и замрзнувате од млекцето, дали освен кеси специјални, кај нас има од каде да се купат пластични чаши (авент или други) кои после стерилизирање може пак да се користат. Во Србија знам дека има ама дали има кај нас?.
Ако си во приватна болница не е гладно, ако си во ГАК можно е. Мене првото дете ми беше скоро три дена гладно, да сум доела требало а јас млеко ни капка.последниот ден едбај чекав да не пуштат да му дадам дома адаптирано.беше лето изгор за малку бебето ќе ми дехидрираше, умрев од страв, ама тоа е нашето државно адравство (ова беше пред 10 години, ама и сеха не верувам дека е многу сменето).
Прашање до мајките што дојат и даваат адаптирано. Набрзо се враќам назад на работа па најверојатно ќе морам да почнам и со АД, иначе до сега сме на ексклузивно доење. Како давате млеко, кога давате АД ,а кога доите? На колку саати?
Извини што ќе прашам? Зашто покрај мајчино млеко кое го имаш и немаш никаков проблем доилка си ( викаш сте само на доење до сега ) би дала АД не разбирам? Не ме сфаќај погрешно, и Ад е млеко и израснале деца. Но, подобро од мајчино млеко непостои нит ќе постои. Зашто да не се одмолзиш па тоа да му го дадат на бебе дур си на работа. Или едноставно тој 1-2 подои дур си на работа ќе ги нема, како и сите доени деца чии мајќи доилки започнале со работа и сеуште дојат и идат на работа. Дур се на работа бебе не пие никакво млеко освен измолзеното. Цицаат пред да иде мама на работа и од кога ќе се врати од работа. И нормално дур е мама дома си цица кога сака. Сепак твоја одлука не ме сфаќај погрешно, твое дете е. Но, еве јас сум доилка и никогаш не би дала Ад доколку имам млеко. Ако немам ок ќе дадам Ад место кравјо. Ама никогаш при мајчино млеко и можност да се измолзам и оставам не би дала Ад. Мое лично мислење не ми се љути сепак сум поборник на доење.
@Troi со оглед на ситуацијата ти ќе доиш по работното време. Би ти препорачала да молзиш и да замрзнуваш за да даваат твое млекце, но доколку не можиш ќе даваш ад за полно меше на бебе и ништо страшно. За мајчиното млеко треба да знаеш дека се дава кога сака и колку сака бебето, а додека ад млекото препорачливо е да поминат 3 часа од претходното хранење со ад(значи ако дадеш ад во 15h следно ад ќе дадеш во 18h). Време за пиење (или доење) мајчино млеко нема, бебето може да пие (да се дои) кога сака независно кога пиело ад млеко.
@fana Фала ти @fana, баш тоа прашував. Имам замрзнато млеко, но не знам дали ќе стигне на долгорочно зашто со мајчино млеко она јаде на 2h-3h, затоа мислам дека покрај измолзеното ќе треба барем еден или два АД оброка во денот додека ме нема. @sofi2107 Софи и да сакам не можам да измолзам доволно млеко за 8h зашто она треба и да јаде во меѓувреме. А, не можам да скокнам оброци како што велиш, има само 2 месеци, малечка е и мора да јаде редовно.
Извини незнаев дека сте само 2 мес. Мислев регулар сте повеќе од 9мес, како што вообичаено после трудничкото тргаат на работа после 8-9мес од кога ќе направи бебе. Па затоа е оној редослед кој го пишав погоре. Сепак има и закон кој дозволува паузи за доилки на мали бебиња ( да излагаш од раб ). Сепак Да многу е мала. Мора да пие само млеко. Како што ти пишале и погоре.. Ад на 3ч размах ќе даваш, си стои на самата кутија која количина се дава..
Mastitisot pomina ama crveniloto ne. Blagodarenie na pumpava, listovite od zelka i oblozi pomina ama crvenilovo i ranite ne
Колку пати на ден треба да цица бебе 9+? Цицаме кога сака каде сака колку сака, но време е да го променам тоа кога сака и да имаме некој ред за да имаме и два три оброка. На еден подој дали треба само од една града или од двете? Никогаш се немам заинтересирано за доењето затоа што сакав се да тече природно, никогаш се немам измолзувано. До 6 месеци бевме само на доење, без вода и чај. Време е за распоред (колку толку) и правилно доење.
Црвенилото и мене ми стоеше долго време и имав една грутка. Кога пумпата ја растопи ми се повлече и црвенилото. За рани сум задоволна од ланолинот на фитофарм
Mene mi kazaa deka mozno e od kandidata da bide crvenilovo. Od kaj nea kaj mene preneseno na grada. Pa kapki nestatin i kantarion maslo.(mozno e da ne pomine znaci ne garantirat)
поеќе од време ви е за ред ако сакаш убави оброци на пр наутро се буди и одма појадок му даваш до ручек мора да се има 3 сати мојш и плус зависи како огладнува и колку јаде измеѓу можи Еден подој ручек да е најкасно до 2/3 дури не воведиш вечера ќе гледаш да е порано тогаш до 1 па низ дента да има пак подој и да вечерате и да заспие .. ноќните подои може да бидат и почести и подолги а може и еден и два нема правило јас мисл самото бебе ќе ти покаже вие уште се навикн на оброк мисл не сакаше мн да ти јаде али ако веќе јадите по 125-150 гр оброк па и 100 да е ќе го држи секако некој сат па ужинка измеѓу и подоите ќе редчат
Моево уште цица кога сака, колку сака. За десет дена ќе има 17 месеци. Додека сум на работа си јаде и си пие нормално, кога сум дома не го ограничувам, ниту пак му заменувам оброк со цицањето. Во план ми е така да продолжам додека не дојде време за одвикнување, уште некој месец. Кај моево не му прави проблеми за цврстите оброци, најчесто и после оброк си цица, како освежување/десерт му доаѓа. Ако гледаш дека поради доењето не јаде доволно цврста храна или немате доволно оброци, тогаш може да се потрудиш да воспоставиш некој ред, ама реално, потешко е кај бебиња кои цицале кога сакале, колку сакале во првите месеци. Распоредот оди вака - појадок, подој, ручек, подој, вечера, подој, со растојание од барем два часа меѓу секое.
@Annath сакаш да кажеш дека кога ќе се почне со дохрана кај доени дечиња, по кашата да се понуди и града?? Мислев млекцето се заменува со кашичка и да се трудиме да створиме ред дека кашата треба да се изеде и да биде оброк (секако ако и сака да ја јаде ако не сака града и нека се најаде..) или дека си му во близина па нудиш, даваш?? А всушност по кашичката нели се нуди водичка или грешка сум, или ти водичката ја заменуваш со млеко??
Исто и јас така знам затоа внесуваме оброци доењето си се намалува иде измеѓу по потреба од детето и по јадење нормал потребно си е водичка у случај да не е дојадено да се отргнува му се нуди града и иди ко десерт @emkaemka со крофнето мое доењето и беше ко од мисла колку да цицне измеѓу денски ипак квалитетни и на грамажа се оброци и се диволно да ги снабде со се и држе ама ноќе си надокнадуваше убаво ..
Моево јаде цел оброк околу 120гр. Педијатарот ми рече штом јаде толку се скока подој. После кашичка водичка. Ама јас да не ми е мисла нудев града неколку пати не цицаше многу , ама потоа бљуцкаше. Му доаѓа многу. Затоа веќе не нудам зошто он си има ред , цица на 2-3 часа. @gjoker4e спрема табелата кај нашиот педијатар треба да имате од 9-12 мес 3 подои. Секако дека има исклучок, ништо не е по книга.